用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
樓主: mosquitohkg
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

可能只有hk 結算的外幣才不收手續費。至於hk 轉英國,要primer account 先會免手續費。

anitawong21 發表於 22-6-10 03:36
咁自己唱冇話唔得嘅

不過同一間銀行,我英鎊戶口轉入你英鎊戶口都要收手續費?開戶職員點會咁講 ...

咁係個職員講錯,我同呀女一齊去,我都開埋ONE 户口,問佢佢都係咁講

SIYip 發表於 22-6-10 08:34
可能只有hk 結算的外幣才不收手續費。至於hk 轉英國,要primer account 先會免手續費。
...
不是,HK HSBC The ONE transfer GBP to UK HSBC 不收手續費

不要盡信任何人包括銀行職員, 今日在銀行存入人民幣, 打算之後簽發電子支票,再存入另一間銀行。 銀行職員話只有港幣電子支票, 但我已完成簽發及存入人民幣電子支票

cow 發表於 22-6-10 11:26
不是,HK HSBC The ONE transfer GBP to UK HSBC 不收手續費

自己account,唔係premier account 都得?係就唔錯。

SIYip 發表於 22-6-10 12:23
自己account,唔係premier account 都得?係就唔錯。

我用過HSBC The ONE 轉英鎊比個女UK HSBC,無手續費 (HSBC有時有匯率優惠)

SIYip 發表於 22-6-10 12:23

自從推出咗ONE之後,ONE及以上級別戶口都已經免咗哩項收費啦
8-)

anitawong21 發表於 22-6-10 16:10
自從推出咗ONE之後,ONE及以上級別戶口都已經免咗哩項收費啦
係呀, 上個禮拜終於同個仔申請佐 HSBC UK 戶口, 應該要3個星期會收到信, 會有個人debit card. 而我係香港外幣戶口過英磅比佢用就可以, 但就申請唔到信用咭 ( 我無問點解 ).
而我有premier master card想開 sub card 比佢用, 但原來無得 set limit 既, 我怕佢遺失, 我張咭個額都好大, 所以,佢介紹我即時申請一張好似叫 RED 既咭, 亦即時批左及申請埋 sub card 比果仔 (港幣結算, 祇係買多個保儉咋) ,終身免年費同埋可set limit .我係銀行順便係95.12買左1萬磅做1星期高息定期 , 但唔可以續期既. 我結論係:
1) UK HSBC 開戶唔係得中環有, 係有3間 (中環, 灣仔, 另一間唔記得, 我係灣仔搞 )
2) 唔駛有 CAS 信都開到
3) 轉錢入個仔debit account 冇手績費

醒目開學勳章

回覆 mosquitohkg 的帖子

請問是否需要滿18歲才可以開HSBC英國戶口?

yeesumyin 發表於 22-6-22 16:23
回覆 mosquitohkg 的帖子

請問是否需要滿18歲才可以開HSBC英國戶口?

不是,仔未夠18歲都開到,已經用咗一年
‹ 上一主題|下一主題