用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天 叩門 揮手區
樓主: wululu24
go

新油天 叩門 揮手區   [複製鏈接]

回覆 Heileu 的帖子

I want to know as well .... can anyone share?

好似好多人都收到知唔知2nd in 幾多人

hi123hello 發表於 22-6-9 16:09
好似好多人都收到知唔知2nd in 幾多人

唔知!其實新油天除咗升中派位之外,還有什麼好?

我估起碼有200人有得second in,好似識親有考的朋友都有得second in咁

yancb 發表於 22-6-9 21:37
我估起碼有200人有得second in,好似識親有考的朋友都有得second in咁

咁多人,機會好渺茫 (emoji)(emoji)。

上年度,舊油天300人叩門, 約80人獲得第二次面試機會。

新油天,今年469人,按比例, 1/3 左右,即係大約150人。

大家加油

知唔知2nd in幾耐

新油2nd in撞 舊油大家會點揀🙏

回覆 wululu24 的帖子

我女叩門果年,第一輪in應該主要睇表現,二輪in之後最後取錄就好睇是否名幼。

hi123hello 發表於 22-6-10 07:15

撞到正一正?

我估interview都係20-30分鐘左右。

如果咁都重疊,真係上天安排,叫你二揀一。

suyking 發表於 22-6-10 08:16

我女叩門果年,第一輪in應該主要睇表現,二輪in之後最後取錄就好睇是否名幼。 ...

名幼? 係咪即係一定要係私幼?

Interview 完啦! 希望大家有機會做同學仔啦!

新油天2021年54.3%(82/151人)升B1

2021年
官津本區+他區+直資

B1/英中^ 55+19+24=98 (64.90%)
本區 55
九華 16 SFXC 6 |
SMCC 4 油真 6 |
伊中 4 循道 13
銘基 6

他區 19
英皇 2 長天 1 喇沙 2 |
MSS 3 德雅 1 MCS 2 藍祿 1
蕭明 1 聖羅撒 1 |
高主教 1 迦密 1 李嘉誠 1
郭得勝 1 體藝 1

直資 24
SPC 2 英華 1 DBS 2 |
SPCS 2 協恩 1 德望 2 |
SPCC 1 港同 1 香島 2 顏寶鈴 2
李國寶 6 培基 2

B2/NR 23+15+15=53 (35.10%)
本區 23
信義 4 新民 12 潮公 2 劉皇發 3 麗澤 2

他區 15
九鄧 3 SJAC 1 伍少梅 1 |
德貞 1 德蘭 3 |
張明添 1 何官 1 扶輪 1
吳祥川 1 燕京 1 基元 1

直資 15
德信 6 | 創知 3 STCC 1 宏信 2 羅定邦 1
匯知 1 將軍澳香島 1

總數: 78+34+39=151人(100%)

^ 英中 B1 / B2A-1C

https://www.ycps.edu.hk/升中派位-2/

升中派位報表
2020-2021年度
https://www.ycps.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2021/09/2021_071721.pdf

舊油天2021年55.8%(82/147人)升B1
男生 升B1 59.3%(48/81人)
女生 升B1 51.5%(34/66人)

舊油天2021年升中 #38
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867814&pid=49111833

今年有幾多叩門位呢?等待中,下星期就知

purinwun 發表於 22-6-12 08:51
今年有幾多叩門位呢?等待中,下星期就知

希望有20個位啦

希望一齊成功啦

Heileu 發表於 22-6-9 16:22
唔知!其實新油天除咗升中派位之外,還有什麼好?

新油天仲係用緊以前2018的PRE S1數據,個年D人係比現在好好多,現在好多好的老師一係移民一係轉工,入來的插班生通常過一陣就走架喇,你入來要有準備,自己跟多D,唔好靠老師,遲D PRE S1數據會UPDATE,到時可能冇吟好,其實佢大約比3分1人多D(浱去B1),有些B1位係之後叩門回來的,本身浱去B2。油天B2通常都去抽循道,銘基,扣返呢2間學位出來都係60個人去BAND1學校。你係BAND1都仲好D,唔係的話,你都唔好林學校可幫你好多(當你浱得唔好時),我唔知其他小學係咪都有好老師走晒呢D情況,但油天真係.....好嚴重,(仲係到教個D中年老師大都很差,其實我也不明教了那麼多年,仲可以係唔多識教),太多新老師(今年已走3個主任(有移民有轉工),本身得6個主任到),你完全都唔知新老師邊個打邊個,不過如果家長有好大量時間去跟進小朋友學業,又應該OK既(如暫時未有更好OFFER)

每年考到級頭個D人,多數都走(唔走可能都係因為仲係兄弟姐妹係入面),學校又會收返D人返來。如果真係升小人少左,有機會去有中學的小學,我覺得唔好來新油天,真係得個"名",如果小朋友唔合作,你真係會跟到嘔血

wululu24 發表於 22-6-11 11:41
Interview 完啦! 希望大家有機會做同學仔啦!

請問2nd in 個日係咪星期六(11/6) ?

Dad2022 發表於 22-6-12 23:18
新油天仲係用緊以前2018的PRE S1數據,個年D人係比現在好好多,現在好多好的老師一係移民一係轉工,入來的 ...

我唔係好明點解要扣返循道同銘基..因為佢地唔係b1?
‹ 上一主題|下一主題