用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地利亞中學(美孚)
樓主: 焯男bb
go

地利亞中學(美孚) [複製鏈接]

焯男bb 發表於 22-6-14 10:15
呢間派位我只可以填甲一?我住葵青區的,係咪架?  謝謝

嘉道理自行有31個位
統甲5個位
葵青區統乙有3個位

https://www.schooland.hk/ss/seksswk

回覆樓主:

樓上提及伊斯蘭
自行30個位 統甲6個位
葵青區統乙有兩個位

https://www.schooland.hk/ss/iktmc

回覆樓主:

可以考慮唐乃勤

焯男bb 發表於 22-6-13 14:21
請問收唔收香港人?我仔小五,用中文的科目全部唔得,中文科E,數學常識都D,但英文全A,屋企負擔唔到讀直 ...

地利亞(吉利徑) 首屆 IB 成績
三大取錄 55% 媲美 B1A 中學

May 2022
Cohort size [1X?]
45 [0?]
40+ 20%
30+ 100%
Average [?]

三大 55%
八大 100%

https://www.deliagp.edu.hk/post/a-future-path-arises-glee-for-all

A Future PATH Arises, GLEE for ALL!

DeliaGP is proud to announce the first year of excellent International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) results!!!

Congratulations to all the IB

graduates for achieving the fantastic results!

We are proud to announce that all the students are able to meet the university admission offers and able to get in to their dream universities!!!

Congratulations (emoji)

https://static.wixstatic.com/media/cba7a9_c778b0e345be46aca6106074d9e1cd63~mv2.jpeg/v1/fill/w_644,h_910,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/cba7a9_c778b0e345be46aca6106074d9e1cd63~mv2.jpeg

焯男bb 發表於 22-6-14 08:58

因為我仔係band3成績,佢唔識睇中文,派位只會派到中文中學 ...

地利亞中一至中三唔收學費,中四先開始收,。
佢地收香港小朋友的。
另外,我記得佢地仲會免費提供laptop比小朋友上堂用。
希望以上資料幫到你

niyakil 發表於 22-7-14 21:57
地利亞中一至中三唔收學費,中四先開始收,。
佢地收香港小朋友的。
另外,我記得佢地仲會免費提供laptop ...

謝謝你回覆,請問知唔知小朋友讀得開心嗎?

回覆樓主:

我女最後冇讀,因為有第二間收左,佢都是剛剛就黎升中一,資料是我去年interview時所得的

想問英文一般入地利亞會唔會重差過去b2尾B3頭中學?

焯男bb 發表於 22-6-13 14:21
請問收唔收香港人?我仔小五,用中文的科目全部唔得,中文科E,數學常識都D,但英文全A,屋企負擔唔到讀直 ...

我個女讀緊青衣嗰間Delia英文小學,直屬中學就係百老匯嗰間地利亞中學,所以幾肯定佢會收香港人,我個女都諗住直升Delia中學,因為佢中文程度太低,地利亞嘅中文係非華語學生課程,好難銜接到出面啲中學

mlau216 發表於 22-7-29 02:30
我個女讀緊青衣嗰間Delia英文小學,直屬中學就係百老匯嗰間地利亞中學,所以幾肯定佢會收香港人,我個女都 ...

其實我諗緊報百老匯還是吉利徑好   

焯男bb 發表於 22-7-29 07:49

如果想讀IB 就吉利徑

mlau216 發表於 22-7-29 07:59
如果想讀IB 就吉利徑

謝謝你意見

回覆樓主:

請問有jm可以分享下面試會問啲咩內容呢?小朋友今個星期會面試,謝謝   

焯男bb 發表於 22-7-29 07:49
百老匯主收NCS, 學生仍然要考DSE, 不過可考GCE中文 (local 學生應該唔可以考)不過佢地DSE成績都唔差, 3322率近5年都係4X%-5X%

吉利徑都係主收NCS, 學生大部份要考DSE, 只有小部份"合資格"學生可選修IBDP
過去11年都無公佈過DSE成績, IBDP其實又公開招生, 所以IBDP既表現, 又是否可反應學校既水平呢?

heidya    發表於 23-9-19 10:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 焯男bb 的帖子

樓主,我小朋友同你情況一樣,請問你小朋友最後入咗邊間?

tcwgary 發表於 23-9-16 02:31
回覆 焯男bb 的帖子

樓主,我小朋友同你情況一樣,請問你小朋友最後入咗邊間? ...

唐乃勤

tpmon 發表於 22-6-13 23:22

既然不想比學費,為什麼不讀官津中學?

好国际化,比大学更好
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-19 09:50
好国际化,比大学更好

香港的大學,主要國內學生(都多)+本地學生+非常少數其他國藉學生。

tpmon 發表於 23-9-19 09:55
香港的大學,主要國內學生(都多)+本地學生+非常少數其他國藉學生。

所以恥笑大學的國際化!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-19 10:00
所以恥笑大學的國際化!

各香港的大學校長,近年新上任的多是在外國留學的中國學者。

無論教授和學生,都需要國內同胞的支持。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊