用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC IAL插班
樓主: oliviacchan
go

SPC IAL插班   [複製鏈接]

bbbusy 發表於 22-6-18 08:33
你所指嘅神科係咪醫學院?

係呀!

Veron081207 發表於 22-6-18 13:22
係呀!

如果要入香港醫學院,要考四科,成績要4A*,化學是必修課, IAL課程涵蓋範圍比DSE廣和深。

回覆 bbbusy 的帖子

請問四科IAL 要大部份理科嗎?如果Chemistry, Biology , Geography 同Psychology 這個組合考到4A* 會入到香港嘅醫學院嗎?請指教。

Chemistry: 必修
Biology: 如果冇,讀醫學院時必定好吃力
至於其他兩科係乜嘢組合,最好直接聯絡心儀嘅醫學院,問吓接唔接受。

多謝回覆,佢有揀chemistry 同biology,知道要有4A*medicine先大機會收,但如果兩個申請者都係4A*, 會唔會全理科嘅profile 佔優呢, 我哋祗有兩科理科。
唔好意思樓主,如果sidetrack 咗個post, 剛喺備戰大學嗰邊開咗Post 問大家意見。

MGTM 發表於 22-6-19 15:50

多謝回覆,佢有揀chemistry 同biology,知道要有4A*medicine先大機會收,但如果兩個申 ...

你直接問醫學院,會唔會接受其他兩科,如果接受,經過面試後,想收這個學生,就會會出conditional offer: 4A*。 到考試成績出咗,考到4A*就會變成 firm offer, 唔會再同其他學生嘅學科比較。

2jkidsfather    發表於 22-11-12 09:56

明白了,謝謝你。

感謝你詳細回覆!

jlHe 發表於 22-6-14 18:07
我係上年SPC IAL畢業生,4A* 中文A*。第一屆18個人畢業,我哋係第二屆,中四有18個人,然後走左最前幾名同 ...
請問讀 IAL的同學, 在中四至中五時有沒有考埋 IGCSE 呢?  Thanks in advance.

jaycee_mami 發表於 22-7-15 22:09
請問讀 IAL的同學, 在中四至中五時有沒有考埋 IGCSE 呢?  Thanks in advance.
點解要考埋低一級的 IGCSE?

2jkidsfather 發表於 22-7-15 23:00
點解要考埋低一級的 IGCSE?

因為我在EK這裡看過有家長分享,說無考IGCSE,將來申請英國 top U,出conditional offer時會較蝕底,少了一樣野給人參考,但又有一些家長說不一定要考IGCSE,只要校內predicted grade考得好就足夠。所以我想知道實際情況是怎樣。

jaycee_mami 發表於 22-7-16 08:46
因為我在EK這裡看過有家長分享,說無考IGCSE,將來申請英國 top U,出conditional offer時會較蝕底,少了 ...

IAL and IGCSE 的 “I”代表國際。
你考UK大學,用 IAL 已夠。

SPC IAL 班是給想去UK的學生考大學,不是到UK再讀中學。

jaycee_mami 發表於 22-7-15 22:09

學校會幫你報名,但不是強迫性去考。上星期已經出了通告如要報下期考試,自己去找有關老師。
我記得老師在IAL講座上講過,雖然不是強迫性考,但都鼓勵去考,keep住自己去面對D公開考試形式及迫自己讀吓書。

eeob01 發表於 22-7-16 12:38
學校會幫你報名,但不是強迫性去考。上星期已經出了通告如要報下期考試,自己去找有關老師。
我記得老師在 ...

Thanks for your information, 謝謝

請問通常在幾時考?  在中四還是中五呢?

2jkidsfather 發表於 22-7-16 10:53
IAL and IGCSE 的 “I”代表國際。
你考UK大學,用 IAL 已夠。

因為未考AL之前學生可以憑predicted grade申請英國嘅大學conditional offer。但喺呢段時間學生未曾有過任何公開試成績,除咗Predicted Grade之外IGCSE會變成英國嘅大學對申請人其中一個重要喺參考根據。我仔用本地學校成績成功被英國中學取錄讀中六,但去英國之前佢喺香港考埋IGCSE都係為咗要申請Condition Offer之用。

jaycee_mami 發表於 22-7-16 14:29

Thanks for your information, 謝謝

我仔讀完中四考埋IGCSE過去英國讀中六。

Soundervolt 發表於 22-7-16 22:37
我仔讀完中四考埋IGCSE過去英國讀中六。

多唔多學生好似你兒咁樣過去英國讀高中?

jlHe 發表於 22-6-15 16:57
本地全部三大學士,英國有imperial, Edinburgh,仲有一個澳洲嘅,唔記得邊間
...
想問吓多唔多人讀IAL之後去加拿大升學?IAL 是否對英國升學比較有優勢?唔該哂!

醒目開學勳章 貢獻勳章

tszchungmama 發表於 22-7-17 13:22
多唔多學生好似你兒咁樣過去英國讀高中?
其實近兩年乜年紀都多咗人去英國讀書,只係去到高中,真係有d麻煩,如果可以考igcse,就當然最簡單啦
但我估,考嘅人應係唔係大多數,因為叫d細路考個公開試,應該唔係容易嘅事

我知道專收國際學生嘅boarding school,唔需要考igcse,學校會出predicted grade 去報大學,亦會有報大學應有嘅support

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊