用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BA去歐洲轉國泰返香港
go

[英國] BA去歐洲轉國泰返香港

滯留荷蘭|70港人轉機不成返港無門?國泰英航互卸責 地勤齊收工避風頭

https://m.youtube.com/watch?v=UfmBW1eNd0A

現在英國嘅航班經常Delay, 最好都係唔好歐洲transit.

最好坐番國泰直航或者阿聯酋/卡塔爾, 起碼兩程係同一間航空公司。

我睇到有D恐怖, 如果係真的話, 估唔到CX可以完全唔理

回覆樓主:

之前一路都順利,我朋友的仔女都係經荷蘭法國德國轉坐CX返香港,BA有問題但CX點解可以唔理!

summerhotel1 發表於 22-6-11 01:42
滯留荷蘭|70港人轉機不成返港無門?國泰英航互卸責 地勤齊收工避風頭

https://m.youtube.com/watch?v=Uf ...
真係要搵喲日日有機返,就算今日返唔到都可以安排聽日返。

回覆樓主:

我女上個月都係經AMS返,好彩順順利利。

早兩日收到QR通知,自己7月頭多哈返香港班機提早個幾鐘起飛,原本我曼市過去有三個幾鐘轉機,依家得返個幾鐘。

所以轉機最好搵返同一航空公司,唔同航空公司好麻煩,行李亦容易唔見,所以轉機嘅坐阿聯酋、卡塔爾、芬蘭、或者漢莎呢啲兩程都係自己機嘅好啲。

機票跟國泰買既,但BA delay,CX 同BA都應該幫佢地搵KLM轉去唔同嘅歐洲地方再返香港,分散地方其實70人唔太困難,問題在於乘客行李一站check through 到香港,理應有晒呢70 個人既connecting flight 資料,CX唔等埋佢哋定無呢班人既connecting 資料?BA 又唔check 乘客connecting flight ,佢哋應該通知CX等埋佢哋,成件事BA 好差。

我仲以為在CX官網買, 佢地會負多少少責任.

重以為寰宇一家好勁,有起問題都係自己顧自己。

買咗留學保險嘅應該點做呢?

依幾年航空公司可以話全冇服務可言。

國泰ticket stock應該係國泰負責善後,外地機場唔係每日有機,櫃檯職員可能外判,正常處理方法聯絡地勤人員安排下一班有位的航班,如果不是即日有飛機又或者職員已經收工,唯有自己安排酒店交通,之後claim英航,當然英航未必負責任所以旅遊保險很重要。同時亦都可以聯絡香港的國泰航空要求安排下一班,如果下個星期先有飛機,可以要求其他國泰航線,如果都冇野岩,可以要求退款半程,再自己立即買新機票由AMS兜路返香港,盡量避免更改隔離酒店日子,好多方法可以解決。Delay時常都有,今次只係外地處理方法問題,正常係會安排下一班機的,同時因為疫情飛機少咗,亦都係原因

yuyueng 發表於 22-6-11 11:44
買咗留學保險嘅應該點做呢?

可以claim

yuyueng 發表於 22-6-11 10:57
機票跟國泰買既,但BA delay,CX 同BA都應該幫佢地搵KLM轉去唔同嘅歐洲地方再返香港,分散地方其實70人唔太 ...

係,英航處理一向都有問題。亦都唔會幫到手,因為用CX stock 。

不過外地國泰亦都可以可能係外判,夠鐘收工。呢個情況我哋通常聯絡香港國泰航空處理,不過其實下次飛機已經多日後,客人都唔會坐,航空公司亦都係會Endors去KLM,要求退半程再自己買其他航空公司返最快。其實好普通,delay成日有,只係而家飛機少咗,要航空公司安排亦都困難。

cfs 發表於 22-6-11 13:33
國泰ticket stock應該係國泰負責善後,外地機場唔係每日有機,櫃檯職員可能外判,正常處理方法聯絡地勤人員 ...

原本大囡 22/6 LHR (BA)>AMS>HKG, 但又驚 檢測文件有問題响AMS 上唔到機, 最後都係加錢 直航, 聽到都可怕. 做父母真係好擔心.
其實係一家四口子

cfs 發表於 22-6-11 13:40
係,英航處理一向都有問題。亦都唔會幫到手,因為用CX stock 。

不過外地國泰亦都可以可能係外判,夠鐘收 ...
遇到特別情況,VS與BA相比,會唔會好一些?

cfs 發表於 22-6-11 13:40

不過外地國泰亦都可以可能係外判,夠鐘收 ...
係呀,只不過而家機少,班班都full , 真係好難即刻轉到,成件事BA好唔專業,一班機要delay 第一時間就要睇有connecting flight 既乘客,佢哋D行李都唔知最終去咗邊。

一家三口 發表於 22-6-11 13:51
原本大囡 22/6 BA>AMS>HKG, 但又驚 檢測文件有問題响AMS 上唔到機, 最後都係加錢 直航, 聽到都可怕. 做父母 ...
其實CX 轉機都唔平。

yuyueng 發表於 22-6-11 13:56
其實CX 轉機都唔平。

我女上個月飛返黎張機票£470+