用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC IAL插班
樓主: oliviacchan
go

SPC IAL插班   [複製鏈接]

sumikogurashi 發表於 23-5-14 18:28
我見好多資深會員分享過他們的子女在香港讀完中四或中五過去英國讀Yr12 AL, 有英國中學的predicted Grade, ...

我見海外留學版,UCAS 交流區 2023嗰post,最近這幾日有網友孩子分享今年報英國 medicine, 因無IGCSE 而大學reject 咗。詳情,可以睇返嗰個post

sumikogurashi 發表於 23-5-14 18:28
我見好多資深會員分享過他們的子女在香港讀完中四或中五過去英國讀Yr12 AL, 有英國中學的predicted Grade, ...

參考《英國大學是否參考IGCSE 成績?》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3866812

小時了了 發表於 23-5-15 11:21
我見海外留學版,UCAS 交流區 2023嗰post,最近這幾日有網友孩子分享今年報英國 medicine, 因無IGCSE 而大 ...
其實英國大學收生, 如果評核之下多位申請人同分, 各大學係會參考埋IGCSE成績, 咁到時無就會蝕底D (咁其實係咪因為本身個profile咪夠好呢?)

正如CU醫科如有申請人同分, 咁同時有修Chem+Bio會優先考慮呢D潛規則一樣

英國醫科收生要求高, 除基本學術成績, 仲要有英國 BMAT 之類既成績, 兼且海收生每年有quota, 所以俾人reject 唔一定關無IGCSE成績既事 (除非學校出信講明係因為呢個原因)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 23-5-15 12:22
參考《英國大學是否參考IGCSE 成績?》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38668 ...

謝謝, 很好的分享

小時了了 發表於 23-5-15 11:21
我見海外留學版,UCAS 交流區 2023嗰post,最近這幾日有網友孩子分享今年報英國 medicine, 因無IGCSE 而大 ...

英國醫科收國際生除左quota 外, 仲有好多其他因素, 要求係非常之高, 就算那位會員覺得係因為冇IGCSE 成績而蝕底, 又試問當時佢女中四離開香港前可否自修考足8-10 科IGCSE 呢? 如果不能, 其實都無得話係咪蝕咗, 時間上根本好難兼顧又要讀本地學校課程同時又讀8-10 科IGCSE + 考試.

有些人散考幾科或六科 IGCSE , 呢啲最沒有參考價值, 我知香港有補IGCSE / IAL 的補習社會sell 家長報讀和報考試, sell 家長有參考價值, 佢哋收緊幾百蚊一粒鐘補一科IGCSE 咁好賺, 唔係話有參考價值邊個會落搭?

hkpapa852 發表於 23-5-15 10:41
插入英國Sixth form 普遍都係去私校, 私校通常有自己一套收生標準, 根本唔需要理IGCSE成績, 所以考定係無乜 ...

無錯

回覆 hkpapa852 的帖子

請問綜合家長意見,其實如果高中或大學想到外國升學,其實就算學校有開辦 IAL IGCSE ,其實都無必要「爭入」,對嗎?

manmonster 發表於 23-5-16 09:18

請問綜合家長意見,其實如果高中或大學想到外國升學,其實就算學校有開辦 IAL IGCS ...
如果諗住高中讀私校或直接考大學,無必要讀IGCSE,尤其入大學最緊要係 IAL 成績夠照
如果係諗住用BNO VISA去讀UK既"政府中學" (唔收學費)既高中,先雖要有IGCSE成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

路過一問,咁其實DSE+IELTS 都可考外國大學㗎係咪?

manmonster 發表於 23-5-16 09:18

請問綜合家長意見,其實如果高中或大學想到外國升學,其實就算學校有開辦 IAL IGCS ...
- 想高中去英國讀寄宿私立學校,冇需要考iGCSE(更加唔關iAL事),求其考幾科亦對入英國大學冇咩參考價值。

- 如果係香港學校本身有iGCSE提供(例如ESF學校,Harrow等等)咁梗係照考。但係如果係行其他curriculum嘅香港學校,無須專登出去自己報考。

- 想喺香港讀完中學再去英國讀大學,就衡量考DSE或者iAL邊樣成績會更有把握。如果認為讀iAL(讀少啲科+避開中文)出嚟成績會好啲,咁當然應該爭入iAL班。如果覺得讀DSE冇問題,成績都會好好,咁真係冇需要特登入iAL班。

JayJayMum 發表於 23-5-16 09:56
當然

JayJayMum 發表於 23-5-16 09:56
大致上係 (美國要求有SAT之類既)
如果唔係讀IBDP, 就算你有IGCSE績但如果唔係去英國讀書 (如去澳洲, 加拿大), 基本上都要睇 IELTS

hkpapa852 發表於 23-5-16 09:59
大致上係 (美國要求有SAT之類既)
如果唔係讀IBDP, 就算你有IGCSE績但如果唔係去英國讀書 (如去澳洲, 加拿大 ...

Thx, 我仔係打算去澳洲

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝你和 hkpapa,好有用的資料。我仔仔將升讀 SPC,聽聞因不同原因,IAL 班受觀迎,要成績好才可入讀。因為有打算仔仔高中或大學時期到英國讀書,所以想問問入 IAL 有利,還是努力讀好 DSE 課程便可以。

manmonster 發表於 23-5-16 10:40

謝謝你和 hkpapa,好有用的資料。我仔仔將升讀 SPC,聽聞因不同原因,IAL 班受 ...
明白吖,我諗你要諗定究竟係去英國讀高中定係大學。如果讀高中,都要早啲準備。

謝謝你和 hkpapa,好有用的資料。我仔仔將升讀 SPC,聽聞因不同原因,IAL 班受 ...
去英國, 如果讀私校高中, 普遍睇校內成績+學校面試/筆試 (普遍要早至少一年), IGCSE重要性係近乎零如果讀大學, 睇下目標係咩大學同咩學科, 目標係G5的話, DSE 考 3X+M1/2 係必需

用 IAL 報英國大學最直接,DSE 有點被看低,你可compare 下心儀UK uni entry requirements 就會明多啲。另外一提,DSE 除咗中文是core, CSD 也是core, 要花的時間讀也不少,但只有pass / fail.  英國大學亦唔睇呢科。如果最終目標是去英國讀大學,你衡量下有冇意思咁樣讀DSE.

參考《GCE IAL vs F.7 AL》#14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3866494&pid=49087594

參考《DSE 成績報英國大學一問》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3874285

ho2718 發表於 22-11-12 07:26
請問有無其他同學或家長可告知IAL嘅同學會去邊度補習? 謝謝
請問有無其他熟悉IAL嘅家長可以提供資料呀?由其IAL數學有邊間補得好?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊