用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 果個Ms CheXXg 甚麼故事班
樓主: Jean1769
go

果個Ms CheXXg 甚麼故事班   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實,金勞張同佐敦樂X嘅面試班,都係行同一路線。

但好多家長buy,仲爭住去報名。

我唔會比錢比人侮辱我小朋友。貼錢買難受。

luvluvpeonybaby 發表於 22-6-6 22:16
佢fb成日post 有隻撈嘅whatsapp screen cap…
唔知佢咩用意

gabejang 發表於 22-6-7 12:39
唔知佢咩用意

咪就係佢工作的動力

回覆 Jean1769 的帖子

Miss K勁作狀,本來都想睇下佢d片,但真係頂唔順

964000 發表於 22-6-7 11:23
成功入到咪開心要多謝佢激勵,入唔到的可能會自責和內疚,唔知要輔導幾耐,分分鐘自信都冇埋,又覺得自己 ...

都要有相同理念嘅父母配合,先會有呢啲面試班,咁細個就被教導入到神校係唯一出路,入唔到就係失敗者,小朋友長期活在恐懼之中。唔怪得咁多小朋友做傻事。

其實佢都只係當年好谷既一個家長, 考左好多名小, 係"考左"唔係"考到"。佢仔當年算係比較標青既, 最後入左SMC。佢其實都係靠收風同個人一年既輕驗去玩呢個生意。值唔值就個人自己決定。

真係好恐怖ga…小朋友上過故事班, 佢上咁耐,我喺門口聽咁耐, 真係嚇到心都慌. 例如, 佢開個題目(例如超級市場有嘅嘢), 佢拍個叮叮一下,小朋友要即刻答, 答唔到就鬧小朋友諗得慢, 佢話人哋講嘅時候你就要諗定, 冇人會等你, 個個都係你競爭對手, 點解我要收你唔收佢, 你想日日放學返屋企做功課做到好夜定係可以好開心咁玩, 你自己揀. 我喺門口聽咁耐越聽越覺得好大壓力, 覺得自己小朋友好慘, 點解我要擺佢入去一個咁恐怖嘅地方, 考學校啫唔使咁掛..好明顯我同老師嘅理念唔一樣, 可能佢教出嚟好多學生考到好學校但係我唔想自己小朋友咁樣上堂, 好快我就已經分咗手啦

Carib 發表於 22-6-7 21:31
真係好恐怖ga…小朋友上過故事班, 佢上咁耐,我喺門口聽咁耐, 真係嚇到心都慌. 例如, 佢開個題目(例如超級市 ...

可能佢都係咁教佢仔

真係好恐怖ga…小朋友上過故事班, 佢上咁耐,我喺門口聽咁耐, 真係嚇到心都慌. 例如, 佢開個題目(例如超級市 ...

神校家長既理念可能同佢好夾,返到屋企d家長都係咁樣谷仔女先令到佢地乖乖學習入神校。

Jean1769 發表於 22-6-7 08:42
咁機械化都得?校長應該一聽就知面試班操練喎
校長實知, 但佢buy呢套你又吹佢唔脹, 間間學校都口講唔主張公式化嘅對答, 但到最後結果係點?
佢可以大條道理話咁即係證明呢個學生嘅家庭對今次interview好著緊, 亦都肯放資源train個小朋友, 收咗佢的話我就好放心佢喺黎緊十幾年唔使學校點push都會自動波成為一個好學生

有咁嘅校長老師, 就有咁嘅家長, 就有咁嘅軍訓班

Dybala 發表於 22-6-8 09:33
校長實知, 但佢buy呢套你又吹佢唔脹, 間間學校都口講唔主張公式化嘅對答, 但到最後結果係點?
佢可 ...

我自己細路無出去上呢d班,其中一間神校面試我都有份見佢答校長問題,答得好好、好有童真,係完全無得操練的問題,仲有埋offers,無諗過校長同時都會buy呢d

或者呢班細路學術超班

jbbmom 發表於 22-6-7 15:05
回覆 Jean1769 的帖子

Miss K勁作狀,本來都想睇下佢d片,但真係頂唔順

睇片好D, LIVE 太長氣

Jean1769 發表於 22-6-8 09:38

我自己細路無出去上呢d班,其中一間神校面試我都有份見佢答 ...

但係平心之論,又會有几多個小朋友可以好似你家小孩咁叻叻,剛好校長又buy…..香港嘅教育,根本一直就係扭曲咗,個個校長都係口裏說不,身體最誠實。

兔兔子 發表於 22-6-8 10:17
但係平心之論,又會有几多個小朋友可以好似你家小孩咁叻叻,剛好校長又buy…..香港嘅教育,根本一直就係扭 ...

Agree with you, 而家校長係要乖嘅小朋友。

回覆 hfnyd 的帖子

完全唔精簡,鍾意兜圈遊花園,可能我無耐性

某程度上金撈張都係講出事實,間間都幾千人報名,答得慢就1st IN止步,仲有好幾間小學面試係即場計時,呢個遊戲係殘酷…

Dybala 發表於 22-6-8 09:33
佢可 ...
無錯,如果學校真的不主張,不如學校面試時直接問下小朋友有沒有上面試班

回覆 rchan1 的帖子

completely agree!!

KumamonJ 發表於 22-6-5 23:06
有K3 ,小一上學期程度就ok .主要是要認讀到中文字。

我想請教d人話谷學術係咪自己買小一練習做?
感覺上K2一到就好忙咁

係呀! 佢成日都同小朋友講"你想日日放學返屋企做功課做到好夜定係可以好開心咁玩, 你自己揀".又有家長仲天真過小朋友, 信佢以為入左神校, 唔洗做功課, 好開心咁日日玩到上大學讀神科.
‹ 上一主題|下一主題