用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS / SMC SEN 小朋友
go

KTS / SMC SEN 小朋友 [複製鏈接]

請問如果小朋友打自算讀直私,KTS /SMC 會對SEN 小朋友包容嗎? 小朋友智力正常,ASD 同懷疑亞氏.

我知直私冇支援但希望能包容。
   2    0    0    0

私校唔清楚,但直資都受政府資助,sen小朋友一樣有支援,我小朋友都係asd mild case,speech delay,直資學校,但學校支援好好,同我follow up亦好緊密,開學兩個幾月同學校student support team已通電話多次,每個月有speech therapy training ,教育心理學家觀課再約見我分享等等。你小朋友case如果正式由CAC或有關部門已有報告,會直接send俾學校連埋所建議支援,個case file咗semis應該就entitle支援,即使學校本身未必有駐校專家,每個sen小朋友都有一個政府support嘅額

vickyv35 發表於 22-6-1 17:35
請問如果小朋友打自算讀直私,KTS /SMC 會對SEN 小朋友包容嗎? 小朋友智力正常,ASD 同懷疑亞氏.

我知直 ...

KTS 係私校,未必有錢請專業人士做支援. 直資會有多d政府資助.

我知直 ...

請問kts有offer了嗎?

jesswu 發表於 22-6-1 19:52
請問kts有offer了嗎?

vickyv35 發表於 22-6-1 19:58

老實說,六年以來,所見sen(目測)真不多。學校一向關愛並包容有各種困難的學生,無論在行爲上或學習,盡可能爲學生舒解問題。

不過kts 係比較傳統的學校。對學生有一定的紀律要求,可以說是頗嚴格的。
至於sen專門支援我不大清楚。

jesswu 發表於 22-6-1 20:09
老實說,六年以來,所見sen(目測)真不多。學校一向關愛並包容有各種困難的學生,無論在行爲上或學習,盡可 ...

唔該晒你意見,我都比較想佢入SMC, 應該岩佢多d, 但去到3rd waiting 等消息中。。。

vickyv35 發表於 22-6-1 20:39
唔該晒你意見,我都比較想佢入SMC, 應該岩佢多d, 但去到3rd waiting 等消息中。。。
...

是否两間學校都知道學生情况?如已知而仍有offers,明顯校有信心可照顧教導到小朋友,不用担心。

我知直 ...
校风严厉的私校千其唔好,会搞到大人小朋友都好辛苦。

回覆樓主:

….

糯米米糍 發表於 22-6-1 17:53
私校唔清楚,但直資都受政府資助,sen小朋友一樣有支援,我小朋友都係asd mild case,speech delay,直資學 ...

是否所有直資都會有支援?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

vickyv35 發表於 22-6-1 20:39
...
你見完副校後waiting嗎?如果是就勤力點寫信吧
kts比較傳統 不太適合sen
不過佢收得你小朋友 應該你小朋友學術ok 同埋sen特質不太明顯

回覆 糯米米糍 的帖子

可以分享係邊間學校嗎?
‹ 上一主題|下一主題