用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天 叩門 揮手區
樓主: wululu24
go

新油天 叩門 揮手區   [複製鏈接]

prettywuman 發表於 22-6-13 00:08
我唔係好明點解要扣返循道同銘基..因為佢地唔係b1?

扣循同銘個D係派左band2中中(但大部分循同銘也是抽入),其他係派左band1,都係扣返更出名嘅band1。也有band2生會派到SMCC 同SFX(但好小好小,而且入到也跟不上)。所以同正常學校派位一樣,呢間並不是可派到特別多band1,我林暫時3.5至4成

Dad2022 發表於 22-6-13 07:43
扣循同銘個D係派左band2中中(但大部分循同銘也是抽入),其他係派左band1,都係扣返更出名嘅band1。也有ba ...

你好,請教油尖旺升中男仔係咪真係較有利,謝謝

sandra1004 發表於 22-6-13 07:54
網上總有些自以爲是的人,以爲自己隨便講幾句便是"真理".

KL1有好幾間小學是公佈派彩即日早上便第一時間將所派中學名稱及數量詳盡粘貼校門口或校内顯眼處以及上載至校網可供隨便瀏覽.這其中包括兩油("兩油德大協").當中係有學校會有變更,即在兩三日或一個禮拜内有叩門數字后會更改該派位表.但變更的數字是相當有限.舊年的數字,兩油德信循道太協舊大天我是派彩第一日有上載係此版的某個post,(新大天是三日後上載校網,聽講當日有在校内張貼).因此記得清楚(不信的話,今年約埋,等到7月派彩當日再上載,然後過幾日再對比更新睇下又有幾個叩門成功吧.)

至於有些小學,卻真是"遮遮掩掩",直到一兩個禮拜甚至兩一兩個月后才"公佈"詳盡派位表.這類小學才是最值得懷疑其派彩的"真實性".(具體乜小學這麽做.大家留意便清楚明白了)/

medicine 發表於 22-6-13 08:36
網上總有些自以爲是的人,以爲自己隨便講幾句便是"真理".

KL1有好幾間小學是公佈派彩即日早上便第一時間將 ...
舊年的派彩當日數據是上載是在中學版個一邊的某個post

所以就算間學校有十個缺點…家長睇完派位表..都係會去叩去讀…
級頭既人走..全港既津校級頭應該都有機會想走..因為直私大把位..二線又想去一線插班…人向高處…當年小一入唔到直私既…梗係想試啦….

Dad2022 發表於 22-6-12 23:18
新油天仲係用緊以前2018的PRE S1數據,個年D人係比現在好好多,現在好多好的老師一係移民一係轉工,入來的 ...

請問你所講嘅更好offer係咩意思呀?係九龍區男女津黎講,會唔會34小學更優勝呢?

Yyt123 發表於 22-6-13 08:53

請問你所講嘅更好offer係咩意思呀?係九龍區男女津黎講,會 ...

有直升中學的小學,如LS,SMCC個D小學(當然呢D更難叩),因為D人中途走,都係去有小學直升中學個D為主,邊有家長會好想玩呈分遊戲,上年有個升小四插去SPCC小學(佢插入新油讀左一年便走了)

個人淺見:

人望高處,這是必然的。

但,最重要係要幫小朋友揀一間最適合的學校。

每位學生,各有長處,能力也有所不同,家庭的支援,也必需要考慮。

老師移民轉職,相信近幾年,在每所學校都有發生。再一次提醒自己,學校家庭學生,是彼此緊扣嘅齒輪,要相互合作,才能夠得到最大的效益。

相信每位家長,必定最了解自己的小朋友,在那些學校發展更為合適。

新油天,唔算太谷成績,因為期望留有空間給學生在其他領域發展。

對於我,成績不是唯一,全人發展,也是我考慮到的。

祝願各位家長,為自己的小朋友找到最適合的學校。

如果你目標係華仁,又係呢區B1,應該較有利,不過如果成績好好,個人覺得讀近屋企為好,到時自行都一樣可以,我見有學生真係住好遠(元朗),去油天返學(目標是華仁,點知六年後成了B2生,當然選不了華仁,我會覺得唔值),不過每個人觀點是不同

小朋友已有私校offer,但如果新油收,我會take offer.

wululu24 發表於 22-6-13 10:09
個人淺見:

人望高處,這是必然的。

油天點會唔谷成績??係咪谷定全人發展,你入去應便會知。你入去讀多2年便知佢谷唔谷,只不過始終大部入是浱入去,有些學生係"想谷都谷唔起"。
當然有些能力超高唔會覺得係谷緊,一般能力就要多加努力,呈分主科合格已評是BAND3

prettywuman 發表於 22-6-13 00:08
我唔係好明點解要扣返循道同銘基..因為佢地唔係b1?

循道 達B1水平 可惜今年英中落車
銘基 B2A-1C 今年保持為全英中

B1男生升中大抽獎
考慮灣仔區及油尖旺區B1位足
對應小學校網為12網及31/32網

灣仔區2022年統乙學額 #14
------------------------------------------------------
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867095&pid=49105842

油尖旺區2022年統乙學額 #29
------------------------------------------------------
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867129&pid=49112139

Poyau 發表於 22-6-13 10:31
B1男生升中大抽獎
考慮灣仔區及油尖旺區B1位足
對應小學校網為12網及31/32網

謝謝

Dad2022 發表於 22-6-13 10:10
如果你目標係華仁,又係呢區B1,應該較有利,不過如果成績好好,個人覺得讀近屋企為好,到時自行都一樣可以 ...

我大女都由新界出九龍番學,都明白每日花成個鐘番學的情況,謝謝你的意見

我自行和甲一也選新油天,亦有叩門,可惜連second in也不入,不過,很幸運地有一間龍校收了。
先不講新油天好不好(我亦沒有資格講),咁多人爭,入到second in已經證明是很叻仔叻女。

沒有人知道將來發生的事,一間學校可以由好變差,亦可以由差變好,這一刻覺得最合適,便去做好了,如果真的發現有落差,便想辦法調整和解決。

無論小一或中一,也祝大家順順利利入到心儀學校。

Yyt123 發表於 22-6-13 08:53

請問你所講嘅更好offer係咩意思呀?係九龍區男女津黎講,會 ...

34網是否更佳 看看該網熱門升中如何
陳瑞祺2021年42.8%(59/138人)升B1

陳瑞祺2021年升中
官津本區+他區+直資

B1 51+4+4=59 (42.75%)
喇沙 2 / 九華 2 |
九真 2 / 德雅 1 聖傑靈 1 |
華英 5 迦密 6 旅港 17
黃笏南 5 銀禧 7 丘佐榮 7
直資: SPC 1 | SPCC 1 港同 1 香島 1

B2A-1C 0+0+3=3 (2.17%)
直資: 李國寶 1 培基 2

B2/NR 24+0+3=27 (19.57%)
陳瑞祺 16 |
培道 4 |
何官 2 文理(九龍) 2
直資: 德信 1 | 基崇 1 STCC 1

名單上 75+4+10=89 (64.49%)
無公布 49 (35.51%)
-----------------------------------------------------
總數: 138人 (100%)

升中概況
https://www.cskps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1695&mode=published&nocache1500428128&lang=zh

2021年
https://www.cskps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//content/2021_p6_elss_1625537913.jpg

Dad2022 發表於 22-6-13 10:15
油天點會唔谷成績??係咪谷定全人發展,你入去應便會知。你入去讀多2年便知佢谷唔谷,只不過始終大部入是浱 ...

覺得佢啲野唔係深..同其他學校用既書差唔多..但係範圍多同出題難啲…

暫時覺得學校好少功課….平均四樣(好少多過六樣)

純個人意見

至於咩成績band幾..未去到呢個階段..唔清楚…

By the way, 如果全科合格都評為band3,都幾恐怖..(emoji)

Poyau 發表於 22-6-13 10:25
循道 達B1水平 可惜今年英中落車
銘基 B2A-1C 今年保持為全英中

油天BAND2生會抽以上兩間是事實,BAND1生就唔會抽個2間。吟如計這2間是BAND1的話,新油的BAND1生會多20人,要睇下你係點計算,如BAND2生入到循/銘,也計入BAND1的人口,吟新油浱位一定算好好
‹ 上一主題|下一主題