用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣官小 vs 思源
go

荃灣官小 vs 思源 [複製鏈接]

想請教大家,思源比較近屋企;荃灣官小有20分,但要搭校巴/接送唔太方便。自行階段入官小機會大嗎?
思源叩門係咪要111先有機會?(驚入唔到官小又錯失思源排位)
大家知唔知兩間小學的課程深度/功課量嗎?官小校巴資料?謝謝

0    0    0    0

回覆 yyiwbbss 的帖子

荃灣區得4間 band 1中學,但因為荃官同荃官中有聯繫,所以升band 1 %差唔多係全荃灣區最高,加上荃官冇宗教信仰,冇人有宗教分,你有20分係有機會自行入到
相反,思源升中成績冇荃官咁好,而且15分自行入唔到

如果係我,我會揀荃官

回覆 happy.4ever 的帖子

多謝回覆

yyiwbbss 發表於 22-6-5 23:30
想請教大家,思源比較近屋企;荃灣官小有20分,但要搭校巴/接送唔太方便。自行階段入官小機會大嗎?
思源叩 ...

荃官小為62網升中成績最佳
2021年半數畢業生升B1中學
自行超收 不過計分生有30個位
舊生20分應該穩 每年無30人?

學生升中情況 2020-2021
https://ds.icampus.hk/twgps/upload/article/7592c69c2314b1b996f788bed2f6c579.pdf

學生升中情況 2019-2020
https://ds.icampus.hk/twgps/upload/article/7e9ba2c743c62b8490ec9e312c22546a.pdf

如果一心想讀官校入讀官中, 選官小
如果唔係選思源 !

btw 20分是有機會入到官小的

睇清楚小朋友同自己喜歡邊間多D

我亦有留意到兩間小學嘅升中情況!聽完你哋分析入官小信心又多啲!煩在間學校響麗城,好似「跨區」,淨係等校車都冇咗10 mins,未計車程,又要預早返到學校等;
返思源時間就真係10 mins易拿捏,接送時可以見吓同學仔/老師。要讀6年⋯所以好糾結!
有冇媽媽可以share多啲官小校巴資料,上車時間,名額會唔會先到先得,學校網站搵唔到路線。感謝!

yyiwbbss 發表於 22-6-9 22:47
我亦有留意到兩間小學嘅升中情況!聽完你哋分析入官小信心又多啲!煩在間學校響麗城,好似「跨區」,淨係等 ...

個人黎講一定20分自行荃官,剩係間聯中荃官中都贏晒,不過就要保證小朋友入到精英班
個人黎講唔會因為遠少少(你住大窩口嗰頭?)而放棄一間咁好的小學,你仲要有官小20分,機會大(唔似教會學校要有20分比較容易)
PS我係麗城人,但小朋友係奧運返學

仲有,自行搞掂既話你不知煩少幾多野,唔洗填大抽獎or叩門

‹ 上一主題|下一主題