用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs Mary mount primary
樓主: caca0924
go

[小學] SIS vs Mary mount primary   [複製鏈接]

mama530 發表於 23-1-20 20:04

比起傳統學校,,SIS的功課不多,亦唔係日日有功課。功課唔係 ...
請問升中學考上本地其它IS如CIS, HKIS, GSIS比例有多少。現在有SIS幼稚園offer, 考慮要在SIS打好基礎再升中轉學 (要去美國讀大學),還是直接入如HKIS好。
一方面喜歡如HKIS這類學校較活潑的氛圍對孩子的character building可能有幫助 (我仔較內向文靜)
另方面又希望小時候foundation 打穩一點。

sr0925 發表於 23-1-21 07:58
請問升中學考上本地其它IS如CIS, HKIS, GSIS比例有多少。現在有SIS幼稚園offer, 考慮要在SIS打好基礎再升中 ...

SIS vs HKIS, 你行入去參觀下感受下個vibe,憑感覺去揀。
SIS感覺比較像私校bilingual school, 大部分華人/亞洲人,playground language都不少人說mandarin. 學校入面有間小書局,差不多全是賣補充練習,小量圖書。以SIS到中學考入HKIS相信不太難,HKIS是大校都多位。
HKIS 和GSIS vibe係近似,傳統西化的國際學校,小學比較輕鬆隨意重creativity同for fun(不是說SIS不重),外國人比較bold, 亞洲人比較「拘謹」自少接觸下性格上可以互補。
但如果target HKIS, 當然小學開始,又有一班好朋友一齊上,除非你唔想咁「西化」,就先SIS到高小「定型」後先轉。

mama530 發表於 23-1-20 20:04

比起傳統學校,,SIS的功課不多,亦唔係日日有功課。功課唔係 ...

好清楚,唔該晒。不過不好意思,想再問多少少。

你覺得 test、考試內容程度係主要考教過嘅嘢,定係會超出平常教嘅程度?範圍合理?因為好多傳統名校都係教得唔深,但考得好深。

另小朋友測考壓力大嗎?比如學校老師會給家長、小朋友壓力嗎?同學之間比較重嗎?

Research, group project 家長要參與好多、幫手做嗎?定小朋友自己跟老師教都自己可以處理?

非常感謝🙏🏻

sr0925 發表於 23-1-21 07:58
請問升中學考上本地其它IS如CIS, HKIS, GSIS比例有多少。現在有SIS幼稚園offer, 考慮要在SIS打好基礎再升中 ...

通常小學5年級後有比較多小朋友轉去其他IS中學,主要去GSIS 同CIS 較多,一級大概十個鬆啲左右吧,要轉去HKIS 的比較少。

lulu_lu100 發表於 23-1-21 19:07
好清楚,唔該晒。不過不好意思,想再問多少少。

你覺得 test、考試內容程度係主要考教過嘅嘢,定係會超出 ...

1. 上完堂自己溫習一下正常足以應付考試,當然你想好高分就一定要付出比人多嘅努力,另外某些科目考試分數有一部分可能來自projects / research那些coursework。

2. 唔覺得學生們有太大壓力,好似我大仔咁快要參加公開試了,當然希望爭取好成績,但又未至於話俾自己好大壓力。老師們都算緊張成績嘅,但又唔覺直接比咩壓力學生,更唔會將佢哋同以往邊一屆邊一屆比較,但我知道學生如果真係學習態度唔好或進度追唔上係會同家長反映同跟進的。另外,我諗IS同學間比較少互相比較,佢哋好簡單啱玩就一齊玩,唔鍾意互相計算成績或其他嘢。有一件事我非常為我仔驕傲,事緣早兩年佢有一位同學仔成績強差人意,於是佢同幾個同學自發組成補習團隊,你教佢Physics, 我教佢Chemistry 咁,非常有互助精神,所以我唔覺同學間存在惡性的競爭和比較。

3. Project / research 之類的功課當然學生自己做,唔識做自己問老師或同學,小朋友亦未必俾你幫手。

想問SIS是否多課外活動讓學生參加?有沒有校隊參加校際比賽?

lulu_lu100 發表於 23-4-29 15:36
想問SIS是否多課外活動讓學生參加?有沒有校隊參加校際比賽?

有幾多CCA可以選擇,學術運動藝術嘅都有,亦有運動方面嘅校隊去比賽。

學校都好鼓勵學生參加課外活動,同埋如果小朋友係坐校車,校車公司會安排兩輪車,等小朋友參加完CCA再乘車回家,非常方便。

其實好簡單咋嘛,你入中餐廳梗係想食中餐,你入西餐廳梗係想食西餐,咁你會唔會話中餐廳啲西餐好食過西餐廳。。西餐廳啲中餐又好食過中餐廳架。國際學校啲家長從來都唔會話自己小朋友啲中文好過local School學生㗎

wingjaiii 發表於 23-5-5 18:32
其實好簡單咋嘛,你入中餐廳梗係想食中餐,你入西餐廳梗係想食西餐,咁你會唔會話中餐廳啲西餐好食過西餐廳 ...
比喻得好!

回覆 mama530 的帖子

想問S3,4 考IGCSE 要讀幾多科?係咪除咗language, Maths 外,science 同 social science 嘅subjects 都要揀?唔可以全揀science 或 全social science?  

lulu_lu100 發表於 23-7-17 11:02

想問S3,4 考IGCSE 要讀幾多科?係咪除咗language, Maths 外,science 同 social scie ...

IGCSE要考8-10科,可以triple science/double humanities

lulu_lu100 發表於 23-7-17 11:02

想問S3,4 考IGCSE 要讀幾多科?係咪除咗language, Maths 外,science 同 social scie ...

基本最少要9科,但有個別學生讀完一年drop一科得8科。

如之前有家長說可以Triple sciences or double humanities, 但要注意以下幾科係必修科:

First language English
World Literature
Chinese A / B or Spanish
Maths
Additional Maths
Chemistry

其他的自己組合,但為了meet 到IB 的要求,自由組合中又有些限制,要不同categories 中每樣選一些,簡單來說就係不能純文科或純理科,否則將來IB會選不到科。

964000 發表於 22-6-2 07:59
Which school are you in now? a local kinder? If you worry  SIS is not happy enough, you may apply E ...

ESF? International School? It's seems to be hiring teacher position in Shatin District? Could you introduce furthermore details about this school?

Flore123 發表於 23-7-19 14:42
ESF? International School? It's seems to be hiring teacher position in Shatin District? Could you i ...

English school foundation, the biggest international school group in HK which is popular and reputable.

Flore123 發表於 23-7-19 14:42
ESF? International School? It's seems to be hiring teacher position in Shatin District? Could you i ...

English Schools Foundation | 22 International Schools in HK (esf.edu.hk)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊