用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真小vs培道
樓主: hihi3002
go

九真小vs培道 [複製鏈接]

Sammi_Yim 發表於 22-7-24 11:05
可能因為香港引進,聽講同TSL&男拔一樣數學教材,英文聽講係同SFA一樣嘅lighthouse教材?因為我本身好鍾意 ...

英文係用lighthouse

粉紅芭比 發表於 22-7-24 12:38
英文係用lighthouse

多謝你嘅回覆!對我好有幫助!

想問問九真有2nd in嘅會否多數有offer?,佢好似得200人度有2nd in (emoji)(emoji)

hihi3002 發表於 22-6-13 17:44
男仔,九真小定培道?

九真小男仔係咪仲少?

我係過來人,當年滿心歡喜入到一間傳統嘅學校,又多女仔嘅學校,我小朋友應該會好開心,但係小一開始,就係我小朋友嘅惡夢,好多功課,仲要唔係淺個種,係好深,多默書,唔會有默書紙,係比課書你自己溫,每星期有小測係中,英,數必定有,有時會有埋其他科,老師教小朋友係教兩下就話教完,我小朋友唔明,我係要星期六日坐定定教返佢課書,唔係追唔上進度如果係你好得閒跟佢功課測驗嘅 九真係一間成績唔錯嘅學校,但你預咗好谷,當年就係太谷,我小朋友日日喊,好大壓力,最後,我哋轉校了

gtg435i    發表於 22-10-29 14:10

flora_0406 發表於 22-10-29 00:47
我係過來人,當年滿心歡喜入到一間傳統嘅學校,又多女仔嘅學校,我小朋友應該會好開心,但係小一開始,就 ...

假如跟得上九真小課程,就有機會升讀好中學和考到上佳成績。在九真小考得較後名次的同學,升中後,同學都成了學霸。

還有高達九成的B1派校比率,這是學校努力的成果,我的兩名兒子都是九真小畢業生。

flora_0406 發表於 22-10-29 00:47
我係過來人,當年滿心歡喜入到一間傳統嘅學校,又多女仔嘅學校,我小朋友應該會好開心,但係小一開始,就 ...

初小都咁?好似講到老師不太負責任又好似攪到小朋友日日係度挨,對小朋友成長發展方面不太健康,聽完有點卻步(emoji)(emoji)

lawiskcyu 發表於 22-10-29 12:29
假如跟得上九真小課程,就有機會升讀好中學和考到上佳成績。在九真小考得較後名次的同學,升中後,同學都 ...

雙職家庭攪得掂嗎?

hlnleung904 發表於 22-10-30 10:10
雙職家庭攪得掂嗎?

九真家長各有不同,沒有一個規定,但我發現,越有錢的家庭,成績通常可以越強,原因你懂的。

另外,有一教授(professor)的家庭,沒有補習下,由媽媽全力跟進,小女孩的成績上佳,媽媽本身master 畢業,識教小朋友。

雙職家長如我,上到高班時(5/6年班),就會請補習老師來谷呈分。

回覆樓主:

九真小既英文課程係非常深,你入小一前個英文底子一定要非常深厚,每年小一英文都有半班人唔合格。老師教得快,求其派張tenses既paper比你就就當教左,係assume你地返到屋企D阿媽自己跟。跟本個課程就太深,其實D老師都搞唔掂。學校就一味深、深、深。跟唔掂唔該你地返屋企自己搞掂!

弱弱一問 點解九真收差小男仔

弱弱一問 點解九真收甘小男仔

英文係深d,應該有小二程度~
grammar教得唔錯,返屋企同小朋友review 1-2次已經pick up到,雖然未至於滿分~

yy_cheesecake 發表於 22-10-30 21:39
九真小既英文課程係非常深,你入小一前個英文底子一定要非常深厚,每年小一英文都有半班人唔合格。老師教得 ...

你小朋友讀緊那一年級,咁恐怖?

cheermonkey 發表於 22-10-31 09:41
弱弱一問 點解九真收甘小男仔

應該因為聯校是女校,少d男仔想讀~

Hillary0609 發表於 22-10-31 10:29
你小朋友讀緊那一年級,咁恐怖?

我地讀左兩年已覺唔對路,轉左校了。

edithmsl 發表於 22-10-31 10:29
英文係深d,應該有小二程度~
grammar教得唔錯,返屋企同小朋友review 1-2次已經pick up到,雖然未至於滿分 ...

小一本Lighthouse都仲ok, 小二本英書仲係咪果本Essential Fiction & Essential non~fiction?

yy_cheesecake 發表於 22-10-31 11:01
我地讀左兩年已覺唔對路,轉左校了。

咁比較新學校,九真是否好谷?

Hillary0609 發表於 22-10-31 11:56
咁比較新學校,九真是否好谷?

好谷,你要預左每個weekend都要留家準備定下個week的中,英默,Math quiz. 係個個星期都有中,英默。默既範圍係成課書咁。你根本冇可能早一,兩日先温,除非你唔介意唔合格或低分。但平時默分係計埋落考試分果度,所以又唔可以唔勤力。
如果你真係鐘意九真,咪試吓先lor, 真係唔適合先轉校也可以。

yy_cheesecake 發表於 22-10-31 12:19
好谷,你要預左每個weekend都要留家準備定下個week的中,英默,Math quiz. 係個個星期都有中,英默。默既 ...

看到你的留言,感到可惜,我願跟你再分享多一點,願你接納。

時光倒流回到初小時
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2367555

yy_cheesecake 發表於 22-10-31 12:19
好谷,你要預左每個weekend都要留家準備定下個week的中,英默,Math quiz. 係個個星期都有中,英默。默既 ...

我哋都係咁,我仔好好好辛苦,最後轉校佢輕鬆好多,同埋事實嘅係入到新校佢無乜點溫習,成績跟到,都係九真嘅功勞

我哋基本上 星期六日係唔可以去玩,要留係屋企溫習

事實老師真係教2下就掉返比家長跟,同一味深(emoji)
‹ 上一主題|下一主題