用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科求意見
go

中四選科求意見 [複製鏈接]

阿女在Band oneA英中就讀,校內成績:
中英文、中西史應該在全級頭15~20%,
Science 、數學、Econ在級平均分或高啲中間徘徊。

阿女就快要決定選課,但她仍然有個別科目在猶豫中……

除中英數通識核心科目外,需要另外揀三科:有Physics 、Chemistry、Bio、中國文學、英國文學、西史、中史、Econ、accounting等可以選修。

選修課揀咗中國文學和Chemistry,剩低一科,仍然在考慮Bio,Econ和西史,未有決定。

她目前比較傾向Bio,但佢覺得要背好多嘢,想轉讀西史,佢曾經提過,如果讀Bio和Econ,將來大學選科或者出路會唔會多啲……

今次全級測驗,她西史的成績,係全級頭五名,好似又加強咗佢讀西嘅信心。

將來職業興趣:沒有明確目標,但唔想做老師、科研等等。

我自己冇讀過西史和Econ比唔到D乜嘢意見佢,我話讀Bio或Econ可能將來大學選科會比較多啲,好睇佢將來的興趣;

而且我同我話人大咗,將來見識多咗,興趣都會改變,而且將來非專業性的工作,對在大學修讀的學科背景並沒有很嚴格要求,一般求職面試,都要視乎個人都要視乎求職者的soft skills,例如個人自信、溝通技巧、語言和應變能力等。

希望各位有過來人的家長俾啲意見和分享一下你地的學習技巧:

1)讀Bio主是不是很難讀,想攞高分有什麼方法?所佔學習時間比重是否很多?我自己A-level 嘅成績麻麻哋,俾唔到好嘅經驗佢⋯⋯(emoji)

2)讀Eco主要讀些什麼,想攞高分是不是也很困難?要花很多時間背書嗎?

3) 讀西史主要讀些什麼,是不是同讀Bio一樣咁多嘢背?邊科容易攞高分?所佔學習時間比重邊個多啲?

4)我同阿囡嘅講法有冇唔妥嘅地方,需要糾正?

不好意思,寫得太多嘢,辛苦晒俾意見的家長(emoji)(emoji)

26    0    0    0

serinac 發表於 22-6-4 10:35
Science 、數學、Econ在級平均 ...

如果對bio係有興趣,理應在bio/econ/西史中選bio。

中三西史(或其它文科)高分,不代表中四時應該選西史。
係未來大學選科,揸住 chem 及 bio已經有很多選擇。

中國文學作為其中之一的文科選修科,已經很「足夠」。

Arabellahk    發表於 22-6-10 13:59
b3410    發表於 22-6-5 16:36

2jkidsfather 發表於 22-6-4 15:38
如果對bio係有興趣,理應在bio/econ/西史中選bio。

中三西史(或其它文科)高分,不代表中四時應該選西史。 ...

請問Bio 同西史,邊科多嘢背啲?

serinac 發表於 22-6-4 15:41
請問Bio 同西史,邊科多嘢背啲?
無法比較,但兩科在高中都不是單靠背便可以。

你千金中三的Science係單科Science定分了Phy Chem Bi?

為何現在已選定了Chem?在Chem這科很有心得和把握嗎?

看你的描述似乎很想選Chem和Bi,是將來大學有甚麼目標嗎?

如果是我,看她中三牌面上的成績,第一科我會選了世史,請記住是世史,不是西史,這科不只讀歐美史的,現時課程包含上世紀歐美、東亞、東南亞和中東等地的重要事件,還有香港歴史。兩份卷,一是分析史料,全答,不只背誦的;二是長答題,七題選兩題。我按多年流傳的cut off分推算過,就算學生無讀其中一個大課題,只要其他課題能夠掌握得好,語文寫作有紋路,便必定取5級或以上。我見你千金中英文皆良好,我認為她能應付的機會不低。

反而,她是否真的適宜讀2科理科,你們要認真研究。

BB-Tiger    發表於 22-6-9 09:52
我是護書簿

losoco 發表於 22-6-4 17:00
你千金中三的Science係單科Science定分了Phy Chem Bi?

為何現在已選定了Chem?在Chem這科很有心得和把握嗎? ...

佢哋嗰科係science ,分phy Chen Bio 嚟教,考試也分三張卷。

今晚再問她,佢話揀Chem係因為覺得大學選科會比較多選擇,佢而家讀得一般,成績只係中等,佢覺得老師講得比較混亂,經常都話中四會再教,考試又會考一啲中四嘅嘢。

佢對將來大學選修什麼科目,暫時冇乜頭緒或興趣。

佢身邊嘅朋友和老師都覺得佢係文科人……所以我依家都唔知點樣俾意見佢。

如果全讀文科,比如中英數通識、中國文學、西史(佢哋學校不是叫世界史)和Econ,考試嘅時候會唔會花很多時間係背誦上?

serinac 發表於 22-6-4 23:17
佢哋嗰科係science ,分phy Chen Bio 嚟教,考試也分三張卷。

今晚再問她,佢話揀Chem係因為覺得大學選科 ...
我覺得,中三既Chem, Bio都只係讀一些皮毛既野,升上中四至開始黍料。我覺得唔好因為大學易揀科,影響依家選科,如果依家Chem只係中間位,即係唔太大興趣,如果升上中四又深左好多,冇足夠興趣,好難捱足3年。

妹妹頭 發表於 22-6-5 08:55
我覺得,中三既Chem, Bio都只係讀一些皮毛既野,升上中四至開始黍料。我覺得唔好因為大學易揀科,影響依家 ...

我自己係理科生,唔知讀全文科是不是需要大量時間背誦?

如果真係讀文科,請問可以點揀科?

其實大學要求有Chem或Bi的課程中,有邊D係真的想讀?

如果純粹為留一線出路,我覺得你在Chem或Bi之中,二揀一就好了,就算讀上去發覺不適合,你還有兩文科可依靠

我是護書簿

我覺得,中三既Chem, Bio都只係讀一些皮毛既野,升上中四至開始黍料。我覺得唔好因為大學易揀科,影響依家 ...

同意,女自己有同其他學校課程做了對比,覺得自己學校中三教的Phy & Chem都係比較簡單,可能教得太深入,怕會影響揀科人數吧。

如果咁講,中三的中史地理西史也算皮毛野。
所以純以中三某些科成績作指標來選中四科目,會中伏。

2jkidsfather 發表於 22-6-5 21:37
如果咁講,中三的中史地理西史也算皮毛野。
所以純以中三某些科成績作指標來選中四科目,會中伏。
係。所以唔好以成績去選科,真係要有興趣,至可以晌高中三年享受學習。我眼見阿女有好多同學,因中三某科成績好,而選該科,升上中四,第一次考試已知中伏,特別係理科科目。

其實公共圖書館有DSE past paper可以借
另外好似可以裝個apps(公共圖書館的)可以系apps裡面瀏覽以前會考同AL的past paper(當然 不能export成PDF)
DSE貼近會考,先看會考先,AL太深了對於DSE學生來講
但如果會考都覺得太難就可能不建議考慮修果科

可以望下D題目系點先決定....

另外我又建議下我以前的建議
去下載外國的開源免費高中textbook
phy, chem, bio都有得下載
個project叫openstax
望望D內容有無興趣讀再決定
雖然外國同香港的syllabus有些微不同
但好多都重疊
https://openstax.org/subjects/science
不需要捐款或者order a print copy
直接下載PDF就可以看了

DSE BIO比會考BIO多了一大堆野記
而果堆野是以前AL syllabus
我無讀過AL BIO所以不能比意見
我會考Bio B
然後自修報DSE bio來玩,考了2屆都得5
以前會考bio 無甚麼題目吾識做,只有拿不到分
但我DSE bio真的有題目吾識做......

skywalker167 發表於 22-6-5 23:02
其實公共圖書館有DSE past paper可以借
另外好似可以裝個apps(公共圖書館的)可以系apps裡面瀏覽以前會考同A ...

請問應該download 幾年班的?

serinac 發表於 22-6-5 23:09
請問應該download 幾年班的?

應該chemistry 2e
同 physics high school
一本cover曬成個高中syllabus
課程教學次序或許同香港的有D不同
亦的確有D題目香港沒有教
但基本的可以看了先
另外其實如果是phy的話,香港有機會不同中學的不同課題教的次序會不同
但不清楚chem同bio會否有呢個情況

skywalker167 發表於 22-6-5 23:19
應該chemistry 2e
同 physics high school
一本cover曬成個高中syllabus

(emoji)(emoji)好的,明白

係香港考試,點會吾駛多多背書,尤其是文科!
如果你女真係文科人,根據你描述,我建議選 中國文學、生物、世史。

化學是理科,如果無興趣無能力,會讀得好辛苦,成績又未必好,如果大學吾係想報醫科及純理科,不建議讀。生物表面係理科,其實在中學階段接近文科,好適合文科生讀,而且保留第時報護士等學科機會。所以建議選生物,而非化學。

經濟與生物就剛剛相反,表面是文科,其實是理科(尤其是大學時)。有理科思維的學生讀更有利。選經濟第時選科無什麽特別優勢,想有優勢不如選科M1 或 M2(如果有數學能力)。既然你女對世史有能力又有興趣,不如選世史。

如果選中國文學、生物、世史,第時大學選科可以選 文學院、社會科學院、商學院{數理有關科系除外},法學院,再加護士等護理科目。

serinac 發表於 22-6-4 10:35
Science 、數學、Econ在級平均 ...

今次測驗,你囡Chem, bio 成績如何?退步或進步?佢自己興趣和能力是最大考慮。因睇到佢必修中國文學又西史特別強,可能偏向文科多啲,修讀2科理科,如果中三成績不是太特出,又不是大學有目標,又不是特別有興趣,高中可能會比較吃力。可能2科選其一比較安全。你囡為何對化學有興趣?B1A呢科會是最受歡迎,學校開班如何?你囡現時成績有把握選到嗎?學校選科是套餐式嗎?數學成績如何?選科根據甚麼標準,排理科成績嗎?可能你自己要諗定plan A,plan B. 呢科一向全級成績比較好才選,你囡信心方面夠嗎?是遇強會愈有鬥心嗎?

kwunpa 發表於 22-6-6 04:29
係香港考試,點會吾駛多多背書,尤其是文科!
如果你女真係文科人,根據你描述,我建議選 中國文學、生物、 ...

謝謝你的分析(emoji)(emoji)

琴晚再問阿女,問佢點解今次西史測驗成績咁好,佢話因為同個老師好friend,唔想令佢失望,所以特別用功去溫習,其實佢對這個不是10分有興趣,但也不至於抗拒……

我覺得以前中5會考,Bio要攞C (相對於DSE Level 5?)應該不是困難,但係到咗A-Level就深很多。

我唔清楚而家DSE嘅Bio係咪俾我哋當年中5會考的時候深很多?

bbc2018 發表於 22-6-6 08:20
今次測驗,你囡Chem, bio 成績如何?退步或進步?佢自己興趣和能力是最大考慮。因睇到佢必修中國文學又西 ...

先多謝你的意見(emoji)(emoji)

阿女今個星期才會知道 phy Chen bio 的
成績,佢哋學校開Chem 的班數最多,估計三分二的學生可以選讀Chem。

其實都有睇咗好多網友以前嘅貼子,心裏都有想過你提議的組合3X: 中國文學、Bio 和 History,但聽佢琴晚講完之後,話唔係10分有興趣,便叫佢今個星期同老師和師姐問吓 Chem 、Bio 、History 這三科的意見
‹ 上一主題|下一主題