用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 University of Adelaide 2023/2入學揮手區
樓主: yukichung
go

[澳紐] University of Adelaide 2023/2入學揮手區 [複製鏈接]

mimi2004 發表於 23-2-18 22:29
多謝晒你回覆。
我女女話做唔到,因為唔係澳洲居民。都唔知點算

若只為方便申請銀行戶口、或乜乜物物咁既,拎個 L 車牌啦,因為有相既就可當身份証用100 points ID check 就會有用

我仔 Y2 , 佢個牌年尾已可甩 P 變正牌了

彥彥媽咪 發表於 23-2-19 21:39

若只為方便申請銀行戶口、或乜乜物物咁既,拎個 L 車牌啦 ...

如果Mimi 女女足咗17歲11個月,可以攞張”Proof of Age Card” 做ID, AUD25永遠唔會expire, 又唔駛考試。

Activehealth 發表於 23-2-18 22:58
其實你阿女要嚟做乜?

我以為好似英國留學生都一定要做BRP咁咋(emoji)

Activehealth 發表於 23-2-19 22:02
如果Mimi 女女足咗17歲11個月,可以攞張”Proof of Age Card” 做ID, AUD25永遠唔會expire, 又唔駛考試。 ...

好!多謝提點(emoji)

各位UoA家長
你地仔女開學點吖?
我仔Orientation Day1 撞返香中學同學,兩個仔開心到飛起!

若只為方便申請銀行戶口、或乜乜物物咁既,拎個 L 車牌啦 ...

當初我囡要申請考車牌,要有銀行信証明住址,咁佢隨即去Commonwealth bank 開戶口,等有銀行信寄去village ,再用呢封信/bank statement 去申請學車

請教一下,你仔仔有冇考慮買車代步?我囡考慮緊想買,不過唔知道係邊度搵二手車資料?

wyh:) 發表於 23-2-24 14:36
當初我囡要申請考車牌,要有銀行信証明住址,咁佢隨即去Commonwealth bank 開戶口,等有銀行信寄去village ...

講開開戶 我是叫我仔去開 Bank SA 的,因為有迎新優惠、個時開有 $50 送,依家縮左皮,都仲有 $40

Activehealth 發表於 23-2-23 20:34
各位UoA家長
你地仔女開學點吖?
我仔Orientation Day1 撞返香中學同學,兩個仔開心到飛起!

好好彩!你仔仔撞到同學,可以互相支持

wyh:) 發表於 23-2-24 14:40
請教一下,你仔仔有冇考慮買車代步?我囡考慮緊想買,不過唔知道係邊度搵二手車資料?
...

買左,揸左成年了。大仔二仔各人一架的,老二負責車埋在 high school 既老三出入,大仔不在 UoA , 佢在 UniSA 所以不一齊住,另同同學夾在學校附近住所以要另一架車好些

買二手,我知依家阿德都好貴下,舊到死既車都要 2 萬+ 架。我地個時買都是靠熟人幫眼去搵才好彩找到架舊得來都 ok 既車。

當時朋友介紹我到 www.carsales.com.au 樹睇,但當日是靠自己友介紹轉讓的,因為知道車既來歷會放心些

wyh:) 發表於 23-2-24 14:40
...

家人在Adelaide 居住工作,話呢兩年因為缺乏晶片及COVID, 新車供應大減,佢買咗新車都要等大半年才有車收(之前買時無講),有些牌子要成年有多。

結果舊車價大升,有些二手車價仲貴過買時新車價。所以如果唔係急用,根本唔會考慮二手車。

親人無車用等唔切,唯有臨時買咗駕車行俾人買新車時試揸的ex demo car, 要bid 同bid 價都唔平,一路等架新車到。

我本身聽到都諗住,上年聖誕去Adelaide 時訂定架新車,等阿仔考到牌即刻有車揸。

但阿仔決定入住UoA Village 所以根本無需要買車,佢學了幾十個鐘車後依家決定暫時唔學唔考牌住(佢根本唔鍾意揸車,係我迫佢學車),我自己每次去Adelaide 都係租車揸,所以暫時擱置買車計劃。

wyh:) 發表於 23-2-24 14:42
好好彩!你仔仔撞到同學,可以互相支持

係吖,仲聯絡埋阿仔同學家長,大家有個照應!

彥彥媽咪 發表於 23-2-24 14:40
講開開戶 我是叫我仔去開 Bank SA 的,因為有迎新優惠、個時開有 $50 送,依家縮左皮,都仲有 $40 ...

幾好喎,有$40!

彥彥媽咪 發表於 23-2-24 14:58
買左,揸左成年了。大仔二仔各人一架的,老二負責車埋在 high school 既老三出入,大仔不在 UoA , 佢在 Un ...

供應咁緊張等陣上去carsales望下
可以再問下你買車流程嗎?
牌費
車保(如剛轉P1牌,會唔會貴啲呢)
仲有冇其他費用呢?
謝謝

Activehealth 發表於 23-2-24 15:55
家人在Adelaide 居住工作,話呢兩年因為缺乏晶片及COVID, 新車供應大減,佢買咗新車都要等大半年才有車收 ...

想問下你去Adelaide 租車揸,是好似去旅行咁,經budget, Avis 等去租還是當地有啲是逐日租?謝謝

wyh:) 發表於 23-2-24 18:40
想問下你去Adelaide 租車揸,是好似去旅行咁,經budget, Avis 等去租還是當地有啲是逐日租?謝謝
...

我自己是經連鎖租車公司網上預約定,落機機場pick up車+回程機場還車上機,機場租還要俾Prime Location Fee (車租另加20.5% 的付加費)。同一品牌連鎖租車公司,若不在機場租還不用俾Prime Location fee.

我住Adelaide 的家人之前租車,都是用最便宜方法,往Adelaide 市內的小型no frill租車公司逐日或逐個月租,車租平好多,但只有日韓車系。我在港揸慣歐洲車,左手打指揮燈,我試過租車揸右手指(emoji)燈的日本車,不時用錯左手開了水撥有機會造成危險,所以依家只租歐洲車揸,通常只有機場的連鎖品牌租車公司才有。但最麻煩是要拿住行李打的去攞車,還車後又要再打的去機場浪費時間。

因我自己性格從來不想麻煩或靠人,所以寧願用錢買方便。

開咗學-個禮拜,各位UoA學生怎樣?
有識到新同學嗎?

阿仔話UoA其實唔係好大,只比佢中學大小小。佢覺得每個lecture上課50分鐘,唔似中學上親2-3個鐘,讀同一科但有好多唔options揀啱佢,唔似中學咁同一科全部人基本上讀同一様野。

Activehealth 發表於 23-2-24 21:39
我自己是經連鎖租車公司網上預約定,落機機場pick up車+回程機場還車上機,機場租還要俾Prime Location Fe ...

請問no frill是租車公司名稱嗎?

wyh:) 發表於 23-3-3 17:40
請問no frill是租車公司名稱嗎?

不是,no frill 即no brand 雜嘜咁解

Thanks (emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題