用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天 叩門 揮手區
樓主: wululu24
go

新油天 叩門 揮手區   [複製鏈接]

prettywuman 發表於 22-6-13 11:40
By the way, 如果全科合格都評為band3,都幾恐怖..(emoji)

入面競爭大架,老老實實我都係現在大抽獎先知中英數常60,只係BAND3,以前估點都有BAND2呀,我唔太清楚係學校係想浱位時保守D(KEEP首3志願%)定係點,BANDING我都是聽回來

理智的會員還是很多的!
一綫小學,邊一間唔谷?唔谷何來成績?(坊間熱捧的某私小,閣下如"有幸"入到,順利讀完六年再來講啦)

有插班生來亦有走,講明具吸引力及競爭力."有人辭官歸故里,有人星夜趕科場"."問渠哪得清如許,為有源頭活水來," 前面個兩句的后兩句才是重點:"少年不知愁滋味,老來方知路難行."(本是"行路難",個人改一改,"路難行")

如果有人所講的"油天的B2生抽銘基循道",那麽.其它小學抽入該兩校的又是什麽學生?那麽.銘基的全英中資格是凴什麽來保住的?循道德DSE近多年來都保住在B1C以上,如果入學時是B2,豈不是值得慶幸嗎?

講野需要有實際數據支撐,並不是靠"嘩衆取寵"

學校開始call la,有朋友收到電話,希望有份la 。

祝大家入到心儀學校!

medicine 發表於 22-6-13 12:49
如果有人所講的"油天的B2生抽銘基循道",那麽.其它小學抽入該兩校的又是什麽學生?那麽.銘基的全英中資格是凴 ...

所以想請問點解循道明明由band1c但要轉中中 反而銘基差d但仲可以keep到英中嘅?

Poyau 發表於 22-6-13 11:00
34網是否更佳 看看該網熱門升中如何
陳瑞祺2021年42.8%(59/138人)升B1

我就係覺得34升中好似無油天好 所以無首選34

Yyt123 發表於 22-6-13 14:08
所以想請問點解循道明明由band1c但要轉中中 反而銘基差d但仲可以keep到英中嘅?
...

油尖旺區B1生升中有更佳選擇
循小B1生乙1選他校 循中保留位有餘
循小B2生乙1選循中 善用餘下保留位
假如循中早啲完成脱龍可能不用落車

Yyt123 發表於 22-6-13 14:08
...
係其他post(升中版)有講過.尼度再簡單講講(如有遺漏請補充,錯誤請指正).
論歷史與名氣,應該循道高少少,這在所見到的家長或接抽到的家長填表時的傾向是一致的.那麽,所體現的就是自行生,循道會收高少少.大抽獎生,則不一定,因爲關乎隨機號碼,可以是較好成績的卻派銘基而排名稍后的B1生可以派循道.而銘基可以保住全英中,則至少講明兩校的自行及大抽獎的學生全部滿足教育局的要求,即top4成的學生佔最少85%.循道DSE成績比銘基好.證明自行生質素不錯(這點好多官津校一樣,靠幾十個學生拉5+).但循道仍然落車,問題應該出自直屬位.這點應該早有先兆:即爲何中學部早幾年就要提出脫直屬尼?(即中學部知道問題所在而提出解決辦法,但時間緊逼,仍然無法避免落車).再回望循小的升中派彩名單,有心可以去計算下,假如入中學部個部分全爲B1的話,小學部的B1率是幾甘高?唯一解釋就是當中貪大量的B2(這點從過往的循小家長留言可見一斑.).當然,無外人可知道有幾多個非top4成的B2生入中學部,但大概可知道不少於20個(132X15%).即銘基不會多於20個就不會落車.
.

Dad2022 發表於 22-6-12 23:18
新油天仲係用緊以前2018的PRE S1數據,個年D人係比現在好好多,現在好多好的老師一係移民一係轉工,入來的 ...

多謝你的分享。我因為當天在其他學校interview 所以最後沒有去油天

有無人已經收到offer?

hi123hello 發表於 22-6-13 16:20
有無人已經收到offer?

係喇~勁忐忑(emoji)

音樂椅遊戲,起碼要玩幾個星期。

大家加油努力(emoji)(emoji)

有人收到offer啦

wululu24 發表於 22-6-13 14:06
學校開始call la,有朋友收到電話,希望有份la 。

祝大家入到心儀學校!

會唔會今日call 晒呢

今日中午收到offer

luckyking 發表於 22-6-13 18:16
會唔會今日call 晒呢

有機會,但正常係keep住會有人退。

所以,要到六月尾七月中先開始穩定落嚟。

收到消息話 7月16 考分班試。我估之前都仲有希望。

medicine 發表於 22-6-13 12:49
如果有人所講的"油天的B2生抽銘基循道",那麽.其它小學抽入該兩校的又是什麽學生?那麽.銘基的全英中資格是凴 ...

我沒有說過循/銘是不好的學校,我也覺循道很有heart去辦學。只是新油的BAND1生老師唔會建議選,吟一間學校取向又唔代表D乜,我亦只是說這間校的浱位取向,從無話循/銘入面全是BAND2抽入喎,你唔好吟敏感先得架。吟呢區一定會有其他學校BAND1生會選,有乜奇。我係冇真實數據,因為我冇可能知道全級人的成績和浱了去那。另油天的BAND2生有些其實也不太差,去到其他學校有進步也不奇。如覺得我係誤導人既,我都不再談此野火問題了。祝各位找到合適小學

Heileu 發表於 22-6-13 15:39
多謝你的分享。我因為當天在其他學校interview 所以最後沒有去油天
祝找到心儀又理想的學校

Dad2022 發表於 22-6-13 12:20
油天BAND2生會抽以上兩間是事實,BAND1生就唔會抽個2間。吟如計這2間是BAND1的話,新油的BAND1生會多20人 ...

明白 油尖旺區B1/英中位足
2022年統乙B1/英中佔超過⅓學額
B1男生估算過半入九華/喇沙
B1女生估算過半入SMCC/油真/BPS
加埋伊中 B1生估算過⅔入以上各間

B1生乙1選較循銘佳可以理解
B2生乙1博循銘餘位機會唔細

Scenario 1
本區B1生=學額⅓ 男女各半
1a 1,029 × ⅓ = 343 (男171 女172)
1b 940 × ⅓ = 313 (男157 女156)

Scenario 2
本區B1生=學額⅓ 男女比例 45:55
2a 1,029 × ⅓ = 343 (男154 女189)
2b 940 × ⅓ = 313 (男141 女172)

油尖旺區2022年統乙學額 #29
------------------------------------------------------
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867129&pid=49112139

男校 公海+直聯
九華(男) 87
SFXC(男) 69
喇沙(男) 3

女校 公海+直聯
SMCC(女) 12
油真(女) 74
BPS(女) 3

男女 公海+直聯
伊中 58+8=66
循道 72 (B1/非全英中)
銘基 74 (B2A-1C/英中)
銘賢 2
黃棣珊 2
黃笏南 2

B1男校 159+0=159
B1女校 89+0=89
B1男女 64+8=72
------------------------------------------------------
B1英中 312+8=320
循道 72 (B1/非全英中)
銘基 74 (B2A-1C/英中)
B1/英中^ 458+8=466
其他 448+26=474
合計 906+34=940
不選不派 89
總數: 995+34=1,029

^ 英中(不包括嘉道理)

Dad2022    發表於 22-6-13 23:08

大家知唔知有幾多個waiting呢?希望等到啦
‹ 上一主題|下一主題