用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 Vs 高主教
go

播道 Vs 高主教 [複製鏈接]

想問下大家你地會點㨂?
我本身對高小認識唔係太多,有無用家可以分享下?
   8    0    0    0

兩間學校其實都好好呀!
高小:普中,中數,重英文,要考呈分,中一收得80個左右,
級20-30左右會外闖,好傳統(講太多野,老師會鬧),一班40個, 校網12 較靚

播道:粵中、英數,重中文,唔使考呈分,考中一可自己任考直私 同自行,
真龍,級10-20外闖,活動教學,返學開心過高記好多,活學活用,一班32個左右,
DSE 成績差唔多,高記好少少,但唔好忘記,高記中一時已經篩走咗一半人,
播道係真龍都有band1B, 唔使理個校網(因為真龍),學術方面深淺差唔多
(但高記英文深啲、播道中文深啲)

我會揀播道,除非高記近啲

2jkidsfather    發表於 22-11-18 10:55

Ohsch 發表於 22-6-9 08:27
兩間學校其實都好好呀!聽用家講:
級20-30左右 ...

播道係活動教學?

點樣定義 「活動教學」,未見有規範,
而播道 在用書、教學手法、上課形式 都比較「活」,無咁傳統

普遍聽家長講 ,大家有無其他睇法呀?

回覆 Ohsch 的帖子

多謝你意見
請問播道BAND1B資料邊度搵到?

學校網頁會睇到成績,另外Data sir 有做分析
*Ranking opinion from Data Sir*(只供參考)
For your reference
After 2021 DSE及升中派位結果

*龍組*

神級:SPCC, DGS, CKY, DBS*
超級:SPCS, SPB, GHS
1A級:培正,港同,民生, 英華
1A/B級 : 優才,培僑,
坑真
1B級 聖心,高主教,St Stephen *,St Clare,播道
1C級 WKF ,SMC,九真,真道* , 福小

2級 : 音小,聖母

*學術包括其IBDP表現。

*非龍組*

超級: APS  ,SFA
1A級: KTS ,TSL , 蘇淅
1B級 :救恩,禮賢,
1C級: LMC, St Jo(KLB) 聖三一,崇真、德雅,
2級:培道,嶺小

P.S.
1)個ranking 如果係龍校,只會參考佢哋中學嘅成績。

2) 神級中學是整體升學能力極佳。DBS現時會有爭議性,但IBDP在全球極高水平,仍能拉高整體同學升學能力。

3)超級,龍校DSE 排名Top10
非龍校85%以上band1 生

4)1A級龍校 過去三年DSE四科主科或整體成績5+比例超過30%
非龍校70-85%升band1A

又神級又超級

咁似茶樓宜家d點心分級

cantona2001 發表於 22-6-9 21:26
又神級又超級

咁似茶樓宜家d點心分級
又幾似喎 haha...

2jkidsfather    發表於 22-11-18 10:56

hystericrachel 發表於 22-6-8 21:46
想問下大家你地會點㨂?
我本身對高小認識唔係太多,有無用家可以分享下?
...

請問樓主最尾揀左邊間呢,可以分享下嗎😊😊😊

醒目開學勳章 王國長老

Ohsch 發表於 22-6-9 08:27
兩間學校其實都好好呀!
級20-30左右會外闖,好 ...

我自己唔太贊成用「要呈分/唔駛呈分」嚟形容
咁學校駛唔駛考校內試?如果要,何來「唔駛考」,呈唔呈分係個手續,試都係要考,壓力唔會變少咗(有心直升嘅話之佢考咩)
有呈,學生有RO (official 全區全港排名)方便外闖同派位。無呈,蝕底嘅係學生因為無咗RO難外闖
所以真心get唔到「無呈分」點會成日被形容成優點「唔駛呈分」

Delete

回覆樓主:

Delete

Ohsch 發表於 22-6-9 18:34
學校網頁會睇到成績,另外Data sir 有做分析
*Ranking opinion from Data Sir*(只供參考)
For your refe ...

蘇浙屬於非龍1A?

myhappylife 發表於 22-10-27 21:30
蘇浙屬於非龍1A?
如果以70-85% Band1生作標準, 應該有。

禮賢冇諗過係band1B

hystericrachel 發表於 22-6-9 17:56
回覆 Ohsch 的帖子

參考《播道 DSE 2022》

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3872414
‹ 上一主題|下一主題