用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇12月細b入到Paul boy 或港同?
go

有冇12月細b入到Paul boy 或港同? [複製鏈接]

有嘅話可唔可揮吓手鼓勵吓細b家長?

0    0    0    0

SPPS 係乜

Jean1769 發表於 22-6-6 14:05
SPPS 係乜

Paul boy, 我應該打錯了

Jean1769 發表於 22-6-6 14:05
SPPS 係乜

中西區11網 聖公會聖彼得小學 ?

https://www.spps.edu.hk

我有識人12月男仔入咗港同

Dordorbat 發表於 22-6-6 14:43
我有識人12月男仔入咗港同
但, 佢係12月細B定大B呢?

識11月尾細B(差唔多2日到12月),有港同,DBS,英華,Paul Boy。

luvluvpeonybaby    發表於 22-6-6 14:54

luvluvpeonybaby 發表於 22-6-6 14:49
但, 佢係12月細B定大B呢?

你題目講緊細B呀嘛(emoji)

不過,人地有咩offer,同自己小朋友無關。每個人都係獨立個體。

你做好自己,努力教好小朋友先諗。

你細B好好㗎,你可以玩敗部復活,下年重賽。

7-8月小朋友就無呢支歌唱。

回覆樓主:

um...11/12月超大B,但佢K2 就考入港同,無讀K3,所以又變返細B!

我地11月尾細b女仔有港同offer

yuyu_yujai 發表於 22-6-7 00:33
我地11月尾細b女仔有港同offer

想請教小朋友性格係點?學術其實要做到咩程度?有無上面試班?
我女都係細b,想取下經

其實答無又不代表你無機;答你有也不等於你會得。或者,建議你兩手準備,多研究心儀學校過往點考更重要。你問我,其實間間都想收話頭醒尾,活潑有想法但又乖巧聽話的小朋友。中文認讀很重要;表達能力也不可太差。

利申:我家也有12月B,做過細B,但後來轉做超大B。

細B入直私、神校年年有,只係比例問題。

每個小朋友同家庭都唔同,人地個套未必適合你

首先要認清事實,一般情況下4歲9個月同5歲半係真係有差別。
第二,你可以用於同小朋友操練的時間同錢
第三,小朋友係咪真係操得起

細B過來人,玩左兩年,冇特別操練,自由放養,4歲9個月去考私小,基本上就係去參觀學校遊樂團,Second in都唔使諗。到大B時,12月頭已經完成任務。 當然唔係神級學校,但我覺得滿意。

學樓上講,你要做兩手準備,小朋友咁犀利,細b就搞掂左直私遊戲當然開心。但亦都要諗埋,如果全軍覆沒,或者唔係你最想要的直私,你會點部署下一年,讀定唔讀,要唔要再戰多一年升小遊戲。

luvluvpeonybaby 發表於 22-6-6 14:03
有嘅話可唔可揮吓手鼓勵吓細b家長?

兩間都有, 但比例唔多
有細B係其中一間考到級頭

tummypooh 發表於 22-6-10 10:47
細B入直私、神校年年有,只係比例問題。

每個小朋友同家庭都唔同,人地個套未必適合你

請問你第一年考直私時有無玩埋自行同大抽獎?係repeat K3定係repeat 小一?應該點去考慮?

回覆 vvevv 的帖子

玩埋啦
有咩考慮,以前出POST都提過

1. 如果以細B身份再玩多年直私,讀左兩個月小一點都會大幫助個讀多兩個月K3。同埋你要個小朋友讀多年k3|,會好悶。讀小一,似終細b,其實你吸引都仲係慢啲,咪當預習一年,第二年讀返小一個陣︳你可以開始溫定小二書咁,年年如此。

2. 自行大抽獎個間要預左係今年再考唔到直私都會開心繼續讀落去的學校,當然可能你要計埋佢升中的成績啦。我個陣自行用左黎報間誇區非大熱門校,但唔夠分,但因為幼稚園同小學有啲關係,當用黎拎分,大押獎我甲一都係填佢,入左。因為個區太多好嘢揀,我揀個間唔係最勁,但都唔差,真係第二年都入唔到心儀小一或插唔到心儀小二,谷下佢上前30名都可以入到好中學。

3. 用細B身份,你除左可以玩多年直私小一外,仲可以諗埋插班心儀的小二。

4. 你要睇下小朋友對repeat會唔會好抗拒,因為自己的朋友升晒上小一,佢就讀返k3,又或者係自己的朋友同學升晒上小二,但自己又返小一,有啲小朋友可能會好敏感,要留意。

5. 如果真係要再考直私小一多一次,小朋友可能會問你點解,咁你可能要因應你小朋友的個性去設計答案了。例如呢間學校大啲靚啲、叻啲近屋企啲,反正令件事多一個合理化的理由。

水果媽媽    發表於 22-11-12 22:37

細B 唔係無可能,只係好睇係點部署3 年幼稚園生活。

我地都係細B,讀別人眼中既happy school , 樓主講個兩間都有份玩到最後,雖然waiting ,但其他一線直資/私小都有offer 。

開學前都無call waiting,就會讀住小一做超大試多次(得英華唔可以讀住小一考),同步再試下細b 考插班。

進可攻退可守。回望呢3 年,生活work life balance ,小朋友性格開朗,大膽唔怕羞勇於嘗試,最終以細b 身份有咁既成績,已經超額完成

所以小朋友性格緊要,同時家長要陪小朋友付出的。遲一年但無爭取時間做準備,做超b 都唔係必然一定收你。(依家移民退學潮,都唔係一定要比超大B,反而留左機會比返同年小朋友)

回覆 piglover 的帖子

離題一問, 請問最後揀咗邊間?住九龍/港島?

piglover 發表於 22-6-6 14:53
識11月尾細B(差唔多2日到12月),有港同,DBS,英華,Paul Boy。

請問有冇特異功能
‹ 上一主題|下一主題