用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校小學入學時間
go

[小學] 國際學校小學入學時間 [複製鏈接]

我女係12月細B,現讀K1,想入ESFYear1或者其他報國際學校如CIS ISF.
我見18年出世就23年9月就入國際學校Year 1或reception,即係讀埋K2就入國際學校.

想問下係咪如果想入國際係咪都會讀完K2就走?咁咪冇咗幼稚園畢業禮?如果讀完三年幼稚園先入國際學校係咪就要報插班?

對於幾時報名入學有冇人可以幫幫忙解答下唔該哂!
   1    0    0    0

Shirleymtc 發表於 22-6-6 14:09
我女係12月細B,現讀K1,想入ESFYear1或者其他報國際學校如CIS ISF.
我見18年出世就23年9月就入國際學校Ye ...

IS通常K2後入Y1了,讀埋K3就變了插班Y2, 除非你”repeat”做大B再考Y1.
間間機會不同
ISF比較容易,Y1有mass intake(bilingual 作風不太國際)
CIS Y1(做超大)少位,人地本身有reception升上去
ESF 要插Y2(做細B)少位。
幼稚園畢業禮很重要嗎?我見IS都唔太重視

謝謝你(emoji)(emoji)
不過好似國際學校係咪其實冇得俾你揀做大B?
見CIS同ESF都寫明出世日期係報邊班就18年12月出世嘅都係要做細B
但係ISF既出世日期對應報名班別,18年12月出世就可以揀做大B或做細B
真係間間都唔同
要諗諗應該點樣計劃.

Shirleymtc 發表於 22-6-6 15:22
謝謝你(emoji)(emoji)
不過好似國際學校係咪其實冇得俾你揀做大B?
見CIS同ESF都寫明出世日期係報邊班就18 ...

間間不同
通常Cut off 9月的只可做大B
Cut off 12月就細B
有D好strict
有D像ISF係可以兩樣都得

964000 發表於 22-6-6 15:27
間間不同
通常Cut off 9月的只可做大B
Cut off 12月就細B

Thanks a lot!

964000 發表於 22-6-6 15:09
IS通常K2後入Y1了,讀埋K3就變了插班Y2, 除非你”repeat”做大B再考Y1.
間間機會不同
ISF比較容易,Y1有m ...

我都想問,幼稚園畢業禮很重要嗎?

相對幼稚園畢業禮,我覺得入讀間合適學校更重要。

重唔重要好睇家長想法。我小朋友係讀完K3先插班國際學校小學,有經歷幼稚園畢業典禮。我地大校係大場館搞,唔係好cosy好溫馨果種。
我覺得意義不大,小朋友亦唔多記得,無出席亦唔係好可惜。

回覆 Shirleymtc 的帖子

我仔之前讀0既國際幼稚園有K3, 但絕大部份小朋友讀完K2就升Y1, 所以 K2 有畢業禮 :)

Tomiris 發表於 22-6-7 08:40
回覆 Shirleymtc 的帖子

我仔之前讀0既國際幼稚園有K3, 但絕大部份小朋友讀完K2就升Y1, 所以 K2 有畢業禮  ...

K2都有畢業禮又幾好喎

‹ 上一主題|下一主題