用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
樓主: mosquitohkg
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

cpmummy 發表於 22-6-7 15:43
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费 ...

HSBC英國 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 媽媽GBP戶口 (免費)
HSBC香港 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 女兒GBP戶口 (免費)
銀行或戶口持有人其中一樣要相同,才是免費

日常生活,女兒用你的附屬HSBC HK debit card無問題。但學費和宿費,如果你想分期交,有啲大學會要求一定要用direct debit,咁你或你女兒就需要一個英國銀行戶口

cpmummy 發表於 22-6-7 14:43
回覆 rubycourt 的帖子

请问你用香港户口转钱比你女香港户口不是只可以转港币吗?甘你女女每次都要自己在 ...

全球HSBC嘅戶口轉帳都係免費,問題係你D英鎊響另一間香港銀行,轉去另一間香港銀行英鎊戶口只能用電滙,費用可能比你電滙去英國銀行更貴!

或者你又開埋HSBC HK 及UK,你電滙D英鎊入自己Uk account ,適當時間先轉去呀女英國戶口。

如果呀女要響香港開定HSBC Uk ,應該響HSBC hK開咗ONE先,然後可以開Uk account
8-)

HSBC online 轉錢入全球另一 HSBC account 不用手續费, 前提是對方也需要有那個户口的網上理財,如對方沒有online banking, 即使有户口號碼,也不能 online 轉錢到那户口。

iamderek 發表於 22-6-7 16:17
HSBC英國 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 媽媽GBP戶口 (免費)
HSBC香港 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 女兒GBP戶口  ...

不是的。我用HK Hsbc GBP 戶口轉錢去我女hk 或uk Hsbc GBP戶口都係免費。

anitawong21 發表於 22-6-7 16:19
全球HSBC嘅戶口轉帳都係免費,問題係你D英鎊響另一間香港銀行,轉去另一間香港銀行英鎊戶口只能用電滙,費 ...

"英鎊響一間香港銀行,
電滙另一間香港銀行" 一般較平
"英鎊響一間香港銀行電滙另一間英國銀行"  一般較貴

YuYuMother 發表於 22-6-7 16:30
不是的。我用HK Hsbc GBP 戶口轉錢去我女hk 或uk Hsbc GBP戶口都係免費。
新發現。

我用Global transfer只看見自己的戶口,你是用普通轉賬,然後直接輸入女兒的英國戶口號碼嗎?

iamderek 發表於 22-6-7 16:43
新發現。

我用Global transfer只看見自己的戶口,你是用普通轉賬,然後直接輸入女兒的英國戶口號碼嗎?

一樣用global transfer , 要預先登記對方戶口。每次轉錢都即時收到好方便。

YuYuMother 發表於 22-6-7 16:46
一樣用global transfer , 要預先登記對方戶口。每次轉錢都即時收到好方便。
謝謝,下次試吓先。我現在是分開兩個transactions做

iamderek 發表於 22-6-7 16:55
謝謝,下次試吓先。我現在是分開兩個transactions做

唔使客氣。登記左,佢想轉邊個戶口就轉邊個。

以往我多數transfer 去佢英國戶口,自從佢有香港張debit card 後用多咗,會喺香港戶口扣英鎊,我就索性轉去佢香港戶口。佢自己要幾多錢再轉過英國,我就無再理啦。

回覆 iamderek 的帖子

明白啦,唔该嗮,即如交学费要自动转账就一定要开个HSBC UK户口

cow 發表於 22-6-7 16:38
"英鎊響一間香港銀行,電滙去另一間香港銀行" 一般較平
"英鎊響一間香港銀行,電滙去另一間英國銀行"  一 ...

其實我上年問過銀行,職員話因為香港兩間不同銀行之間電滙會涉及英國銀行,因為滙英鎊一定要走一轉英國,視乎出入數嗰兩間香港銀行係用邊間英國聯繫銀行,如果彼此冇共同聯繫銀行就會牽涉另一間英國銀行,每間都會收費。但如果香港滙英國通常只會經過兩間或三間銀行,所以會平D。

我上次本來想滙三千幾鎊去我另一間本地銀行,銀行職員解釋完原本我都諗住照做,跟住佢報咗兩個收費加埋大約係三四百港幣,仲話未計可能有額外費用,又唔知要等幾多日。最好笑佢隊咗份表俾我,叫我填埋對家銀行係用邊間英國聯繫我把鬼火唱返屋企上網轉返做港幣都拎走哂
8-)

cpmummy 發表於 22-6-7 15:43
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费 ...

之前我女開了香港匯豐和英國匯豐debit card,但她在英國遣失了,因為佢又無加入她手機apple pay,迫住什麼也要用信用卡,咁她報失了,寄回家,我自己申請了香港匯豐銀行debit card加入佢apple pay,現在因為補領返,所以她自己加返自己嗰張,我每次轉£1000比她,又唔怕佢搞到我戶口的錢.其實將來佢去歐洲玩,你也可轉歐羅比子女或佢戶口直接兌換.

回覆 anitawong21 的帖子

等我叫她自己系香港试下开唔开到 HSBC HK户口先, 前两年想开户口,点知要预约成个月,结果走左去BOC开,不用一个钟搞定。希望今次再去HSBC顺利啦。

cpmummy 發表於 22-6-7 17:38
回覆 iamderek 的帖子

明白啦,唔该嗮,即如交学费要自动转账就一定要开个HSBC UK户口 ...

我女手機壞了上網訂比debit card,但登記地址要銀行個地址是英國,但我女香港張debit card地址是香港,佢有英國張debit card,地址好似都係英國的.,所以用返英國debit card.

回覆 YuYuMother 的帖子

唔好意思,想问下学费宿费都是她自己交吗? 用HSBC UK户口交?

即她的Applepay是用你的debit card?
Rubycourt,

已经看到你之前的回覆,明白,唔该嗮

cow 發表於 22-6-7 08:30
法國(巴黎)用信用卡像英國一樣普遍。
巴黎 RATP 日 、星期、月、年車票
https://www.ratp.fr/en/titres-et ...

謝謝解答!

cpmummy 發表於 22-6-7 18:00

之前係,現轉返佢自己HSBC HK debit card.

cpmummy 發表於 22-6-7 17:58
回覆 YuYuMother 的帖子

唔好意思,想问下学费宿费都是她自己交吗? 用HSBC UK户口交?

係呀,大學生大個女,自己安排。佢大學portal 直接交,好多支付方法可以揀。

cpmummy 發表於 22-6-7 18:00

不過我也會比實體咭佢放宿舍,怕她電話被偷或壞了,坐車食飯也可以用到.
‹ 上一主題|下一主題