用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護統一派位是否難入?
go

林護統一派位是否難入? [複製鏈接]

想知今年多唔多學生揀林護,乙一揀了林護,最近我聽人講自行入唔到,統一派位入既機會唔大,因為好多學位留比雙仁優先抽,係咪呀?
   1    0    0    0

vmcheung 發表於 22-6-4 17:47
想知今年多唔多學生揀林護,乙一揀了林護,最近我聽人講自行入唔到,統一派位入既機會唔大,因為好多學位留 ...

兩間聯繫小學好似一共得25%的中一位,其如大抽獎有75%比各同區學生抽。其實大多數人認為外學生機會少所以結果都係得兩間仁小生去抽。如果我係仁小band1生都一定放乙1,起碼有25%必收兩間仁小生。另外如果冇記錯,乙部抽係抽25%聯校生先,即係仁小生頭25%抽唔到,都再有機會在剩餘的75%抽到。

apap08 發表於 22-6-4 19:00

兩間聯繫小學好似一共得25%的中一位,其如大抽獎有75%比各同 ...

冇錯,如果我小朋友讀仁立,仁紀,乙一一定會放林護,可惜我唔係,所以而家有d擔心。

回覆樓主:

因為聽人講仁立統一會有兩次抽,會在25%抽,抽唔到就去左75%同出面其他學校一齊抽。

vmcheung 發表於 22-6-4 19:20
因為聽人講仁立統一會有兩次抽,會在25%抽,抽唔到就去左75%同出面其他學校一齊抽。
...

所有有聯繫都一樣,伊中,QC⋯⋯

想知今年多唔多學生揀林護,乙一揀了林護,最近我聽人講自行入唔到,統一派位入既機會唔大,因為好多學位留 ...

葵青區2022年統乙英中只佔3成學額
計B1只有約6百個位 估算B1缺百個位
林護成績居首 雙仁及不少B1生落重飛
公海位只有55個為各本區B1校中最少
自然難中 (機率=分子[細]/分母[大])

2022年
葵青區 統乙學額 公海+直聯

* 善德 74
葉紀南 71
明愛聖若瑟 46
迦密愛禮信 72
* 全完 55+21=76

燕京 74
* 安柱 76
李賢堯 70
棉紡會 52
* 蕭明(女) 74

陳南昌 46
圓玄第一 71
裘錦秋(葵涌) 74
葵蘇 70
葵循 68

荔天 72
鍾榮光 71
獅子會 69
顧超文 76
梁植偉 74

* 羅傑承(1983) 72
* 保祿六世(女) 74
皇仁舊生會 71
伍少梅(男) 46
石天 74

* 林護 55+21=76
* 順聯李兆基 74
李惠利 74
* 陳兆民 72
伍若瑜 74

吳祥川 74
---------------------------------------
本區 2,115+42=2,157

* 可風 5
李炳 5
---------------------------------------
荃灣區 10+0=10

伊斯蘭 2
嘉道理 3
南華 2
唐乃勤 4
其他 11+0=11

男校 0+0=0
女校 148+0=148
男女 483+42=525
* 英中 631+42=673
其他 1,505+0=1,505
合計 2,136+42=2,178

本區 2,115+42=2,157
他區 21+0=21
合計 2,136+42=2,178

創知# 3
赤航 2
馬振玉 2
明愛馬鞍山 2
鄺錫坤 2
不選不派 11

總數: 2,147+42=2,189

* 英中(不包括嘉道理)
# 直資

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT1_2022.pdf

Poyau 發表於 22-6-4 21:34

我地學校上年有一個統一抽到林護,咁佢咪真係好好彩

識人轉地址放乙一林護成功抽入,宜家中三了。

當然雙仁Band 1生抽中機會大啲,因為有2次抽獎機會,第一次聯繫位25%,第2次公海位75%,而且葵青區B1生又唔係人人敢博林護,咪益晒雙仁學生。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我地學校上年有一個統一抽到林護,咁佢咪真係好好彩

gracelam 發表於 22-6-5 08:37
識人轉地址放乙一林護成功抽入,宜家中三了。

當然雙仁Band 1生抽中機會大啲,因為有2次抽獎機會,第一次 ...

係,我地學校有幾個自行揀林護,統一派位個個都唔敢博,因為覺得機會率唔大,我見自已學校冇人揀,所以覺得博得過,因為學校每年都有兩個左右入林護。

回覆 vmcheung 的帖子

係好難抽中架, 最緊要你乙二揀保守

回覆樓主:

其實有冇方法知道雙仁有幾多學生自行入?我想有個心理準備

vmcheung 發表於 22-6-9 15:36
其實有冇方法知道雙仁有幾多學生自行入?我想有個心理準備

朋友仔仔讀仁立,有提到上年雙仁自行入了唔夠10個,今年情況差不多,所以絕大部份都是大抽獎入林護的。

baby0246 發表於 22-6-9 16:05
朋友仔仔讀仁立,有提到上年雙仁自行入了唔夠10個,今年情況差不多,所以絕大部份都是大抽獎入林護的。
...

兩間加埋唔夠10個,還是兩間各10個自行入?

baby0246 發表於 22-6-9 16:05
...
1A學校,自行都要最top嘅學生

朋友細路之前係級二自行入

vmcheung 發表於 22-6-10 07:47

中一精英2班加埋都有幾十個來自五湖4海小學,呢D應該係自行入。

反正大抽獎都抽到一大堆雙仁學生,自行階段梗係收盡全港精英。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請教全港有邊間B1A統一會易入?

vmcheung 發表於 22-6-10 07:47

兩間加埋唔夠10個

請問聯繫位係跟成績派位,定係聯小B1學生機會均等咁抽?謝謝
‹ 上一主題|下一主題