用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 亞氐保加, B1A/B, 沙田區有自行成功的例子嗎? ...
go

亞氐保加, B1A/B, 沙田區有自行成功的例子嗎? [複製鏈接]

沙田區二線小學, 級前5%,  亞氐保加,  無行為問題, 文字答題ok, 但口語對答就單字回應, 逃避眼神接觸,  有經驗的面試官會睇得出有問題,  想聽下有無自行B1A/B 校成功的例子, 可分享嗎?   還是應該死咗條心等抽獎?  謝.
   2    0    0    0

識得一個資優亞氏保加,新界西的三線小學(該區排位最尾的小學)的級一,中英對答流利,多數學stem獎項,自行跨區兩間1A都收咗,另外考到兩間男直資。

沙田小學算係天地網,首先要了解下小學級前5%升到邊間中學。
如果級前5%算係B1A,咁B1B中學唔會話無機會。

但以自行B1A生自行B1A學校或B1B生自行B1B學校,本身就競爭大,面試分數會較大影響收生結果。

回覆樓主:

老師說1A(如果keep到), 我諗緊試1B會唔會穩陣啲 , 但如果面試老師一睇出係SEN都係即out, 咁就試1A, 因為衰極都係去抽獎啫...
所以想睇下有無1A/B 中學有自行成功例子, 做定功課
佢唔算資優,無特異功能,無課外活動,無服務,唔肯比賽 (無奬) ,單字對答...

外星朋友 發表於 22-6-7 15:13
沙田區二線小學, 級前5%,  亞氐保加,  無行為問題, 文字答題ok, 但口語對答就單字回應, 逃避眼神接觸,   ...

請問小學以往級前5%自行中什麼中學
另外沙田區升中有88/89/91網
各網二線水平有別 那個網亦有關係

單字對答其實好難有offer, 不如留意邊間今年因疫情取消interview,搏下年取消, 唔得咪抽獎

Joanlpk 發表於 22-6-8 23:52
單字對答其實好難有offer, 不如留意邊間今年因疫情取消interview,搏下年取消, 唔得咪抽獎
...

同意

認識幾個亞氏,不論band1,band. 2,或band 3的,考到自行或直資的,全部都至少肯正常對答的,講得叻幾個有人考到band 1A,或者band 1AB直資,就算唔太叻但至少有紋路的都有Band1C直資

相反有人一線級頭幾名,唔肯講野,自行1B,band 1C直資都唔得,好彩抽獎入Band1A

不過入到band1A都要考慮小朋友是否受到壓力,亞氏的青春期比較多情緒問題

再講,小學老師梗係想你抽band 1A 啦,業績嘛,至於入到去,小朋友是否適應已經唔關小學老師事啦

回覆樓主:

謝謝各位意見,聽完反而無咁糾結, 我可以安心等大抽獎吧!

沙循、呂中今年好似取消左面試
升中面試班其實都有幫助,不外乎讀文章、講下睇法、表達意見、最喜歡的書內容/角色….

2009kid 發表於 22-6-10 11:27
升中面試班其實都有幫助,不外乎讀文章、講下睇法、表達意見、最喜歡的書內 ...
您好, 請問有沒有沙田區的升中面試班可介紹, 謝謝

御學軒,以前有借用石門地方上堂

2009kid 發表於 22-6-10 11:27
升中面試班其實都有幫助,不外乎讀文章、講下睇法、表達意見、最喜歡的書內 ...

講睇法,講意見,係佢嗰類人最弱的一環, 佢哋講唔出自己感受, 亦唔想講, 好似我個咁,問佢晏晝食咗咩,佢會答你 “飯”,  問佢仲有咩,佢會答 “餸”, 問佢好唔好食,佢就唔識答, 或者會想好耐先答,因為關乎感受同睇法

學校考試無問題,因為佢數理強,記性好,而且考試題目會寫得好清晰,上堂又教過,佢知道要點答,但面試就... 我不會有太大期望, 所以如果抽得唔好, 叩門都係一個問題...

外星朋友 發表於 22-6-11 08:30
講睇法,講意見,係佢嗰類人最弱的一環, 佢哋講唔出自己感受, 亦唔想講, 好似我個咁,問佢晏晝食咗咩, ...

明白
沙田區三間B1A
考慮沙呂 今年自行面試取消

https://www.blmcss.edu.hk/main/en/site/view?name=S1+Admission+2022%2F23

Owing to the latest outbreak of the COVID-19 pandemic, the interviews of S1 Discretionary Places will be cancelled. The school will assess students’ performances according to the application information submitted.The following four criteria will be assessed:

a.    Conduct (25%)
       b.    EDB Rank Order List (25%)
       c.    Academic results in Primary School (25%)
       d.    Extra-curricular Activities and Services Performance (25%)

The school will review every application carefully to select suitable candidates. Parents of successful applicants will be notified by letter and phone on 4 May 2022 (Wednesday). If you have any inquiry, please contact the Executive Officer, Ms. Maggie Tsui, at 2692 2161 during office hour.

回覆 Poyau 的帖子

今年自行取消面試,除非明年都取消面試啦。

回覆樓主:

上年沙呂有面試,不過你睇分佈,課外活動25%,conduct 25%, 校內成績25%, 呈分次弟25%,其實面試都係見一見,如你學業好(band1),校內成績全A, 呈分次弟不俗,有課外活動奬項,其實面試不用太擔心。

‹ 上一主題|下一主題