用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 真道
go

SFA vs 真道 [複製鏈接]

小兒性格活潑,愛動手做,不太喜歡做功課和温書。但在課堂是會乖乖聽老師話的,老師形容他性格和善,純良受教,勤奮好學。

我認為活動教學的真道適合他,但老師竟然認為他適合傳統教學,因為覺得他自主學習力不夠強。

但我怕SFA太深,仔仔會讀得很辛苦,失去學習興趣。

請兩間學校的在讀生指教一下,感謝!
   3    0    1    1

我朋友話個仔讀SFA ,讀到好辛苦,預左辛苦谷爆… 睇你鍾意啟發型 定谷爆

看你住哪區,返學遠近也是考慮之一,當年阿囝也有真道和sfa offer, 我阿囝文靜書生型,最後揀了sfa, 讀得也ok, 眨吓眼現在也中一了,也入了理想中學

ivypooh 發表於 22-6-7 00:07
看你住哪區,返學遠近也是考慮之一,當年阿囝也有真道和sfa offer, 我阿囝文靜書生型,最後揀了sfa, 讀得也 ...

謝謝回覆!家住西九,地理上 SFA 近好多,但上校車時間差不多。

ivypooh 發表於 22-6-7 00:07
看你住哪區,返學遠近也是考慮之一,當年阿囝也有真道和sfa offer, 我阿囝文靜書生型,最後揀了sfa, 讀得也 ...

恭喜啊!
小朋友讀 SFA 時讀得開心嗎?

回覆 YY_2011 的帖子

真道,除非target 比真道書院更好嘅中學/神校。不喜歡做功課和溫習的小朋友入SFA, 太辛苦..

YY_2011 發表於 22-6-7 00:37

恭喜啊!

可能真係要睇每個小朋友性格,我阿囝讀得ok, 開心, 其實上堂留心,專心,基本上沒有太大困難,個人覺得如讀得掂,可更上一層樓,真係應付不來,跳船去其他應該也沒有太大問題

YY_2011 發表於 22-6-6 23:06
小兒性格活潑,愛動手做,不太喜歡做功課和温書。但在課堂是會乖乖聽老師話的,老師形容他性格和善,純良受 ...
我反而認為活動教學正正係希望提高小朋友學習興趣如果佢本身唔喜歡做功課同溫書,傳統教學 一味迫住操,迫得幾多年 ?小朋友也會覺得學習苦悶
如果你相信真道既教學法係有成效,應該選擇真道

jbbmom 發表於 22-6-7 00:38
回覆 YY_2011 的帖子

真道,除非target 比真道書院更好嘅中學/神校。不喜歡做功課和溫習的小朋友入SFA, 太 ...

謝謝回覆。正是,Daddy 想仔仔更上一層樓,Daddy 認為仔仔有能力讀上去。但我會擔心仔仔讀得辛苦,唔開心。

ivypooh 發表於 22-6-7 01:06
可能真係要睇每個小朋友性格,我阿囝讀得ok, 開心, 其實上堂留心,專心,基本上沒有太大困難,個人覺得如 ...

謝謝回覆。正是,跟幾位家長朋友傾過,佢哋都建議讀SFA,因如果讀真道就好難跳返出嚟,但係SFA,如果讀唔掂可以去返更輕鬆嘅學校都可以。

muimui125 發表於 22-6-7 08:08
我反而認為活動教學正正係希望提高小朋友學習興趣如果佢本身唔喜歡做功課同溫書,傳統教學 一味迫住操,迫 ...

謝謝回覆。我當初都是這樣想,但 Daddy 想仔仔讀學術比較強的學校,認為升學比較有優勢,比較有競爭力,這正是矛盾之處。

而 Daddy 同老師想法一,樣認為仔仔自學能力不高,想學校有個框架,老師給他的功課,他一定需要完成;否則就會讓時間hea過。我老公是這樣想法。

回覆樓主:

地點都係一個考慮因素。我哋住 西九,去將軍澳返學真係有啲遠。

YY_2011 發表於 22-6-7 08:55

若小朋友個性活潑,透過活動、體驗、親手觸碰等方式才能有效學習,這樣的話,活動教學可能較合適

如果因為小朋友要框框才能做好而選,咁呢個框框能框得幾多年

除左思考仔仔屬於邊類型, 也可以思考家長是邊類型
會否因為考試一兩分而好繃緊?成績稍有退步會有何反應?會否不自覺將壓力放在小朋友身上等等

YY_2011 發表於 22-6-7 09:15
地點都係一個考慮因素。我哋住 西九,去將軍澳返學真係有啲遠。

我當年都考慮到最後,才放棄真道,搏大抽獎,可惜搏唔到,讀sfa,我主要都係考慮返學路程,sfa可15min返到,真道路途遠+要返11年,另外唸入少林寺訓練一下,如晤適合到時再跳船應唔太困難,所以最終揀了sfa,

如果想讀SFA, 唔使咁擔心,當年只睇片即派offer,好多人又放棄offer, 到後段SFA call 埋收reject 的學生,
好多人收到call, 所以有心讀,唔使驚

sfa 原本就係高難度級別 做得到頂流绝對係人中龍 但做不到的話 跳船能力一流 即使唔係頂流級別 想跳返去地區一線係冇乜難度 (神校就唔敢包)

YY_2011 發表於 22-6-6 23:06
小兒性格活潑,愛動手做,不太喜歡做功課和温書。但在課堂是會乖乖聽老師話的,老師形容他性格和善,純良受 ...

請問你最終為小朋友選擇了哪一間小學? 遇到相同難題。
‹ 上一主題|下一主題