用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Phonics 疑問
go

Phonics 疑問 [複製鏈接]

1. 請問Phonics有幾多種?
2. 大家會學邊一種多?
3.推薦邊度學?
Many thanks!!!
   5    0    0    0

回覆樓主:

1. 唔肯定齊唔齊至少聽過, RWI, Jolly, Letterland
2. 我鐘意Letterland但應該跟學校果套有效率啲

Phonics班很貴吧,其實可以嘗試Hooked On Phonics App + Oxford World Phonics一套教材(Youtube上有音频),每天自己教10-15分鐘應當都可以學到。

或者就是大量閱讀(每天至少30分鐘),不用專門學Phonics也可以識字。我女是這樣,堅持伴讀了2年多之後,3歲頭開始獨立閱讀繪本,4歲開始讀chapter book,跳過了phonics.

mattmm 發表於 22-6-18 01:07
Phonics班很貴吧,其實可以嘗試Hooked On Phonics App + Oxford World Phonics一套教材(Youtube上有音频) ...

謝謝你的分享!

我兒子四歲開始上RWI,我認為課程很有系統。

hibella    發表於 22-7-18 15:22

回覆樓主:

最細可以幾多歲開始學呢?

kiu030 發表於 22-6-22 11:05
最細可以幾多歲開始學呢?

因為RWI需要寫字,一般4歲才開始上。

Phonics班很貴吧,其實可以嘗試Hooked On Phonics App + Oxford World Phonics一套教材(Youtube上有音频) ...

係咪好有天份先得
同埋你小朋友係咪好容易專注/專心的人?

我仔都係3 歲自我閱讀, 4歲睇chapter book, 但佢而家4 歲唔識串字, 你女會識串字嗎?

「大量閱讀(每天至少30分鐘),不用專門學Phonics也可以識字」
x 2
冇學過phonics,happy KG,每日會自己攞英文圖書睇,到P1英默好快掌握串字,P2開始自己用iPad錄音dict範圍、自己默。9x至100分。

mcs74 發表於 22-7-14 22:38
係咪好有天份先得
同埋你小朋友係咪好容易專注/專心的人?
專注力不錯。但我相信最重要的是之前那兩年多每天伴讀的堅持。而這伴讀從什麼時候開始都不晚:)

ms.melon 發表於 22-7-18 14:17
我仔都係3 歲自我閱讀, 4歲睇chapter book, 但佢而家4 歲唔識串字, 你女會識串字嗎?
...
簡單的字會寫,複雜的不會。我女K2的寫作功課我都見到有按讀音自行拼寫的詞(不準確),但老師說不需要糾正,正是讓鍛鍊拼讀的機會,小朋友再長大些之後自然會寫對。我贊同這個理念,希望小朋友更多地享受閱讀的樂趣,打好基礎,其他的終會信手拈來。
(但中文和英文完全不同,中文我感覺需要更系統嚴格的日積月累,不然練不出來😂)

回覆 mattmm 的帖子

原來我誤會左我仔, 睇返佢最近上PHONICS 班, 佢D SPELLING 全部都識, 一直以為佢唔識串字

我都覺得oxford world phonics好有用

mattmm 發表於 22-7-24 07:49
簡單的字會寫,複雜的不會。我女K2的寫作功課我都見到有按讀音自行拼寫的詞(不準確),但老師說不需要糾正 ...

請問學好中文方便有否建議?

恐龍媽媽b 發表於 22-8-4 12:29
這個要等其他有經驗的家長分享了。
我女的學校初小不教中文,我打算她小一後自己買一套教材,每天15-20分鐘自己教試試先。高小之後跟學校 + 到時再看是否需要校外補習。另外在家只講中文、多陪伴讀中文書。

mattmm 發表於 22-8-4 13:29
這個要等其他有經驗的家長分享了。
我女的學校初小不教中文,我打算她小一後自己買一套教材,每天15-20分鐘 ...

多謝建議

恐龍媽媽b 發表於 22-8-4 12:29
小朋友幾大? 如果KG年紀, 推介基礎漢字500. 插圖毫無美感, 文字亦唔係文學型, 不過從認字同建立基本語感角度來講, 唔錯, 日子有用小朋友就有閱讀能力.

zaba 發表於 22-8-5 09:12
小朋友幾大? 如果KG年紀, 推介基礎漢字500. 插圖毫無美感, 文字亦唔係文學型, 不過從認字同建立基本語感角 ...

現在p1,9月p2。多謝推介,會試下!

zaba 發表於 22-8-5 09:12
小朋友幾大? 如果KG年紀, 推介基礎漢字500. 插圖毫無美感, 文字亦唔係文學型, 不過從認字同建立基本語感角 ...

剛在圖書館借了回家,多謝推介,確實好書!小朋友唔抗拒
‹ 上一主題|下一主題