用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 浸信會沙田圍呂明才小學 vs 培正小學
go

浸信會沙田圍呂明才小學 vs 培正小學 [複製鏈接]

仔仔兩間小學均獲取錄,兩間均為非常心儀的學校。
看過過去評論,但時間較久遠,有些資料可能已較舊,參考性相對較低(例如沙呂小及培小均已轉換校長)
想請教各位寶貴意見,特別是現時就讀或認識就讀兩間小學的家長,非常感謝。

3    0    0    0

名氣同校友網絡有佢的價值。完

A用家會說A好,B用家說B好,除非有家長讀過兩間,否則....

shunshunlong 發表於 22-6-1 23:53
看過過去評論,但時間較久遠,有些資料可能已較舊,參考 ...
睇你對培正中學有冇咩特別反感囉
我投培正一票

hkhk8888 發表於 22-6-2 08:55
睇你對培正中學有冇咩特別反感囉
我投培正一票
培正係好學校,但學費都幾貴, 識得朋友是舊生, 送呀女去讀左4年小學, 佢話學費好金...今年都移左民, 唔洗聽佢呻喇
btw 我都投培正

培正啦,成績好中學可以去其他更好嘅學校,或者留返中學都可以。

看過過去評論,但時間較久遠,有些資料可能已較舊,參考 ...

只識人讀培正,除非有錢銀問題,否則正路揀培正...

培正有傳統名校光環,升中又用盡所有可以控制GE學位盡攬自己D親生仔,然後中學部成績又好....

請問選校考慮什麼因素
距離交通 大抽獎中? 係就前者近
升中保障 前者為聯中 後者較佳
中學成績 沙呂/培正 差不多

Poyau 發表於 22-6-2 11:18
請問選校考慮什麼因素
距離交通 大抽獎中? 係就前者近
升中保障 前者為聯中 後者較佳

謝謝回覆亦感謝大家提供的意見

考慮因素包括:
1)學生朋輩及家長質素
2)學校課程谷唔谷(仔仔相對唔太受谷)
3)是否多活動[教學及課外活動]給學生(仔仔都好動)
4)升學前境(升中的競爭、不過都有考慮幾年後海外升學,但未確定)
5)學費因素(其中一項考慮,但不是最重要)
6)學校遠近(住沙田附近,車程10分鐘,不過沙呂小都要坐校車)

謝謝

catf2 發表於 22-6-2 10:26
培正係好學校,但學費都幾貴, 識得朋友是舊生, 送呀女去讀左4年小學, 佢話學費好金...今年都移左民,  ...

PC secondary is free. If average out then it is 2-3k per month, very acceptable price including long history and strong networking.

真係識人放培正,簡沙呂
原因係想簡傳統英中,唔BUY中中,最後6年後佢小朋友如願入左傳統名校
當年揾學校有比較過,感覺培正傳統D,沙呂活動多D

我會揀沙呂,你抽中即係住附近,地點己勝培正。我之前去過培正面試,不太喜歡個度地理位置,人多車多烏煙瘴氣咁。
學費方面唔洗講,一個免費,一個要錢,我會揀留返D錢將來有機會去外國留學。
成績方面,大家都大機會直升BAND 1中學,但培正中中,我個人黎講鐘意沙田區英中多D。

培正收咗都可以參加大抽獎嗎?

dx11_5 發表於 22-6-2 19:34
培正收咗都可以參加大抽獎嗎?

參加大抽獎...可能無咗培正個位?

《要放棄大抽獎的私小》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3790511

https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/forum/201909/13/115748n6mc2eow02tb602o.jpg

c27cheun 發表於 22-6-2 13:46
我會揀沙呂,你抽中即係住附近,地點己勝培正。我之前去過培正面試,不太喜歡個度地理位置,人多車多烏煙瘴氣咁 ...
沙呂好似得六成升英中, 減去band 2英中即係升band1 一定少過六成

培正就八成幾升原校

培正所謂中中又唔好講到英文好屎,相反英中都唔一定英文好既一樣。

不過如果講位置,你唔係住九龍市區而係沙田區,咁揀沙呂亦係好合理,小朋友無謂日日來來回回咁返學。

有冇弟妹跟尾?有就一定沙呂小。
如果讀沙呂小,大概top 40% 可以升讀呂中或其他熱門外區學校。如果有信心仔仔做到,讀是但一間都可以。
如果冇信心,讀培正有較大保障。

Poyau 發表於 22-6-2 19:55
參加大抽獎...可能無咗培正個位?

《要放棄大抽獎的私小》

樓主小朋友可能唔係培幼升上去,咁就可以大抽獎

kahim812 發表於 22-6-2 21:30
樓主小朋友可能唔係培幼升上去,咁就可以大抽獎

是的,仔仔不是培幼升讀的,所以可同時大抽獎。

回覆樓主:

培正小生如果升中想更上一層樓,外闖未必容易,聽聞有D半龍校,為咗留D勁學生比中學部,操行分揸得緊,升中冇資訊,朋友女上年培小升中,佢話學校完全冇資訊,只係靠自己抽到間band1英中。不過,如果升培正中學,老師會教佢點樣填升中表,所以大部分都入得返。

另外,沙呂學生唔係死讀書,功課量唔多,又多活動,但係升中成績都唔錯,你可以去學校website參考一下

shunshunlong 發表於 22-6-2 11:33
謝謝回覆亦感謝大家提供的意見  

考慮因素包括:

1. 私校的小朋友同家長都經過面試
2. 培小初小唔算谷,高小可能要出力D
3. 培小大校,基本上大部分課外活動都有校隊。每年有兩本校刊,你可以上網睇下了解下有乜野活動
4. 培中收85%培小
‹ 上一主題|下一主題