用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想大家比比意見
go

想大家比比意見 [複製鏈接]

而家孖仔讀緊私幼全日N班,K1有區內熱門卷幼,上學期時候一心諗住直升,本住試下無妨心態面試熱門卷幼,又好好彩收左AM班亦已註冊,直到而家6月都仲糾結緊邊度好(emoji)請大家比比意見

私幼
1.一個地鑯站,由於太懶,一直都係揸車接送
2.環境好又寬敞
3.語境好,但之前停課亦都走左唔少老師
4.學費貴,仲要起個孖

卷幼
1.就屋企樓下,出門口至學校5分鐘內
2.聽聞學術係區內卷校比較好,又多活動
3.校舍較細亦較舊

本身諗住辛苦幾年都比佢地讀私幼,為考直資作好準備,但由於之前停課走左唔少老師,可能走左十個之後先請返3-4個,而呢個學年我見都換左至少兩個班主任,外藉老師由開學時6個,而家得返三個,有個主任就解釋係因為老師自己走佬而又未能即時請到人補上,結果就令我覺得好飄忽,好唔穩定咁,同時又擔心卷幼學術不足,當然如果選擇卷校會外補啦,但始終唔及私幼既根基紮實
請問有冇過來人媽媽可分享下卷幼考直資既經驗?先謝謝大家(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

回覆 JUDYCHAN1221 的帖子

我覺得卷幼幾好呀,兩個小朋友可以慳啲錢去參加興趣班,面試班等,可能考直私出嚟成績會好好呢

我個仔今年考小一,以我經驗,我覺得私幼考小一是有影響力的,但又不至於券幼完全冇機會,因為牽涉太多因素,例如你小朋友的性格、天資和後天栽培,還有不同私幼影響力也不同。
券幼始終受教育局資助,它不可能教一些私幼會教的東西,所以,我會認為私幼絕對有幫助,但小朋友面試時是否outgoing和talkative反而最重要。

我小朋友係讀券幼,我感覺上考直私要下多一點功夫。

JUDYCHAN1221 發表於 22-6-13 17:44
而家孖仔讀緊私幼全日N班,K1有區內熱門卷幼,上學期時候一心諗住直升,本住試下無妨心態面試熱門卷幼,又 ...

錢唔係問題就梗係私幼
起碼相對地無痛學習(語境、課程深啲)
萬一要外補係錦上添花

如果卷又對考直私或學術有要求
家長就要跟得再貼啲
放學同假日又要周圍學多啲自谷

如果你間私幼教師流失率咁高,會唔會反而轉校好啲?

回覆樓主:

私幼係咪可以完全唔外補?如果卷幼私幼最終都要外補,咁我寧願讀卷幼,起碼慳返d錢睇住黎谷。

如果睇過兒童心理學,其實唔建議小朋友咁細就成日轉老師轉校。老師來講,班主任都算幾close, 轉左有無覺得對個仔有影響呢?

如果間卷校老師好穩定既,我會一勞永逸轉過去再慢慢跟。

Lightwriter 發表於 22-6-16 00:07
私幼係咪可以完全唔外補?如果卷幼私幼最終都要外補,咁我寧願讀卷幼,起碼慳返d錢睇住黎谷。

如果睇過兒 ...

我覺得現階段既全日班私幼學術足夠,不需外補,但最大問題就係間學校既行政方面,所以令我有點卻步

JUDYCHAN1221 發表於 22-6-20 09:34
我覺得現階段既全日班私幼學術足夠,不需外補,但最大問題就係間學校既行政方面,所以令我有點卻步
...

如果係咁,我會選擇繼續讀,因為車對孖b返唔同既學習班仲煩,咁一次過係學校谷晒學術係最方便,當係用錢買時間。

至於學校老師成日走,新既質素又未知既問題,係解決唔到。一係你搵間唔使外補既私幼而同時師資穩定,先可以正正解決呢個問題。

卷幼係入到直私的,好多時睇小朋友性格先,再睇屋企點教育同support, 同埋睇你target 既直私係咪神級啦。
‹ 上一主題|下一主題