用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs 港同
go

優才vs 港同 [複製鏈接]

小兒有以上offer, 有什麼意見?
   9    0    0    0

回覆 Heileu 的帖子

年年大把人有呢兩個offer,年年上來問,年年最後港同。

Heileu 發表於 22-6-10 10:11
小兒有以上offer, 有什麼意見?

優才有IB選項。我覺得兩間差唔多級數

睇距離。

投港同一票

ddtt347 發表於 22-6-10 10:29

年年大把人有呢兩個offer,年年上來問,年年最後去港同。

errr 實情係唔少人一有港同offer就無再上優才堂....
不過樓主本身係優才家長, 我係佢會諗都唔洗諗揀優才

港同!

回覆 kimlam953 的帖子

邊間女校?777 個間?

港同!!!她是一間真正將「正向教育」「生命教育」貫徹實施的學校,而且從校長到老師都一致地帶領家長,教家長一齊去做。

我哋在BB出世那刻心中希望的「想自己小朋友健康快樂成長」,港同是真正可以實踐到。很多學校雖然都在推動「正向教育」「生命教育」,但一旦要面對測驗考試以及功課問題時,便難以真正地用正向激勵的方法。而家長身在困獸鬥當中不自然地lost 左,越行越遠。

sinsinyip 發表於 22-6-10 16:20
回覆 kimlam953 的帖子

邊間女校?777 個間?

DG 啦,777果間今年乙二,定乙三都中。

777果間學校,校友都唔想個女返去讀。

港同

Gx 最近係FB教育版太多負面野

oskarhslam 發表於 22-6-10 23:44

港同!!!她是一間真正將「正向教育」「生命教育」貫徹實施的學校,而且從校長到老師 ...

請教正向教育是甚麼意思  可以舉例嗎 謝謝

piglover 發表於 22-6-10 11:35
睇距離。

睇[成績······]距離。

2021年 優才 | 港同
中文5+ 11.6% < 14.4%
英文5+ 20.3% < 35.5%
數學5+ 27.5% < 41.8%
------------------------------------------------------
CEM5+ 19.8% < 30.6%
通識5+ 17.4% < 26.4%
------------------------------------------------------
主科5+ 19.2% < 29.5%
整體5+ 26.9% < 33.8%

優才
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/p20-0712_dr.-tam-s-memo-310_tenth-dse-results_v2.pdf

港同
https://www.hkugac.edu.hk/f/news/710/2258/HKDSE_2021_v4.pdf

Poyau 發表於 22-6-11 09:19
睇[成績······]距離。

2021年 優才 | 港同

Fact speaks itself, thank you. I learnt it

港同for sure

bluehoi 發表於 22-6-11 07:00
Gx 最近係FB教育版太多負面野
幫朋友問,請問係邊度可以睇到?

回覆 muimui125 的帖子

舉例1)小一生寫字,在指出學生不正確的時候不是直指多左少咗一劃/出界/肉酸/錯左這些字眼,而是幽默生動地說它的頭/腳/手不見了,我們幫它找出來/補上去;它的位置走錯了,我們帶它回來⋯等等。2)還有最重要,校長下至老師常提家長不要幫學生改錯,而是讓老師幫手改,這樣老師才知道學生的學習進度才知道哪些是他/學生們未掌握的。還向家長強調,你指出學生錯處會破壞親子關係,將「劊子手」交給她們⋯
3)在家校合作上,有活動讓家長參與學下如何和小朋友玩(以建立良好親子關係),總之無時無刻都提醒家長給小朋友多些嚐試、激發他們的興趣去做,遠比吩咐/指示他們去做更事半功倍。
4)頭兩年沒有考試測驗,減輕的是家長的壓力。他們透過平時不定期沒通知下的評估,更能轉移家長的心態是每日透過功課去温習,遠比一次性考試一次過温很多內容而減輕難度和擔憂。兩年過去你會適應這個模式—-不是應付考試而温書,而是每日都要温書去巩固。
5)家教會做得很出色,能帶動每個年級和每個班的家長齊心、相互協助支持去培育小朋友,不計較。

補充少少,港同補底支援好足,中英數常,又有每科小班,又有課後輔導課,感覺到學校好想幫小朋友,家校合作一齊幫小朋友,而唔係成績唔好壓力轉移家長。
有一次女兒數學某一單元掌握唔好,數學老師打來話希望用小息時間幫小朋友,老師已經好忙為咗一個學生犧牲小息時間。

kimlam953 發表於 22-6-10 12:28
errr 實情係唔少人一有港同offer就無再上優才堂....
不過樓主本身係優才家長, 我係佢會諗都唔洗諗揀優才
...
我舊年就係有左港同offer,立即放棄上優才的家長堂。上左第一堂就已經無興趣,唔知講咩。。。
‹ 上一主題|下一主題