用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙呂小用家請比意見
go

沙呂小用家請比意見 [複製鏈接]

小二插班
現讀英文私小,成績不錯,但係教學相當傳統,規矩亦較嚴。小朋友返學好似唔多開心。

想知沙呂以下資訊:
1.是否真正活動教學(即係上堂係咪多討論?多遊戲?多活動。唔係只係坐喺座位上面聽書)
2. 功課量,考試和測驗次數
3. 老師有heart? 對小朋友關愛?
4. 小朋友讀得開心嗎?
5, 小息次數?
6. 好似每日上堂之前都會有做運動?我想知係真係比小朋友甩下,還是係只係L拉幾下後筋?現在學校也有課間操,但只不過係1分鐘的拉筋活動
7. 每星期上幾多堂net teacher ?

謝謝解答。因為好想了解呢間學校多啲先決定轉唔轉校。因為其實而家小朋友讀得成績唔錯嘅,只係好似唔係太開心,所以好掙扎究竟轉唔轉校好。同埋唔鍾意中文,所以轉返中文小學又怕佢對數學呢啲科目失興趣。
   6    0    0    0

1.是否真正活動教學(即係上堂係咪多討論?多遊戲?多活動。唔係只係坐喺座位上面聽書)其實呢兩年疫情關係,好大部份既活動都取消左,近呢個月先開始有返動感小息(即有比較多元化活動既小息,但因疫情關係選擇較少),課堂上同樣因為半日課,根本連教書時間都唔夠,活動 討論 同遊戲真係好少。

2. 功課量,考試和測驗次數
小朋友四年班,功課一般6至8樣,2測2考,唔可以話輕鬆

3. 老師有heart? 對小朋友關愛?
呢個睇你好唔好彩,有啲老師比較好

4. 小朋友讀得開心嗎?
有得玩就開心,要做功課同溫書就好難開心,呢間學校既活動都算多,興趣班都多,但同樣學術都深,所以真係要好勤力先兼顧到

5, 小息次數?
2個,但因半日課關係,有時老師會拎左小息教書

6. 好似每日上堂之前都會有做運動?我想知係真係比小朋友甩下,還是係只係L拉幾下後筋?現在學校也有課間操,但只不過係1分鐘的拉筋活動

7. 每星期上幾多堂net teacher ?1至2堂,因疫情好多改動

neela7783 發表於 22-6-8 21:32
小二插班
現讀英文私小,成績不錯,但係教學相當傳統,規矩亦較嚴。小朋友返學好似唔多開心。

唔好意思呀
請問係收到沙呂 offer 嗎?
定係未申請?

purple_rainy 發表於 22-6-10 00:03
1.是否真正活動教學(即係上堂係咪多討論?多遊戲?多活動。唔係只係坐喺座位上面聽書)其實呢兩年疫情關係, ...

請問沙呂上到高年級會唔會將數學, 常識轉返做英文? 其他嘢有教快嗎? 課程是不是和一呂差不多?  我見升中都好多直資Offer,,, 係因為運動,音樂,定學術呢? 多謝解答

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

k29541230 發表於 22-6-10 03:10
請問沙呂上到高年級會唔會將數學, 常識轉返做英文? 其他嘢有教快嗎? 課程是不是和一呂差不多?  我見升 ...

p5有中文常識,另有一科叫AST是英文常識

回覆樓主:

沙呂係活動教學,上堂用iPad,除咗讀書,仲有多多不同的活動,之前返全日,有才藝表演時間,又有天文電影睇。difference sky of learning 每級主題唔同考試完有得玩,好開心 。

功課量唔多,佢通常用一個鐘多D完成。

間間學校都有好同麻麻地的老師。

兩測、兩考完。考中英文不用背詞語,所以比較輕鬆。

六年級下學期會用英文教常識General Science

k29541230 發表於 22-6-10 03:10
請問沙呂上到高年級會唔會將數學, 常識轉返做英文? 其他嘢有教快嗎? 課程是不是和一呂差不多?  我見升 ...

據我理解之前六年級考完呈三開始用英文教數學和常識,但係近幾年有社會事件,同疫情,都少咗上課時間,有D唔同。

至於有部份人升上區外band1A中學,我哋個界多數係成績好,應該次第高,好似冇人因為只有運動/音樂特異功能好考到band1A中學

謝謝回覆
小朋友本身讀緊英文私小,其實成績不錯。但學校相當傳統。感覺是背多於思考。着重對錯,令小朋友怕錯而失去自信。
中文底差。其實都擔心中文追不上,連帶數學常識科都會失去信心。
想知沙呂係着重比小朋友思考還是着重對錯?
好怕又為小朋友選錯(emoji)

kkyoko 發表於 22-6-10 01:21

唔好意思呀

未申請。考慮緊申唔申請好,怕為小朋友選錯。今個星期deadline 了

neela7783 發表於 22-6-12 22:43
未申請。考慮緊申唔申請好,怕為小朋友選錯。今個星期deadline 了
入左表先再諗啦

neela7783 發表於 22-6-12 22:42
謝謝回覆
小朋友本身讀緊英文私小,其實成績不錯。但學校相當傳統。感覺是背多於思考。着重對錯,令小朋友 ...

我覺得學校比較著重思考,但係對錯一定會講。至於中文程度,跟一般中文小學一樣。

neela7783 發表於 22-6-8 21:32
小二插班

樓主最後有冇交表?

neela7783 發表於 22-6-12 22:43

入左表收左先再諗, 插班筆試要做中英數3份卷, 整體成績理想先可以2nd interview見校長, 如果過到筆試就代表小朋友中文達學校期望咁你都唔洗擔心, 同埋入左表好似唔係全部都有得做筆試. 可以ge話盡量叫小朋友唔好特別操練後先去考, 而係用本身實力去考, 咁都入到的話讀落都唔會太吃力 (利申: 小朋友插班入, keep到4主科A)

回覆樓主:

我都交左表,但無乜信心,因為小朋友中文底差

心儀嘅,就入表試下,唔係個個都有機會面試架,我見隔離版已經call  左人去筆試啦。

藴藴 發表於 22-6-20 22:17
心儀嘅,就入表試下,唔係個個都有機會面試架,我見隔離版已經call  左人去筆試啦。
...

你係指沙呂插班?

pokipoki 發表於 22-6-21 18:17
你係指沙呂插班?

係呀,其實好多學校都係收左表,未必有得筆試架。

最後都有交表。但無得in(emoji)(emoji)(emoji)
其實係咪睇成績?
我最後一日交表唔知有無關(emoji)

藴藴 發表於 22-6-20 22:17
...

知唔知幾多號call?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊