用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人嚟緊會讀22-23啟思小一?
go

有無人嚟緊會讀22-23啟思小一? [複製鏈接]

大家交流吓...謝謝.
   1    0    0    0

Here :) 岩岩交左「大訂」。

你好呀, 我都交咗大訂.... 想問下你係咪舊年第一輪in? 我遲咗成二月先報, 其實今年係咪易入咗少咗人爭?

應該好易, 校長好頭痕收生問題

朋友話六年班一班走剩8個學生

haha...exactly...我想知基本上係咪申請得都實收.... 有無人係waiting list.

回覆 k66_keroro 的帖子

唔肯定係咪第一ROUND, 上年10月中IN 的

cps本身係我地既back up, 點知阿囡得backup 學校既offer xD
不過睇得耐又覺得cps 應該岩個囡讀

minichong28 發表於 22-6-8 10:46
應該好易, 校長好頭痕收生問題

朋友話六年班一班走剩8個學生

六年班全級得8個學生?

回覆 abby516 的帖子

我個case都同你差唔多…. 開頭cps都唔係首選,但結果淨係得呢個同音小offer, 最後㨂咗cps
so far聽大多數人講cps都真係幾好,希望無㨂錯啦

k66_keroro 發表於 22-6-8 19:17

我個case都同你差唔多…. 開頭cps都唔係首選,但結果淨係得呢個同音小offer, 最後㨂 ...

幾年前研究過CPS,真心覺得係一間好學校,小朋友喺度讀一定能夠愉快學習。

奈何啟思中學唔掂,先咁多人跳船

Poyau 發表於 22-6-8 17:33
六年班全級得8個學生?

其中一班喔,不過好多直資情況都係,只係啟思特別嚴重

可能加上移民潮, 流失特別嚴重
阿囡幼稚園(淨係佢果班), 近大半年至少每月有一個移民

jaagor 發表於 22-6-8 20:26
幾年前研究過CPS,真心覺得係一間好學校,小朋友喺度讀一定能夠愉快學習。

奈何啟思中學唔掂,先咁多人跳 ...
可以分享下啟中點唔掂嗎? 啟中超近我地屋企, 本身都有點興趣但未細心睇 thanks~~

留意吓佢地IB成績, 每況愈下....

DSE成績更加唔駛講

仲要點分配學生考IB/DSE係完全唔透明, 一心諗住考IB既同學, 被分配到繼續DSE課程就好慘...

minichong28 發表於 22-6-9 11:44

留意吓佢地IB成績, 每況愈下....
明白!🙏🏻 咁真係讀到咁上下要搵出路

k66_keroro 發表於 22-6-8 11:13
haha...exactly...我想知基本上係咪申請得都實收.... 有無人係waiting list.

唔係實收,我哋就黎小二,4個班幾乎都滿,粵教中仲要有30幾個小朋友一班。聽同學媽咪話,佢大仔5年級,原本國際學校,想插班啟思,無奈啟思唔收。亦都知道我們班啟思幼稚園有幾個同學仔唔收。
不過啟思相對咁多好學校黎講的確唔係好突出,學費又唔平,學術亦都唔係好強,學術勁的同班同學仔的確在想辦法轉學。見仁見智啦。聽啟思老師的家屬講,好多高年班同學會出國,所以真係會少好多人考DSE。

請問您小朋友面試會考核什麼內容?我小朋友來緊會報。感謝樓主

回覆 clean112 的帖子

我二女今年小一,跟我預期一樣。IB教學+小學打好中文底,正是我想要的,所以我好滿意,以我女表現來看,都好適合佢。又或者因為我重視學習過程方法多過結果成績,所以覺得好囉。我明白如果第一名子女,較難理解分別,始終冇試過讀比較過其他學校。而我因為大女讀傳統但也是輕鬆的小學,便很清楚教學和學生體驗上的不同。當然我都未試過啟思高小,唔知會點,但至少有呈分試,校網幾好,如成績正常就算升上國際中學或本地中學都進可攻退可守…我認為。
我都早已為今年要考小一嘅細佬報左名,如果可以實入就真係好啦,我即刻唔使煩呢。
只能說學校各科程度是適合學生年齡的,因為我沒有要小朋友超前學習做精英的需要和追求,但我看重他們的學習動機和興趣,所以這方面我都滿意。
唯一期待可以全日上學,課堂就可以再正常返活動啲,高低年班打成一片交流學習,又可以食學校飯堂嘅健康美味午餐,咁學費就俾得更加值得啦:)

純粹用家分享,如果幫唔到你唔好意思。

回覆 kennies18 的帖子

我哋黎緊都讀小一,有啟思offer,其實好鍾意佢哋learn to learn嘅學習模式,但因為未有打算中學或高小送小朋友出國,所以好掙扎,擔心啟思在呈分試中,升中派位唔夠同區學校競爭(雖然校網靚),所以心大心細,因為一直打算中學會升返傳統學校的。
想請教如果真係無打算出國讀書或讀國際學校,選啟思是否真的不太適合?

回覆 cherriesit 的帖子

我見我小朋友係畫下迷宮、找不同同聽下故事咋,好似無個別面見
‹ 上一主題|下一主題