用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Jo 語境
樓主: ikelvinwong
go

灣仔St Jo 語境 [複製鏈接]

aaa28 發表於 22-7-2 01:46
general studies 共四本,2本中文,2本英文(同出版社的),另校本課程science, 全英的。

英文方面,以課 ...
其實英文用書,vocabulary 比外面略深喇,用港版lighthouse, 仲要按程度跳教,另外,魔鬼深度在worksheet, 由其comprehension 內容同要求學生基本上題題long question 以complete sentence答問題 ,稍有出錯,扣分都唔野少另外校本係England literature, 對嗎?唔知低年級用咩書,但高年級用書就,不過班仔受到既,呢樣真心佩服,大家都知,男仔文科係較弱,但呢班st joe仔又得喎,以一間津校嚟講,算唔錯喇!

rachelng80 發表於 22-7-4 10:20
仔英強中弱。想請教,學校中文課程,程度如何?(emoji)
因暫時沒有計劃海外升中,中文需要家長大力支援嗎?( ...
暫時又唔太覺要大力支援,不過確實如果學校可以起中文課程上做得更好會更理想,st joe仔英文好係無可否認,數學都唔簡單,英數得嚟係tricky, 但眼見,讀u中文dse成績只睇3,其實難道又唔係咁高,語文要浸,如果dse取3難道唔太高,推算返小朋友低底應該唔太差,當然攞到5以上就更好,選擇大學所謂神科機會更大,本人覺得呢啲要靠少少對某科既天資呀。

rachelng80 發表於 22-7-4 14:05
謝謝回覆。
好矛盾  
自己個仔,一方面中文差,想佢讀英文小學容易適應,讀得有自信d,但又聽有經 ...
自己經驗都係中文難搞過英文,又小朋友細時都係英文好少少,中文差啲,其實而家都係,只不過小朋友愈大,關心既已經不再只有中英數成績,亦有其他既考量,所以成績不過不失,自己都已接受了。
‹ 上一主題|下一主題