用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 果個Ms CheXXg 甚麼故事班
樓主: Jean1769
go

果個Ms CheXXg 甚麼故事班   [複製鏈接]

回覆樓主:

我識有小朋友上完這面試班,情緒不穩,對任何其他堂(出面的其他英/數/畫畫班)驚恐,不肯入課室,足足幾個月才正常返。

常常對小朋友講"人地做到你做唔到就係你唔夠叻唔夠努力"

jesswu 發表於 23-1-5 07:21
我識有小朋友上完這面試班,情緒不穩,對任何其他堂(出面的其他英/數/畫畫班)驚恐,不肯入課室,足足幾個月 ...

咁大鑊,幾歲人仔俾個大媽嚇,緊係驚左啦!

希望多d用家分享,等多d家長諗清楚

Jean1769 發表於 23-1-5 09:23
咁大鑊,幾歲人仔俾個大媽嚇,緊係驚左啦!

希望多d用家分享,等多d家長諗清楚

即使好多人講出問題都好多信徒,因為個個家長覺得自己小朋友好叻可以接受到。因為覺得自己個上完可以入神校

我都之前上過一期,完全頂唔順。上堂淨係拍片俾返我哋睇。絕對懷疑一個師奶開班,其實有冇交税。。有冇方法報去稅局查下佢

feimuijai 發表於 23-1-5 12:12
我都之前上過一期,完全頂唔順。上堂淨係拍片俾返我哋睇。絕對懷疑一個師奶開班,其實有冇交税。。有冇方法 ...

分享多少少佢教成點同點教法呀,「玻璃心」家長

好明顯無交稅啦,唔係點買金撈呢

公道d好,金勞唔係第一、亦唔係唯一。不過為左吸客,可能係最高調果個咁解。
只係唔明,貼錢送自小朋友去俾人鬧都係一門生意

993rs 發表於 23-1-5 12:17
公道d好,金勞唔係第一、亦唔係唯一。不過為左吸客,可能係最高調果個咁解。
只係唔明,貼錢送自小朋友去俾 ...

係最高調用軍訓式訓練

面試班大把,但sell軍訓式佢應該係第一個

Jean1769 發表於 23-1-5 13:19
係最高調用軍訓式訓練

面試班大把,但sell軍訓式佢應該係第一個

有間據聞出過律師信俾 EK 既 面試班,都係軍訓式,當年金勞應該都未出道。

又係以打擊家長、小朋友為主;又係唔俾講bb話;又係什麼熟人介紹先有位、唔係個個收。

只係捉家長「人有我有」心態,驚死人地報左自己唔報 interview 會輸蝕,想佢做 mock interview...

即係邊個? 有冇 link share plz

佢根本係將壓力發洩係小朋友身上,佢唔講學術好好你地班家長點會唔怪獸,成功了他又可以出post

考過就知學術幾好都會無offer, 情緒比佢咁攪一攪,弱小心靈的小朋友真係唔洗考

回覆樓主:

今年聽一個用家講,要小朋友讀一篇,大約小二程度嘅閲讀理解,讀錯十個字就要退班。(有錯請指正

小野花 發表於 23-1-7 08:52
今年聽一個用家講,要小朋友讀一篇,大約小二程度嘅閲讀理解,讀錯十個字就要退班。(有錯請指正  ) ...

我信,因為佢曾出post話考小要小二程度中文

佢咁揀人法,跟本果d人直入神校甚至神童學院唔駛佢

Jean1769 發表於 23-1-7 09:42
我信,因為佢曾出post話考小要小二程度中文

佢咁揀人法,跟本果d人直入神校甚至神童學院 ...

仲要求讀得大聲,仲要有抑揚頓挫

小野花 發表於 23-1-7 09:44
仲要求讀得大聲,仲要有抑揚頓挫

佢咁樣先得(自稱) 15個DBDG真係付出同收穫不成正比咯

如果k3有小二程度嘅小朋友,本身就好醒啦,使鬼佢幫咩。。。

Jean1769 發表於 23-1-7 09:48
佢咁樣先得(自稱) 15個DBDG真係付出同收穫不成正比咯

呢個數據有幾多水份?自己分析下
一部分只上過1-2次神校mock 都當左係佢自己的學生,入到當埋自己數

回覆 fluty 的帖子

諗起果d中學補習名師每年登報話出左幾多個狀元尖子…

谷「學術」易,建立自信才極之困難,被催毀再重建更是莊上加難,身為父母唔好咁易被他人「恐嚇」到。

十分認同。

好奇一問,佢上堂係教學術定所謂面試技巧?佢有教學背景?

玩完考小,唔知邊間學術算最難(小朋友話SMC比三私一直&所謂神校更難,可能佢係SMC最早考果批當時K2尾,其他學術型的為10/11月)。

暫時無遇到一間面試有考咁深既讀文章,最多都係讀中英短句。
而學術考核多集中1st in,2nd/3rd都少再考更難既學術,反而係睇待人接物,性格態度等。

fluty 發表於 23-1-9 17:47
呢個數據有幾多水份?自己分析下
一部分只上過1-2次神校mock 都當左係佢自己的學生,入到當埋自己數
...
咁佢一定當埋架啦, 好多原本唔係佢學生有2ND IN先JOIN佢個專班, 得一兩堂, 咁有OFFER機會已好大了

‹ 上一主題|下一主題