用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中自行容易過荃官自行?
go

伊中自行容易過荃官自行? [複製鏈接]

小朋友有幾位同學仔考入伊中, 佢哋成績排名同我小朋友差唔多甚或後些,但小朋友考荃官落空(荃官今年因疫情取消面試), 唔知荃官自行係咪好難考? 叩門仲有冇機會?
   2    0    0    0

siumanma 發表於 22-6-8 11:32
小朋友有幾位同學仔考入伊中, 佢哋成績排名同我小朋友差唔多甚或後些,但小朋友考荃官落空(荃官今年因疫情 ...

你指自行同學仔伊中有offer ??? 咁你小朋友自2是那一間???

siumanma 發表於 22-6-8 11:32
小朋友有幾位同學仔考入伊中, 佢哋成績排名同我小朋友差唔多甚或後些,但小朋友考荃官落空(荃官今年因疫情 ...

荃灣區只有4間B1中學 缺位 競爭大
隔離葵青區與荃官同級只有林護
兩區B1A/B生自行落重飛於此兩間

油尖旺區有九華/油真分散落飛
隔離九龍城區或過港島有更多選擇
伊中自行競爭相對荃官無咁大

Arabellahk    發表於 22-6-16 00:29

Poyau 發表於 22-6-8 12:01
荃灣區只有4間B1中學 缺位 競爭大
隔離葵青區與荃官同級只有林護
兩區B1A/B生自行落重飛於此兩間
有沒有留意樓主話"小朋友有幾位同學仔考入伊中"?
是指今年在自行收到伊中的自行電話通知?有幾位甘多,真係想聽聽是邊一間小學甘把炮.

其餘,在沒有更多資訊去佐證前,權當呈分跛脚鴨被拉后名次而不自知~~

medicine 發表於 22-6-8 12:11
有沒有留意樓主話"小朋友有幾位同學仔考入伊中"?
是指今年在自行收到伊中的自行電話通知?有幾位甘多,真係想 ...

62網三間150人大校
荃官小 浸聯 馬基 ?

Poyau 發表於 22-6-8 12:37
62網三間150人大校
荃官小 浸聯 馬基 ?
如果是62網的大校,甘就更好奇咯,難道樓主的小朋友個幾個同學仔全部自行伊中荃官?然後他們全部兩個電話通知而樓主未有?那麽,是否更肯定是呈分跛脚鴨而同學仔全部排前面從而都有正選?

Poyau 發表於 22-6-8 12:37
62網三間150人大校
荃官小 浸聯 馬基 ?
我更傾向樓主是深水埗校網.印象中.
荃灣校網沒乜理由甘翹全部前列學生一同選擇伊中.而樓主又選擇荃官,應該不會KL1或3或4,5.

medicine 發表於 22-6-8 12:50
荃灣校網沒乜理由甘翹全部前列學生一同選擇伊中.而樓主又選擇荃官,應該 ...

SSP小學同一屆有幾個自行入QE,SFA小學?

咁啱幾個揀同一間?定綜合2,3屆?(8到師兄師姐級名次)

要靠樓主解開謎團。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

subb 發表於 22-6-8 11:56
你指自行同學仔伊中有offer ??? 咁你小朋友自2是那一間???

是的,指自行伊中有offer,我小朋友放荃官自二。

gracelam 發表於 22-6-8 13:14

唔一定哦,私小啲家長的目標並非首選官津.
見過SSP不止一間同一年有兩個以上入到QES(應該自行吧,又沒得抽).曾經問過一位同學,同校係兩個自行,第三個個叩返來.

旅小,2個自行+1個叩門,同一屆的,3位都是在小學全級頭5名內

siumanma 發表於 22-6-8 13:14
是的,指自行伊中有offer,我小朋友放荃官自二。
即係今年2022年公報自行有offer, 咁你小朋友自一係邊間 ??? 好喜歡荃官???

medicine 發表於 22-6-8 12:50
荃灣校網沒乜理由甘翹全部前列學生一同選擇伊中.而樓主又選擇荃官,應該 ...

荔天2021年伊中 3 荃官 1  

https://www.lcps.edu.hk/parent/s1_promotion/data/20210804_2021S1.pdf

subb 發表於 22-6-8 16:06
即係今年2022年公報自行有offer, 咁你小朋友自一係邊間 ??? 好喜歡荃官???

是的, 講緊係今年報自行。 其實只係我自己喜歡荃官, 因校風好DSE成績好又可步行返學,但小朋友唔喜歡,因為佢已經考到佢最心儀嘅直資(咁我都喜歡這學校的), 只不過做家長嘅我唔太想畀六年學費,心思思想阿女到七月時扣番自行報嘅官津校… 我有同佢傾… 但可能最後敵不過小朋友嘅意願..

siumanma 發表於 22-6-9 09:17
是的, 講緊係今年報自行。 其實只係我自己喜歡荃官, 因校風好DSE成績好又可步行返學,但小朋友唔喜歡, ...
咁里2個月內時間, 好好同女溝通傾下, 睇下叩唔叩門 !只係叩荃官車。!

考了邊間直資咁喜歡??

littlemaopig 發表於 22-6-8 15:53

旅小,2個自行+1個叩門,同一屆的,3位都是在小學全級 ...

好叻 旅小級頭好似多咗外闖。想問校長推薦入旅中嘅名額,如果級頭自行外闖,個名額會扣起定順延比較後嘅名次?謝謝

路過一問, SSP有邊幾間TOP既津小?

bananaGi 發表於 22-6-9 12:26
路過一問, SSP有邊幾間TOP既津小?

旅港
荔天
長協
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-6-9 12:30
旅港
荔天
長協

津小學?  佢地D名成間 BAND 1 中學咁

THANKS!!!  

回覆 bananaGi 的帖子

旅港
荔天
長協瑪神
愛德
‹ 上一主題|下一主題