用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我想一定趕唔切,咁我想:
係香港,我開張Debit card 同Master 附屬咭比佢先,咁應該就快啲,之後佢去到英國就HSBC自己開戶口,再將戶口number 比我,咁我香港轉錢去佢自己HSBC 戶口交學費同零用,咁樣係咪最好?

其實唔開英國戶口係咪一樣?我香港有綜合戶口,我同銀行買英磅存入自己英磅戶口,咁我個仔係英國用debit card 可直接扣英磅戶口,佢用credit card 我都可以香港用英磅戶口找card數(唔肯定得唔得)咁其實一定要開英國戶口嗎?主要原因為咩?

多謝指教
   5    0    0    0

mosquitohkg 發表於 22-6-3 16:58
小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我 ...

我係2月尾打hotline問HSBC,回覆話有condition offer 都可以開戶口喇。
你處境正同我一樣,我選擇左debit同credit card開附屬咭比我仔用

小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我 ...

我女之前佢自己係香港匯豐銀行開了個the one戶口加再申請debit card,再打去匯豐海外戶口22333888,跟佢哋講開英國戶口,印象會比條link你填資料,我哋填香港地址,咁英國戶口搞掂就寄香港,如果你怕趕不到就寄英國地址,之後我女再連返佢香港和英國戶口一齊,我一般轉錢就由我係自己香港匯豐轉錢比我女香港的戶口.

呢個問題我都有問過呀女,大學生的話有英國戶口會方便好多。日常生活好多野要自己handle,而且同朋友出街,人地想轉返錢比你無戶口點算呢?英國真係好少用現金的。

你方法都ok,先申請附屬咭比佢,到佢去到英國先再開英國戶口,唔使急住香港開。

YuYuMother 發表於 22-6-3 18:20
呢個問題我都有問過呀女,大學生的話有英國戶口會方便好多。日常生活好多野要自己handle,而且同朋友出街 ...

想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔想女帶credit card係身.

rubycourt 發表於 22-6-3 19:27
想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔 ...

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢?都要有其他支付方法呀。就算我哋喺香港有時信用卡都碌唔到啦係咪?

我孩子到英國開電話号碼,自动轉賑要英國地址銀行户口,到埗自己開户口都好方便

YuYuMother 發表於 22-6-3 19:42

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢 ...

咁都係,咁唯有叫佢小心d,thx

poonseelai 發表於 22-6-3 19:54
我孩子到英國開電話号碼,自动轉賑要英國地址銀行户口,到埗自己開户口都好方便
...
我仔用開3台,好似有個香港十英國plan ,有多一個英國電話號碼十上網,我打算香港搞埋係香港我比錢

YuYuMother 發表於 22-6-3 19:42

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢 ...

英國有舖頭只收卡 唔收現金
信用卡亦要 Contactless
或者碌卡入 PIN 無得簽名

mosquitohkg 發表於 22-6-3 23:16
我仔用開3台,好似有個香港十英國plan ,有多一個英國電話號碼十上網,我打算香港搞埋係香港我比錢 ...

24個月合約喎,去到至發現收得唔好,佢係咪硬食2年?

8-)

兩年前我和阿仔在香港開一個聯名hsbc uk 戶口,程序只係預約hsbc HK 海外戶口部門,只要帶齊開戶文件去一次已經足夠。方便現在免費轉帳和交學費,最好的是香港轉帳英國即刻收到。

回覆樓主:

問題係如果你小朋友整唔見咗張咭,你就要將香港銀行補寄的咭速遞去英國。如果他們自己在英國有户口就可以直接寄去宿舍,方便很多。上了大學自己有户口方便好多

rubycourt 發表於 22-6-3 19:27
想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔 ...

法國(巴黎)用信用卡像英國一樣普遍。
巴黎 RATP 日 、星期、月、年車票
https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs

回覆 anitawong21 的帖子

My son has use a monthly SIM card from Hong Kong 3 in UK. No problem on signal receive.
2005/03/01-4.16kg 2005/04/02 -5.44kg 2005/05/14 - 7.47kg 2005/06/07 - 7.95kg, 65.5cm 2005/07/02 - 8.62kg 2005/09/03 - 8.98kg, head - 44cm, height - 72.5cm 2005/12/10 - 10.2kg, 76cm 我叫梓軒,响2005年3日1出世! Welcome to my web page : 駱仔仔之家

回覆 rubycourt 的帖子

请问你用香港户口转钱比你女香港户口不是只可以转港币吗?甘你女女每次都要自己在香港用港币换英磅后,才可从香港户口转钱到英国户口?

问题是我已经在其他银行换了部分英镑,唔知点先最方便转钱给她。
但现正考累像其他网友甘,先开附属卡给她

cpmummy 發表於 22-6-7 14:43
回覆 rubycourt 的帖子

问题是我已经在其他银行换了部分英镑,唔知点先最方便转钱给她。
1. 電匯 (最方便)2. 現鈔存入(有存入上限)

cow 發表於 22-6-7 15:14
1. 電匯 (最方便)2. 現鈔存入(有存入上限)
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费转账GBP, 看来都系唔得。

我女其实理财非常差,唔想她管理大批钱,请问其实在英国上大学,可唔可以唔开HSBC UK户口,而她只拿住我的附属HSBC HK debit card可行吗? 我可以monitor住个户口。

羅絲帽 發表於 22-6-6 20:18
問題係如果你小朋友整唔見咗張咭,你就要將香港銀行補寄的咭速遞去英國。如果他們自己在英國有户口就可以直 ...
給你參考實際例子。
阿仔四月底以為唔見咗卡片袋,同時報失香港和英國debit卡。一星期後我收到香港卡,俾啲資料佢,佢上網已經可以activate張卡入Apple Pay。但現在佢準備回港,英國卡還未收到,打電話俾英國RM問,回答話check唔到status,只可以等。可能要等阿仔九月再回英國時,問返宿舍睇吓收唔收到,或者要再報失。

cpmummy 發表於 22-6-7 15:43
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费 ...
HSBC户口与户口之间可以免费转账GBP
‹ 上一主題|下一主題