用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs TSL 大家會點揀?
樓主: yan20161386
go

英華 vs TSL 大家會點揀?   [複製鏈接]

yan20161386 發表於 22-6-7 17:09
回覆 myfaye 的帖子

多謝分享
想請教…當你去第二間直資註冊嘅時候,唔係有份表要你簽,填寫放棄之前嘅直資/私立嘅學位咩?

SILLYMAMAPAPA 發表於 22-7-12 16:20
想請教…當你去第二間直資註冊嘅時候,唔係有份表要你簽,填寫放棄之前嘅直資/私立嘅學位咩?
...

唔會 只是不能參加大抽獎

英華, TSL 好多升中去NPL, 咁YW 中學唔會輸蝕比NPL, 呀哥冇咁大壓力升中, 比多D時間跟妹妹

睇你想唔想博, TSL TOP 30 一定好過英華, 不過英華中學都BAND 1B啦

happyschooling 發表於 22-7-12 17:44
睇你想唔想博, TSL TOP 30 一定好過英華, 不過英華中學都BAND 1B啦
英小 TOP 30 "大部份" 應該去晒EK 家長認定既神校中學了.

ckcleung 發表於 22-7-12 21:10
英小 TOP 30 "大部份" 應該去晒EK 家長認定既神校中學了.

9/130人入SPCC 應該係全港最多了

chitchit0520 發表於 22-7-13 14:22
英華top 30不會留在英華啦!

你意思舊年英華個狀元係級31?!
有時吾一定頭30先會跳船, so far我聽過加多利山男校收走英小樂團個小指揮。

近排又有個新講法,SJC收左幾個英小,編左入D班(講者話係成績最差個班哦)

TSL 冇優勢會收妹妹
既然有妹妹, 應該要揀英華
始終一條龍, 唔洗太CHUR, 又可以有時間理妹妹

TSL多活動, 從生活中學習, 幾咁精彩
到最後咪一樣要打生打死, 仲要一開始已經CHUR 住去

除非唔鐘意男校, 我覺得無咩必要VS

chitchit0520 發表於 22-7-13 14:22
英華top 30不會留在英華啦!

升中時 top30 有人留,走的又不一定是 top 30。
另外見有些,高小已經跳船到神校,不用等升中才走。

有無信心做TSL頭30名先。入得TSL,9成家長劍指神校,我認識的都係勁多外補學呢學路,你有無咁的心力?小朋友有無咁的天資做到呢班fit馬中的fit馬?無信心就咪玩自己了,而且仲有個細,驚你遲d嗌救命

Jean1769 發表於 22-7-13 22:11
有無信心做TSL頭30名先。入得TSL,9成家長劍指神校,我認識的都係勁多外補學呢學路,你有無咁的心力?小朋 ...

我覺得ek 好多家長俾左太多 fantasy 某 d 新手小學家長,好多時某 d 學校最鍾意話你做到頭 xx 就一定好過另一選擇

其實有冇諗過個頭 xx 係付出幾多心血..... 而有冇信心就更加太多uncertainties ,6 年唔係6 個月

有間咁好既小學 主要仲有個非常不錯既中學等緊,另一間完全係未知數,叻就話,中中間間你要去返 yw 或同級都唔容易

仲要如果真係叻到tsl top 30, 係 yw 應該唔差得去邊,坦白講,大家都做到 top 的話,跳船 yw 可能仲好

其實得 ek 呢到先會有咁多人答另一 option   如果係我朋友堆,三個小朋友n 個家長堆,根本唔駛拎出黎討論,直接恭喜入到好龍校就完了

catf2    發表於 22-7-14 15:41
73662710    發表於 22-7-14 08:28
Mmxsrus    發表於 22-7-13 23:36

Vana 發表於 22-7-13 23:11
我覺得ek 好多家長俾左太多 fantasy 某 d 新手小學家長,好多時某 d 學校最鍾意話你做到頭 xx 就一定好過 ...
上得ek嘅,好多都係非一般嘅家長,個個都信心爆棚的

yan20161386 發表於 22-6-7 16:34
暫時兩間都已註冊,想盡快決定放位兩間都係好學校,中間亦唔會跳船轉校,仲有妹妹跟尾,要留番d時間理妹妹 ...

在EK世界龍才是皇道,樓主還是不要問太多(emoji)(emoji)(emoji)

我會揀英華,如成績好一樣可以轉入神校。如成績一般也可直升書院。進可攻退可守吧。

回覆樓主:

揀英華,本身小學都好,而且我見好多,無論初小時多輕鬆美好,一高小要呈分升中就回歸現實,就算直屬穩升的都要操券考試,何況冇中學backup, 用D時間心力做其他野更好。

YW TOP 30
You need to be top 15 among boys in TSL.
YW is big feeder of SPCC and DBS.

英華小學2003年復辦,小一到中六共計12年,2014年考DSE,至2021年已經考左八界。根據EK家長資料,英小出左三界DSE狀元,兩位中學轉左去SPCC,一位直升書院。
‹ 上一主題|下一主題