用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-6-24 10:58
衰女第一次出糧,只顧住請長老吃飯,忙記了我哋兩老,唔知攪乜。

要投訴㗎!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 22-6-24 11:30
令千金有自己睇法. 小伙伴都成長了. 可以獨立自主.
你這個問題, 也好像我細囝.

因為唔使二十萬, 一年學習, 仲係港大証書, CP值, 找工有好處.
而且, 有唔少資助, 獎學金, 最終, 可能十萬蚊有張Cert.

Xxxxxxx

除了錢,也要考慮時間成本。

阿女也問過我對 master 的意見。我答:If a master is part of a bigger plan, you explain that plan to me, then we will support you.If it is just filling time, or you have a hunch, then …..

繼續和成年孩子聊天,是好重要的事情。

ANChan59 發表於 22-6-24 13:54
要投訴㗎!

有一次在餐廳食完飯,我地打蛇隨棍上,話呢餐佢嘅,攪掂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-24 10:45
Internships HK/London 阿女也有做,甚至自己走去做 Starbucks almost minimum wage,話要拿client facing ...

阿仔今次轉工,計埋香港,倫敦,一共休息咗三個月,睇咗三場波,去其他城市探朋友,行博物館及設計過間公寓適合wfh,還有學煮飯仔。

特別節目係art centre for 睇動畫,好多不同年齢階層嘅人去睇。露台BBQ及手冲咖啡招呼朋友。

有時周末跟朋友去睇屋睇樓,發現信香港樓盤廣告,好易中伏。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 22-6-24 14:03
因為唔使二十萬, 一年學習, 仲係港大証書, CP值, 找工有好處.
而且, 有唔少資助, 獎學金, 最終, 可能十萬 ...

阿仔免費上緊堂,個上司由第一日開始,每日個半鐘頭到四個半鐘頭單對單上堂,包羅萬有,為期約幾個星期左右,等於迷你MFE,目標係頂到上司大部份工作,讓佢可以放個悠長假期!

他差不多知道再讀什麼,但這兩年先搞掂事業再講。他走 technical及professional,現在已經夠玩十年八年。

stillgood20 發表於 22-6-24 08:27
有閒時,睇電影都唔錯.
近日, Netflix 找了一套烏克蘭總統澤連斯基做主角的劇集:人民公僕.
真係世事如戲, ...
謝謝提議,聽人講套戲質素很不錯。戲是戲,現實是現實,普通人民其實分唔清楚。

stillgood20 發表於 22-6-24 10:10
你說對.
自己花二十多年培育孩子.
近日,又想像計劃往下三十年自己生活.
健康比甚麼都重要,父母健康也是給孩子們的正資產。改變飲食,多出去走走,很快便見到回報了。大家加油。

Arabellahk 發表於 22-6-24 10:03
感覺現在後生仔女的父母很少讓仔女供養,大都資助仔女。

仔女要俾家用是天公地道,總之是多有多比,少有少比。
另外孩子賺錢唔多,又要比錢給父母,自然覺得窮,覺得好窮就啱啱好,因為夠窮才會有發奮賺錢向上的動力。

父母的唔捨得,隨時斷了孩子的財路。

shadeslayer 發表於 22-6-24 14:03
除了錢,也要考慮時間成本。

阿女也問過我對 master 的意見。我答:If a master is part of a bigger plan, you explain that plan to me, then we will support you.If it is just filling time, or you have a hunch, then …..

繼續和成年孩子聊天,是好重要的事情。

我同你背景差唔多。我畢業後不是馬上囘港,而是去了另一個國家半年,體驗當地生活。這半年的體驗其實不錯的。不過,當回到香港後,第一個感覺是彷徨。其他同學已經有不錯的工作;沒工作的就讀緊PHD。我卻似乎仍在招聘淡季中找機會… …。

大概用了三年時間,我才能追平同届同學。問自己有沒有後悔,當時唔識答。

現在呢?畢業後能有半年外地生活體驗,現在當然不覺後悔。我反而會問點解追平同學後會有後悔gap year的問題?我稔目標和處境不同了。目標不同當然有不同結論。我說現在不後悔。但假如我目前的處境也不是現在這樣,我未必會後悔,但可能就沒這麽肯定了。

一個大學畢業的小孩,思維能力已經不比父母差,有些地方反而比父母更優勝。但成長往往能積纍經驗,小孩缺的也是經驗。做父母的當然要分享經驗,分析利弊。分享完,而小孩又不用你額外負擔(要額外負擔又點呢...?),條路就是他們自己的了。

成件事,我覺得最大鑊嘅唔係小孩唔清楚自己個目標。目標真係有機會變嘅。大鑊嘅係父母對小孩有不同目標。

ok_ko 發表於 22-6-24 16:31
我同你背景差唔多。我畢業後不是馬上囘港,而是去了另一個國家半年,體驗當地生活。這半年的體驗其實不錯的 ...
曾幾何時父母親只是希望孩子健康快樂。怕自己唔記得左,就寫低佢,又或每天抄寫一次當練習書法。

annie40 發表於 22-6-24 17:26
曾幾何時父母親只是希望孩子健康快樂。怕自己唔記得左,就寫低佢,又或每天抄寫一次當練習書法。 ...

哈!我囘完shadeslayer,馬上就想起我同你討論對小孩的期望了。

現在我一直希望健康,快樂就夠了。矛盾的一點,現階段我知道我小孩斗心強,佢嘅快樂往往要見到成功。大鑊!

我好似見到shadeslayer個千金改變緊,好像是好事(希望我個都係)。

ok_ko 發表於 22-6-24 16:31
我同你背景差唔多。我畢業後不是馬上囘港,而是去了另一個國家半年,體驗當地生活。這半年的體驗其實不錯的 ...

多謝分享。

幸運女兒沒有搵工的問題,她已有聘書,女兒有選擇早一年開工,公司亦接受一年 gap year 才開工。

其實我唔知女兒會不會和自己的同學比較成就。我假設女兒介意,就唔有 gap year 的建議了。

如果是我就不用比較,等如由同屆變成師妹,只差一年,無需要刻意追平。無比較不刻意追平,便不會後悔了。

至於父母的目標,我是無的。女兒到今日,無論人緣行為思想學業找工作,在我心中已超標完成了。我老懷安慰,瞓覺都笑醒。

ok_ko 發表於 22-6-24 17:46
哈!我囘完shadeslayer,馬上就想起我同你討論對小孩的期望了。
現在我一直希望健康,快樂就夠了。矛盾的 ...

我好似見到shadeslayer個千金改變緊,好像是好事(希望我個都係)。

Xxxxxx

阿女算鬥心強,做事非常 motivated. 但我感覺係她不是同朋友同學鬥叻嗰種,因為她人緣好好。係佢對自己的期望好高而已。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ok_ko 發表於 22-6-24 17:46
現在我一直希望健康,快樂就夠了。矛盾的 ...

佢斗心強,是佢自己的選擇,當中的苦與樂,由他自己負責和承受好了。總之叻唔叻都係自己的仔女,父母親做個永遠忠誠的啦啦隊隊長是挺快樂的事。
孩子斗心強,也可順延給他們幾句話:

與天奮鬥,其樂無窮;與地奮鬥,其樂無窮;與人奮鬥,道其樂無窮。

---毛澤東

[size=16.048px]  原文意思是與天地共同奮斗,與志同道合的朋友們一起奮斗,遵循自然规律,天人合一共同前進,達成美好生活。若為爭斗而斗,便沒有意義了。

今日看了一下"霍去病" 的歷史,原來「冠軍」一詞來源自「冠軍侯」霍去病,欲拿冠軍,也許可以先研究這位「神將」。

孩子對自己喜惡坦誠,對熱愛的事勇於嘗試,內驅力強,這些也容易被誤會為「好勝」。

annie40 發表於 22-6-24 15:29
健康比甚麼都重要,父母健康也是給孩子們的正資產。改變飲食,多出去走走,很快便見到回報了。大家加油。 ...

有些動作,看似簡單,原來都唔易做:

閉眼單腳企10秒鐘

雙手拿住一支棍,然後前腳後腳分別跨過去,再跨回來

左手在腰向上,右手在膊頭上向下,左右手在背後交接
右手在腰位向上,再試

ABC-DAD 發表於 22-6-24 11:44
日本的現象,係另一個帖提過,Annie 好似話係類似25實驗嘅沈倫現象日本水很深。
...

這裡剛有一個新視頻,比較詳細解釋日本少子化的原因,歷史,數據.可以參考,理解一下.

https://youtu.be/A7TOyVexbts

stillgood20 發表於 22-6-25 09:39
這裡剛有一個新視頻,比較詳細解釋日本少子化的原因,歷史,數據.可以參考,理解一下.

https://youtu.be/A7 ...
好片,謝謝你。
睇左之後,覺得在「人口擠廹的城市」,年輕一代被廹長時期同家人同住是要正視嘅題目,要認真看待,早作準備,看待成未來一個人生焦點亦不為過。

cow 發表於 22-6-25 09:31
有些動作,看似簡單,原來都唔易做:

閉眼單腳企10秒鐘
閉眼單腳企10秒鐘~右腳立10秒好ok, 左腳立兩秒內失敗。

雙手拿住一支棍,然後前腳後腳分別跨過去,再跨回來, ~完全無問題。

左手在腰向上,右手在膊頭上向下,左右手在背後交接
右手在腰位向上,再試~左手上右手下,ok。右上左下,扣不着,要努力練習。

玩下無妨,謝謝好介紹。大家一起參加挑戰都好呀!

cow    發表於 22-6-25 21:55
‹ 上一主題|下一主題