用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs Mary mount primary
樓主: caca0924
go

[小學] SIS vs Mary mount primary   [複製鏈接]

回覆 caca0924 的帖子

上年中學畢業

caca0924 發表於 22-6-2 12:54
It is true, even my daughters has Singapore passport and we still attended additional rounds of inte ...

每人對"好"定義都唔同

caca0924 發表於 22-6-2 12:54
It is true, even my daughters has Singapore passport and we still attended additional rounds of inte ...

我嘅大女讀緊SISHK中學,即使現在功課量多於小學,但都樂意做功課。因為功課唔係重複性,老師好花心思佈置適合嘅功課,每份功課做完都會有得著。另外,SISHK一個明顯唔同於LS嘅地方,係冇考試排名,學校亦要求學生唔好主動問同學成績,所以同學之間比較少競爭,反而係好多互相幫助。佢覺得哩種學習氛圍好好。LS因有呈分試,小學就已經經常要考試排名,變相增加學生學習壓力。

其實IS 與 LS 教學模式,家長同學生心態,都好唔同。

就算學校功課少,LS 的家長為了不想小朋友在成績排名上落後,都會準備一些補充練習讓小朋友在考試測驗前作準備。而因有排名,同學間有比較,壓力由此以來,還未計你要面對升中呈分派位問題。縱然小朋友成績上有進步,但不比其他同學多,就是落後了。所以千萬不要想像,功課少,等於壓力少。

至於IS,根本就沒有排名,老師亦不鼓勵同學之間的比較,主要是自己跟自己的比較,鼓勵小朋友要自己有進步,亦要不斷反思如何改進,和從錯誤中學習。

所以基本上IS與LS 學習方式是截然不同。主要睇你想小朋友在邊一樣環境下成長和學習。

nervousmichelle 發表於 22-6-2 13:36

我嘅大女讀緊SISHK中學,即使現在功課量多於小學, ...

謝謝你對SIS的分享

請問SIS的風氣和老師會不會偏重學生的成績,忽略其他方面的發展?因為聽說新加坡的文化都是看成績為主,但SIS有好像沒有很多測驗考試,所以想了解多點,謝謝

nervousmichelle 發表於 22-6-2 13:36

我嘅大女讀緊SISHK中學,即使現在功課量多於小學, ...

想知SIS教學會比其他國際學校深嗎?同學間外補風氣又是否盛行?

chunting34 發表於 22-6-2 20:31
謝謝你對SIS的分享

請問SIS的風氣和老師會不會偏重學生的成績,忽略其他方面的發展?因為聽說新加坡的文 ...

SISHK並唔會強調成績,成績好嘅學生不會得到嘉獎,同學之間亦唔知邊個同學係第一第二。成績好嘅學生,可以喺P5-P6時申請獎學金,不過要承諾在SISHK繼續就讀。SISHK一般會公開表揚參加各項比賽得獎嘅學生,例如數學科學演講比賽。
SISHK老師好負責任,班上數學科學成績唔係太理想嘅學生,老師會集合哩幾個學生,免費提供放學後嘅補習,一個禮拜一次。補習係自願選擇參加嘅。我女啱插班入SISHK時亦受惠過老師嘅補習,佢好感恩老師喺補習時對佢嘅鼓勵。後來適應咗,成績跟得上,就唔需要再參加課後補習。
SISHK學生其實成績以外都好多才多藝,音樂堂嘅考試係學生組隊表演樂器,每個學生都有自己可以攞得出手嘅樂器表演。體育方面,亦有表現好出色攞獎嘅同學。
SISHK測驗考試并唔多,一年主要就CA1/CA2/EOY三次考試,其他都係project work為主。

hlmami 發表於 22-6-2 21:29
想知SIS教學會比其他國際學校深嗎?同學間外補風氣又是否盛行?

我覺得SISHK嘅數學科學係深D嘅,因數學嘅難度已經接近國內重點學校嘅難度。(我自己以前喺國內讀書嘅)我有親戚子女喺其他IS就讀,對比SISHK,數理學得冇咁深。
SISHK嘅英文難度應該就大於LS,我女有同學从其他LS插班過來,話原本嘅LS英文都係Grammar閱讀理解為主,不過SISHK係作文同文學分析,都會覺得明顯難咗。不過其他IS嘅英文應該都係同SISHK差唔多程度。
SISHK小學嘅中文就比較簡單,如果同內地比較,係慢2年左右。如果單純依靠學校教學,課外唔大量閱讀中文書,中學時要喺中文第一語言班攞好成績會有比較大嘅難度。所以要唔要外補,睇家長學生目標係學中文嘅乜嘢程度。如果讀中文第二語言,跟著學校學習已經足夠。
我女嘅同學有幾個會外補中文,因他們希望繼續讀中文第一語言,父母亦覺得中文重要。

nervousmichelle 發表於 22-6-2 23:33

我覺得SISHK嘅數學科學係深D嘅,因數學嘅難度已經接 ...
謝謝你詳細的解釋讓我對SIS的課程了解了許多
所以其實學業跟不上 老師也是很關愛的去指導
同學之間也沒什麼比較學業的過程
同學之間應該都是英文溝通嗎
因為我知道學生比例有很多國內學生
中文方面 如果我只想讓我女兒讀第二語言 所以壓力不會太大吧

caca0924 發表於 22-6-5 08:13
謝謝你詳細的解釋讓我對SIS的課程了解了許多
所以其實學業跟不上 老師也是很關愛的去指導
同學之間也沒什麼 ...

SISHK同學之間幾乎都是英文溝通,以我女嘅班嚟睇,應該有小1/3係國內背景,但即使国内背景,都係用英文沟通。中文第二語言壓力不大,大部分同學無須補習都可以handle。

Marymount學校環境主要係英文,但除了中普,RME都係用中文授教。至於在同學溝通方面就不用太過擔心,大部分女仔英文都幾好。Even P1, 有d小朋友都會用英文溝通的。

skyshell 發表於 22-6-8 07:25

Marymount學校環境主要係英文,但除了中普,RME都係用中文授教。至於在同學溝通方面 ...
請問什麼是RME?

回覆 skyshell 的帖子

用英文溝通都有好多level, sis native level, 唔知道Marymount 係邊一種?
之前啲人講CKY, WKF英文好,親身體會之後完全同國際學校level係兩碼子事,fluent 港式英文

請教咩叫fluent港式英文?講得快但錯發音?

回覆 cantona2001 的帖子

香港傳統教法英文囉,網上好多自己睇吓
https://youtu.be/24d0oiUPmd0

bighang 發表於 22-6-8 18:59
回覆 cantona2001 的帖子

香港傳統教法英文囉,網上好多自己睇吓
明白,我幾個朋友d仔女讀CKY,英文都同國際學校無咩分別
講番Marymount, 屋企人有2個小朋友英文同國際學校無咩分別(我就咁聽佢兩個平時對話都係講英文覺得啦),同我就講廣東話

cantona2001 發表於 22-6-8 19:27
講番Marymount, 屋企人有2個小朋友英文同國際學校 ...

CKY同其他LS直資嘅IB課程係會提供English B HL畀學生選擇,而國際學校全部必須考English A HL。兩個考試嘅程度其實差別都好大。英文如果只睇口語,差別比較細。不過國際學校嘅英文文學分析比較多同深,睇writing嘅差別就會明顯D。

cantona2001 發表於 22-6-8 19:27
講番Marymount, 屋企人有2個小朋友英文同國際學校 ...

其實分唔分到係要問返native speaker, 唔係問我地,聽幾句可能唔覺,你叫佢講我大段野就聽出,唔止係intonation/accent咁簡單,例如natives 真係自己講野時語速快好多,同好多slangs/用字不同/reduction. 不過LS 以second language 咁學起,說得fluent流利已經很不錯。

nervousmichelle 發表於 22-6-8 19:40
CKY同其他LS直資嘅IB課程係會提供English B HL畀學生選擇,而國際學校全部必須考English A HL。兩個考試嘅 ...
CKY同其他LS直資近年IB成積包括英文A HL應該唔差過國際學校

nervousmichelle 發表於 22-6-8 19:40
CKY同其他LS直資嘅IB課程係會提供English B HL畀學生選擇,而國際學校全部必須考English A HL。兩個考試嘅 ...

Writing的句式/風格已經好大分別,細細個巳出口成詩,我手寫我口,小時候反而要教返佢地用”formal words”, LS就調轉要教返佢地講野唔好咁formal
就我女學校有神校過來的學生初初轉去都要追下英文,始終是有差別。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊