用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 VS 德望st mary
樓主: momohanabb
go

天神 VS 德望st mary [複製鏈接]

聽過朋友分享,天神唔少插班生來自德望

如果女女好叻,可以揀GH再轉DGJS

德望中學比聖瑪利中學好,我覺得爭議不大
問題係你認為呢個差距值 43400 一年(小學階段)嗎?(我認為值。。。)

會選德望!
課程設計好,語境好,peer group好,課外活動非常豐富⋯⋯個人認為值得早起同俾錢讀!

mermaidmama 發表於 22-6-9 15:15
I would go for 天神 if I were you.
當年我女仲要由德望辛辛苦苦去考插班,先入到天神姐妹學校, 至今一點 ...

但天神和姐妹學校小學又不同,大家校舍設施家長社經學校活動都有分別,另後者亦多D科目用英文教。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2272700/即時-港聞-獨家-市區校舍養蚊26年拆卸重建

不知所謂!旁邊舊區收購已經人都入去住新樓啦!!!
天神真係好慘!

GH啦,各方面都好
諗唔明點解唔簡GH?  係咪怕讀唔上?
如果係GH讀唔上, 係天神亦不見會讀得好

yin0101 發表於 22-6-14 08:55
GH啦,各方面都好
諗唔明點解唔簡GH?  係咪怕讀唔上?
如果係GH讀唔上, 係天神亦不見會讀得好 ...
天神讀唔上唔緊要,只要唔係真係差到要轉校,就可以一條龍直上中學。相信ek好多家長都係咁諗。

Azzurro 發表於 22-6-13 15:08
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2272700/即時-港聞-獨家-市區校舍養蚊26年拆卸重建

不知所謂 ...

天神根本冇打算擴校, 因為要保持100%一條龍上中學, 天神學生其實好幸福

ok3 發表於 22-6-14 09:17
天神讀唔上唔緊要,只要唔係真係差到要轉校,就可以一條龍直上中學。相信ek好多家長都係咁諗。 ...
雖然係可以一條龍直上中學,但如果跟不到,勉強直上中學再繼續處於下游對小朋友也不是好事,與其係咁,不如簡GH  各方面都好,讀得好便上,讀不上便轉去更合適學校

好奇係到叫人揀GH嘅, 有幾多個係等緊叩天神?

kimlam953 發表於 22-6-14 11:03

調返轉都可以話叫人揀天神既係等緊GH call wait 講來無乜意思,咪咁吧,咁樣EK真係會愈黎愈靜無人再想分享...唔會再有 vs post
如果真係驚咁樣 多於 自己選校方向既話,記住千期要攬住唔好放天神

同你有唔同想法唔可以? 香港人真係越來越陰謀論. 對我嚟講兩間學校各有其優點/好處.  對比起GH, 天神嘅好處係100%上中學部同唔使俾學費. 但事實未必所有家長都看重呢兩點.

gabejang    發表於 22-6-14 16:37

Hay3322 發表於 22-6-13 13:13
如果女女好叻,可以揀GH再轉DGJS

That’s true..P6畢業生亦都唔少去咗DGS

本來都沒打算俾意見,見你咁講,都要發表下...

如果係我,我真係會揀 GH。
GH 各方面都比天神好。直升 St Mary 來講,今時今日亦唔算係絕好或不能抗拒的 OFFER。
以中學來計,睇唔到 St Mary 比 GH 有絕對優勢...

利申:升小升中早已唔關我事,過路人搭句訕

本身就唔霖住講,但實在忍唔住。
我喺GH用家,之前囡囡有幸有st mary同GH offer,好多人話緊喺st mary啦。我哋都經過一番艱難嘅取捨,最後決定讀GH,以我所知我囡囡呢一屆唔少人棄st mary 揀GH。
我哋冇後悔過,GH無論硬件設施軟件都冇得輸,課程設計得幾好,課外活動豐富,最重要喺小朋友返學都好開心
當然我唔喺天神、st mary 用家,冇法評論,但作為GH用家,我對GH喺認可的

AJH    發表於 22-6-14 16:50
catf2    發表於 22-6-14 15:17

MonkeyBaby123 發表於 22-6-14 12:34
That’s true..P6畢業生亦都唔少去咗DGS
升左中學都好多繼續考插班, 成功插入 DGS

ok3 發表於 22-6-14 11:30
同你有唔同想法唔可以? 香港人真係越來越陰謀論. 對我嚟講兩間學校各有其優點/好處.  對比起GH, 天神嘅好處 ...

使唔使錢、遠唔遠、大班小班、校舍大小、中小英小,升中情況…. 每個家庭著眼點都唔同,沒有最好,適合小朋友、也適合家庭就ok

天神 !100%一條龍 唔使咁早起身

兩間都係好學校, 各有支持者, 根本不用VS嘅

作為天神時任及現任用家, 對天神一條龍更加認同, 100%上中學, 家長們小孩們不存在競爭, 做足12年朋友, 近兩年疫程影響學習進度, 大家不用擔心跟不上課程而影響呈分試及派位, 抗疫路上少一份憂累
‹ 上一主題|下一主題