用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有小朋友讀s位既家長,一齊傾下
樓主: 梓麒
go

有小朋友讀s位既家長,一齊傾下 [複製鏈接]

Re: 有小朋友讀s位既家長,一齊傾下

stellacl 寫道:
four44

你試下問下 s位個 st, 睇下在學校有無甘情況出現 ?

可能佢真係唔明張卡你乜, 又加上唔明你講乜, 咪喊lor, 不如你索性搵d實物試下

Agree.
正如stella所講, 應該用實物先, 呀仔會容易d明白.

mamee

stellacl 寫道:
four44

你試下問下 s位個 st, 睇下在學校有無甘情況出現 ?

可能佢真係唔明張卡你乜, 又加上唔明你講乜, 咪喊lor, 不如你索性搵d實物試下

佢只係岩岩番左個幾星期,咩訓練都未知,家陣等九月尾至十月先知有咩訓練咋!

mamee

即係如果 要玩 橙同香蕉配對 我用真野會好d?你果時都係呀?

mamee

即係如果 要玩 橙同香蕉配對 我用真野會好d?你果時都係呀?

YES! 無記錯學完用實物, 之後就用相片, 再跟住先到圖咭. 始終過左一段時間, 有錯請其他媽咪再補充.

mamee

[quote]
markojacey 寫道:
梓麒:
Don't worry about your son, as in my case he also study at SAHK in shatin (will us be classmate of our son?     )

我個仔返石硤尾 個間 :

簽名被屏蔽

我就將卡片分類,在文具店買A4透明擺相的folder,貼在家里牆上,他一行埋,我就沖過去講解,那時仔仔兩歲五個月。之前他只會自己將卡片堆齊,不讓我碰,更加別說教。頭幾日興趣不太,但屋企環境唔同佐,都望幾下。講多幾次,後來就忽然好有興趣,日日指住認,到現在,視而不見,因為識晒。我都准備換畫。那時我也放了一版佢同我們周圍去的相上牆,再捉住佢描述,似乎效果也不錯。現在他經常走埋去欣賞兼旁白。
我會update photos.
Home training is very important, especially when your kids are around 3 years old... don't rely all on school.. far more not enough.

four44 寫道:
stellacl

黑暗日子真係唔知要幾耐呢~~ 我一拎咭佢就喊晒~~ 希望學校搞得掂!!

big-head 寫道:
之後又可以學習實物與圖片配對等等......

係呀, 幼訓都做過

mickeyma

我亞仔會(meet) 牆上貼既紙~點搞?      

我先用大張藍色厚身紙用雙面膠貼實在牆,再用雙面膠貼膠folder在藍色紙上,I can email picture to you tomrrow if you pm me your email address as do not know how to post it out here. 很難meet。

簽名被屏蔽

可能真係未識合佢玩,我果d 係實物圖咭 叫佢拎番一樣既咭,喊晒! 都係搵實物喇~~ 好彩上次係灣仔買左!!

[quote]我先用大張藍色厚身紙用雙面膠貼實在牆,再用雙面膠貼膠folder在藍色紙上,I can email picture to you tomrrow if you pm me your email address as do not know how to post it out here. 很難meet

MICKEYMA
I want the picture too, pls check pm, many thanks!

four44 寫道:
可能真係未識合佢玩,我果d 係實物圖咭 叫佢拎番一樣既咭,喊晒! 都係搵實物喇~~ 好彩上次係灣仔買左!!
我個仔都唔肯玩圖咭,只玩實物配對

44, 678 & 梓麒
already email the pictures to you. pls check.
Mickeyma

mickeyma:
please sent to me, thanks!

MICKEYMA

"我先用大張藍色厚身紙用雙面膠貼實在牆"
I want the picture too, pls pm to me, many thanks!

mickeyma:
I also want, would you mind sent to me, many many thanks!

‹ 上一主題|下一主題