用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC IAL插班
樓主: oliviacchan
go

SPC IAL插班   [複製鏈接]

回覆 tszchungmama 的帖子

我大仔今年英國大學畢業. 當年只考了當地中學的入學試(在香港網上考)後過去讀. 到報大學時, 只有中學提供的predicted grade, 都順利入大學.

tszchungmama 發表於 22-7-17 13:22
多唔多學生好似你兒咁樣過去英國讀高中?

我唔可以代表所有人,不過阿仔幾個同學去英國讀6th Form,為咗同一目的,臨行前都考咗IGCSE。對本身好成績嘅學生,IGCSE基本上唔會係難事,亦唔會抗拒考試。但本身能力有限,考咗亦都對參考價值作為不大,所以不考也罷。當然IGCSE對報大學conditional offer唔係一個必需品,只係一個參考價值而已。

回覆 jlHe 的帖子

想請問IAL嘅同學會去邊度補習?

ho2718 發表於 22-11-10 15:55
回覆 jlHe 的帖子

想請問IAL嘅同學會去邊度補習?
請問有無其他同學或家長可告知IAL嘅同學會去邊度補習? 謝謝

jlHe 發表於 22-6-14 18:07
我係上年SPC IAL畢業生,4A* 中文A*。第一屆18個人畢業,我哋係第二屆,中四有18個人,然後走左最前幾名同 ...

請問IAL的math,physics,chem的課程是否比dse難?是否本身理科能力強才建議轉去IAL?

謝謝

2jkidsfather 發表於 22-7-16 10:53
IAL and IGCSE 的 “I”代表國際。
你考UK大學,用 IAL 已夠。

請問IAL主要係方便考英國讀大學嗎?還是其他國家嘅大學都有利?

回覆 jlHe 的帖子

請問知不知Spc 的DSE 中文成績是否真的外傳咁差呢? 因為學校一直不公佈中文課數據, 攪到家長都有啲擔心, 感謝。

LoveCorgi2 發表於 23-5-13 19:37
請問IAL主要係方便考英國讀大學嗎?還是其他國家嘅大學都有利?
UK, US and even the universities in HK

https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/services/progress-to-university/ial_recognition.pdf

CV4P 發表於 23-5-13 20:03
回覆 jlHe 的帖子

請問知不知Spc 的DSE 中文成績是否真的外傳咁差呢? 因為學校一直不公佈中文課數據, 攪 ...

參考呢個 Post
DSE 2022 中英數排名 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753

2jkidsfather 發表於 23-5-13 20:06
UK, US and even the universities in HK

謝謝資料。本身對IAL不了解,請問如果take DSE又讀IAL, 是不是如AL要讀4科?
課程跟DSE差得遠嗎?

LoveCorgi2 發表於 23-5-13 21:07
謝謝資料。本身對IAL不了解,請問如果take DSE又讀IAL, 是不是如AL要讀4科?
課程跟DSE差得遠嗎?
...
讀DSE 又考IAL

課程跟DSE差得遠嗎?
...
是不是如AL要讀4科?---------------看大學想讀什麽,3科或4科。
跟DSE差得遠嗎?-----------以理科來説,有部份重叠DSE,但重叠部份不多過三成

gabejang 發表於 23-5-14 11:12
讀DSE 又考IAL

神童可以

非神童就千祈唔好,盞兩頭唔到岸

課程跟DSE差得遠嗎?
...

打算申請本地大學嗎? 同一年只可用jupas (dse) 或 non jupas(AL) 身份申請

pharaoh 發表於 23-5-14 16:06
神童可以

非神童就千祈唔好,盞兩頭唔到岸

明白,見之前有啲post係讀DSE又自修IAL

LoveCorgi2 發表於 23-5-14 17:03
明白,見之前有啲post係讀DSE又自修IAL

神級超學年嗰啲真係可以,-般凡人真係唔好諗。

jaycee_mami 發表於 22-7-16 08:46
因為我在EK這裡看過有家長分享,說無考IGCSE,將來申請英國 top U,出conditional offer時會較蝕底,少了 ...

我見好多資深會員分享過他們的子女在香港讀完中四或中五過去英國讀Yr12 AL, 有英國中學的predicted Grade, 冇考IGCSE 都入到理想大學.  在香港自修考IGCSE 又覺得有參考價值的我唔知佢地係咪考十科先過去,人地在英國讀開中學的學生考成十科,如果香港呢班覺得有參考價值而考I G C S E無考十科,唔知有乜參考價值?和當地學生已比下去

sumikogurashi 發表於 23-5-14 18:28
我見好多資深會員分享過他們的子女在香港讀完中四或中五過去英國讀Yr12 AL, 有英國中學的predicted Grade, ...
正確。其實如果去英國讀Sixth form,咁喺香港考iGCSE係毫無意義嘅,考得差仲有反效果添。

sumikogurashi 發表於 23-5-14 18:28
我見好多資深會員分享過他們的子女在香港讀完中四或中五過去英國讀Yr12 AL, 有英國中學的predicted Grade, ...
插入英國Sixth form 普遍都係去私校, 私校通常有自己一套收生標準, 根本唔需要理IGCSE成績, 所以考定係無乜用 (除非你係非B1中學讀, 校內成績無乜參考價值, 兼有信心考好IGCSE)除非諗住用BNO去讀英政府學校 (政府學校9成都係睇GCSE/IGCSE成績收生), 否則無必要係香港考IGCSE
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊