用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Jo 語境
go

灣仔St Jo 語境

灣仔St Jo貴為一間英小,請教各位家用,你們對學校的英文語境有什麼評價?

同學之間多數廣東話,但亦有部分同學鐘意講英文。佢哋都幾鐘意睇書,中、英都睇。學校都有少量外國小朋友,所以我估佢哋學校嘅溝通是夾雜中英文。所以語景方面睇下同邊種學校比較,始終唔係IS⋯ 但從佢哋大部分英文都比中文強,學校英文語景應該都比一般學校好的。所以掉轉,中文方面反而需要加強⋯

如直接比較, 我相信St Jo應該無IS, 或直資的語境好. 因起碼net老師只得2位, 及沒有要求同學必須英語溝通. 因我奇怪, St Jo用什麼方法, 可以令同學仔的英文會較強?

學校是用「鼓勵」型式去令學生對英文有興趣,仔仔平時響屋企睇YouTube都是睇英文的。冇錯真係唔可以同IS/某d英小直私比較,如果真係要有native語境,一定是去IS無得輸。

ikelvinwong    發表於 22-6-14 14:26

回覆 Lotsomom 的帖子

我係用家:小朋友基本上全英文溝通,睇書都係prefer英文。

我想問問用家St Jo 係咪好多抄寫類功課?定project base 功課名d?

比例上抄寫功課多d, 但都唔係多,通常響小息已經做晒。presentation 有,上堂玩game又有,連debate都有,總結學校傳統得來又不失活動教學模式,男仔讀得開心(emoji)(emoji)

Lotsomom 發表於 22-6-14 22:49
比例上抄寫功課多d, 但都唔係多,通常響小息已經做晒。presentation 有,上堂玩game又有,連debate都有,總 ...

謝謝分享!手持25分但在糾結直資或St Jo 較適合小兒⋯⋯

sasa_mom 發表於 22-6-15 07:47
謝謝分享!手持25分但在糾結直資或St Jo 較適合小兒⋯⋯

手持25分可自行 SJPS 同時考直資
到自行放榜/直資出 offer 再考慮

今年25分入唔晒,但年年唔同,加油!

Poyau 發表於 22-6-15 17:01
手持25分可自行 SJPS 同時考直資
到自行放榜/直資出 offer 再考慮

請問有冇升中資料?

疫情上zoom, 我見上堂數學、英文、general studies, primary science 都係全英、無聽到老師講一句廣東話。同學傾計都英文多。語境算不錯。

但學校非常傳統,老師似用幾十年前的教法,要求學生吾聽教聽話,否則……唉!

aaa28 發表於 22-6-18 23:54
疫情上zoom, 我見上堂數學、英文、general studies, primary science 都係全英、無聽到老師講一句廣東話。 ...
有興趣想知宜家新式教法學生唔聽教聽話,例如:上堂不停搵人傾計,唔交功課...etc同幾十年前教法有咩唔同

ikelvinwong 發表於 22-6-14 13:14
如直接比較, 我相信St Jo應該無IS, 或直資的語境好. 因起碼net老師只得2位, 及沒有要求同學必須英語溝通.  ...
我仔呢兩年上zoom, 見個英文堂老師唔係鬼佬,舊年係華人,今年係韓國人,但英文都係net水準,其他英文教學科老師英文好多都好好,所以師資應該唔會差得過幾多間直資。又好多舊生同灣仔區部分同學屋企英文語景應該好,所以造就st jo英文語景係唔錯。

cantona2001 發表於 22-6-19 13:38
我仔呢兩年上zoom, 見個英文堂老師唔係鬼佬,舊年係華人,今年係韓國人,但英文都係net水準,其他英文教學 ...

請問在疫情下的 support足夠嗎?
英文課程有教深嗎?

英文教科書是用高半個學期

aaa28 發表於 22-6-18 23:54
疫情上zoom, 我見上堂數學、英文、general studies, primary science 都係全英、無聽到老師講一句廣東話。 ...

唔好意思, 請問General Studies 係英文? 我見朋友書單係中文, 所以想了解清楚,謝謝你(emoji)(emoji)

回覆 baby.bobo 的帖子

中常、英常都要讀。考試都分中、英常考兩科

請問係咪85%上倒中學?