用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科組合
go

中四選科組合 [複製鏈接]

大家好, 之前都係度提文過, 呀女學校選科出左, 最後經過濾後 限制如下:
X1, bio 或 enco
X2, phy
X3,  chem 或 gego

因學校有限制, 原本佢想, chem, gego, phy, 但因gego 同 chem.撞左, 所以只可選其一

佢自己最鍾意是gego, 所以佢現在想
gego, phy, bio 再加個M1, 因未來LS 將唔計分

佢之前想chem.既原因都係覺得唔想背太多野所以選, 所以沒選bio, 但現在要取寫, 唯有不要chem.選地理

如果上面既組合會唔會太吃力? 地理同bio 兩個都比較多野背, 請大家分享下

PS 佢唔選經濟既原因係佢對生意,社會既意題沒咩興趣, 佢比教較鍾意自然野.

工作方向, 未有, 但唔會做護士, 中醫個些, 但對職業治療, 環境較有興趣, 但都係初步想, 將來既情況可能又唔同.

希望大家分享下.
   6    0    0    0

回覆樓主:

如果記性唔差又有興趣應該 Bio Geo 都可以。
不過 如果無修 chem, phy 嘅 radioactivity 同 atomic world 要特別留意,因為牽涉到 chem 嘅一啲嘢,可能有少少難明。我女死黨兼戰友讀完中四 drop 咗 Chem, 讀呢兩個課題明顯比較吃力。

YolandaTam 發表於 22-6-6 10:11
如果記性唔差又有興趣應該 Bio Geo 都可以。
不過 如果無修 chem, phy 嘅 radioactivity 同 atomic world  ...
我反而覺得核子果d最簡單
是好吹水野
我記得以前中學會考物理老師講
讀modern physics 可以讀到好興奮好high 而且讀落無咩難的內容
因為要讀到精髓要好難的數學
所以入門是好簡單輕鬆的吹水野
Radioactivity書裡面條式好似好複雜,但其實可以好簡單
用(1/2)^(時間/半衰期)錦樣

不過話chem physical chem量子力學會比較複雜
但其實明左就ok,因為都系無咩變化,明左背返出來
吹水錦吾洗用腦唸

回覆樓主:

因學校有限制, gego, chem 不能一齊選, 最後讀了佢最想既geog, phy 這兩科同 bio, M1, 看像好多科, 等佢讀落睇下點, 謝謝大家一路分享, 如果大家有咩tips 都可以繼續分享下. Thanks All.
Debby
‹ 上一主題|下一主題