用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網愛官
go

16網愛官 [複製鏈接]

請問有冇人派到愛官?好唔好?有冇家長可以分享下,謝謝。
   1    0    0    0

oioi1224 發表於 22-6-5 12:29
請問有冇人派到愛官?好唔好?有冇家長可以分享下,謝謝。

愛官吸引之處為皇仁聯繫位
男生對上幾年平均約8人有1位升皇仁
女生就有筲官 有別於兩軒有 BPS

2021年
男生79人 升B1 ≥ 12-32(15.2-40.5%)
女生44人 升B1 ≥ 2-22(4.5-50.0%)
合計123人 升B1 ≥ 34(27.6%)

2021年
B1/英中 ≥ 34 (27.6%)
皇仁^ 11 英皇 |
BPS 嘉諾撒 |
中婦 港島民生 聖馬可
筲官^ 17

B2/NR
慈幼 |
劉永生 顯理
金文泰^ 12
筲東^ 11

小六: 123人(男79 女44) (100%)

2020年
B1/英中 ≥ 38 (30.6%)
皇仁^ 8 |
聖提女 嘉諾撒 |
中婦 港島民生 聖馬可
筲官^ 25

B2/NR
慈幼 |
劉永生 顯理
金文泰^ 3
筲東^ 18

小六: 124人(男79 女45) (100%)

2019年
B1/英中 ≥ 28^^ (22.2%)
皇仁^ 9 英皇 |
中婦 港島民生
筲官^ 15
直資: 中華基金

B2/NR
慈幼 |
劉永生 顯理
金文泰^ 4
筲東^ 16

小六: 126人(男72 女54) (100%)

^ 聯中
^^ 升中資訊相中共28人(男18 女10)

2019-21升中派位結果
https://www.abgps.edu.hk/sites/default/files/pdf/19-21sheng_zhong_shang_zai_wang_ye_.pdf

2018-20升中派位結果
https://www.abgps.edu.hk/sites/default/files/fu_ben_18-20shou_wu_ge_zhi_yuan_tong_ji_tu_.pdf

2020-2021年度 校務報告 (p.4 p.31)
https://www.abgps.edu.hk/sites/default/files/files/abgp1206.pdf

2019-2020年度 校務報告 (p.4 p.33)
https://www.abgps.edu.hk/sites/default/files/files/2019-2020nian_du_xiao_wu_bao_gao_.pdf

2018-2019年度 校務報告 (p.5 p.37)
https://www.abgps.edu.hk/sites/default/files/files/2018-2019_xiao_wu_bao_gao__0.pdf

有冇家長可以分享下?

醒目開學勳章

oioi1224 發表於 22-6-13 16:39
有冇家長可以分享下?

我兩女在愛官畢業,你想知道什麼,我盡量答

conniecheung 發表於 22-6-14 20:54
我兩女在愛官畢業,你想知道什麼,我盡量答

愛官對學生支援多唔多?因為我仔係adhd, 老師有無愛心?謝謝

醒目開學勳章

xo122 發表於 22-6-14 23:33

愛官對學生支援多唔多?因為我仔係adhd, 老師有無愛心?謝謝

有特殊學習需要支援,不過係好基本的,例如;考試加時、助教讀卷、默書範圍、功課調適。
有言語治療師、有教育心理學家同你傾下計。
初小老師比較細心、有愛心!
高小就正常相處模式!
小朋友犯錯,要罰企反思區。

conniecheung 發表於 22-6-14 23:40
有特殊學習需要支援,不過係好基本的,例如;考試加時、助教讀卷、默書範圍、功課調適。
有言語治療師、有 ...

謝謝分享。
咁佢地上堂多活動討論,小組嗎?是否大部分官校都是傳統教學?

醒目開學勳章

xo122 發表於 22-6-15 00:20
謝謝分享。
咁佢地上堂多活動討論,小組嗎?是否大部分官校都是傳統教學?
...

傳統教學佔多,常識科有啲topic要做小組專題研習,就活動啲!

conniecheung 發表於 22-6-15 00:23
傳統教學佔多,常識科有啲topic要做小組專題研習,就活動啲!

明白了,謝謝

回覆 conniecheung 的帖子

你好~好少有人提到愛官…想知校內學習氣氛好嘛?

醒目開學勳章

oioi1224 發表於 22-6-15 09:35

你好~好少有人提到愛官…想知校內學習氣氛好嘛?

小一入學編班是電腦隨機分配,升小二、小三是原班升上,小四開始用成績分班。
AB班是精英班、CDE班是普通班。精英班 學習氣氛一定比較好。
初小老師普遍有愛心耐性,高小就睇個別老師。
自從崔校長上場後,愛官真係搞好多不同類型的活動比學生參加,都幾多姿多彩。

請問一班大約幾多學生? 升中派位OK嘛?謝謝

醒目開學勳章

oioi1224 發表於 22-6-15 10:16

請問一班大約幾多學生? 升中派位OK嘛?謝謝

25-27人一班,有啲班22、23個!
升中派位 在這5、6年內計B1率28-32%,屬於二線小學。
我兩女分別2019、2021年畢業,
有同學仔
考全級50-60名派到筲官、金文泰。
考全級80-90名派到福建、衡怡。

請問學校校風好嘛? 謝謝

醒目開學勳章

oioi1224 發表於 22-6-15 12:02

請問學校校風好嘛? 謝謝

大部份學生都乖嘅、受教,梗係有少部份曳曳地
整體可以接受!

conniecheung 發表於 22-6-15 10:24
25-27人一班,有啲班22、23個!
升中派位 在這5、6年內計B1率28-32%,屬於二線小學。
我兩女分別2019、202 ...

謝謝分享
愛官過去5-6年B1率有28-32%
與四小龍丘佐榮升B1約3成差不多

丘佐榮2021年升中 #17
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865266&pid=49065037

Poyau 發表於 22-6-15 13:11
謝謝分享
愛官過去5-6年B1率有28-32%
與四小龍丘佐榮升B1約3成差不多

感覺16網 呢幾年不再是四小龍, 而時是只有獨龍新基,升B1率 保證有5成幾,上年仲好似有60%。
其餘 舊基跌少少 也保持到4x%頭
柴米好神秘,但估計也有3x%尾至40%
丘佐成績跌最多,只餘3x%
其他學校, 如培僑,崇真,明德平均也是3x%中
愛官 聯繫關係也有30%,但因此也局限了選擇 QC或SGSS。

想問北官好D, 定愛官好D 呢?

男仔, 愛官近唔駛搭車, 但排名好一般

wyan16 發表於 22-6-15 16:25

北官升B1比例較佳
愛官有皇仁聯繫位

北官2021年升中 #13
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867758

醒目開學勳章

wyan16 發表於 22-6-15 16:25

嗰時揀小學,C6是北官舊生有20分,愛官得15分..

我參觀完校舍,最後揀左愛官,15分第一round 入左!

愛官校舍大、新,每個課室都係望海,環境好好。

北官英皇道校舍細、舊,對電車路,我外貌協會,所以唔鍾意!
我記得北官升B1率4x%,高過愛官。
‹ 上一主題|下一主題