用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網派位分享
樓主: ret818
go

41校網派位分享   [複製鏈接]

pokmilkpuff 發表於 22-6-5 16:24
回覆 apap08 的帖子

非常同意!的確只係運氣的問題

DPS 自行25分唔中?
大抽獎甲1/乙1中?

pokmilkpuff 發表於 22-6-5 11:40
回覆 apap08 的帖子

反而係咁!

拔小有25分都要抽餐死,抽獎更加得廿幾個位,咁都抽中唔讀走去聖三一, 全因無打算係香港升中想hea?
其實你全心唔爭等移民,一樣可以好舒服,起碼你日後移民係dps讀0個六年一定對你去外國好有幫助「就算你移民返大陸都有so,因為dps係普教中。 所以讀DPS係必勝。 你放棄個位,好多人會好感謝你。

大把人陳守仁,APS都唔要揀dps, 你要聖三一, 唔係因為你講明想hea唔會在港升中, 真係唔知咩玩法!

回覆 Poyau 的帖子

自行果次冇,因為有間直資收咗
後來放咗直資入返大抽獎

回覆 jn880 的帖子

我話「唔想太hea、又唔想谷死」
其實大家坦誠交流,不喜勿插

每個小朋友都不同, 只有父母最清楚, 只是盡力選擇最合適的小學給小朋友

見到大家討論DPS,我都有啲嘢想分享。
我大仔本身讀宣道幼稚園,宣道小學收咗佢。大抽獎我哋甲一乙一填LS,結果中咗乙二DPS。有見到之前大家講,乙二係好少機會可以中到,因為咁,我仲特登睇吓老公係咪填錯咗,但真係乙二。

呢幾日都喺度掙扎緊,喺APS同DPS之間應該點樣選擇。我仔英文幾好,學嘢都算快,但就極度坐唔定嘅男仔。APS成績非常優異,但就比較谷。DPS英文小學,相對冇咁谷。我哋兩公婆返工都比較忙,平時驚冇咁多時間跟小朋友嘅學業,都驚跟唔上A PS嘅進度,加埋仲有個細仔,而家都覺得DPS應該啱我哋多啲,加上我大仔好鍾意拔萃嘅球場。

Mit1210 發表於 22-6-7 09:32
我大仔本身讀宣道幼稚園,宣道小學收咗佢。大抽獎我哋甲一乙一填LS, ...

我同你填嘅次序係一樣,我以為自己會中乙二DPS ,點知又好中到乙一,我係你會揀DPS,始終依個遊戲唔好玩!本人超鐘意全英教學嘅學校,因為好啱我仔

回覆 ret818 的帖子

請問乙一係LS嗎?

Mit1210 發表於 22-6-7 09:45

請問乙一係LS嗎?

恭喜晒!我仔最鍾意LS,到而家仲話去L S扣門。不過我填完張form,見到要咁多Attachment,我哋一樣都冇,都係放棄咗。😅

Mit1210 發表於 22-6-7 09:32
我大仔本身讀宣道幼稚園,宣道小學收咗佢。大抽獎我哋甲一乙一填LS, ...

講真真係唔係咁相信,冇圖冇真相

我講開APS ,陳守仁同dps比較,就有家長走出黎話APS 收左仲係乙二抽中dps添。 同時間有家長就話鄰居唔中乙一中乙二去左九官。  唔通抽獎程式出錯? 真係耐人尋味。
不過我真心好奇明明得廿幾個位,點解就有咁多"相關人仕"在討論? 反而瑪利諾,喇沙咁鬼多位就無人討論咁奇怪?
anyway, 抽獎第一同第二志願係非常重要,決定相信神話(我無話一定無可能) 之前,要諗清諗楚先好,人地得你係唔係一樣得?  我又諗起有專家講過15分抽瑪利諾不是夢。

Mit1210 發表於 22-6-7 10:32

恭喜晒!我仔最鍾意LS,到而家仲話去L S扣門。不過我填完張form,見到要咁多Attachmen ...
唔好咁易放棄,世事無絕對,當幫個仔一試。

jn880 發表於 22-6-7 12:38
我講開APS ,陳守仁同dps比較,就有家長走出黎話APS 收左仲係乙二抽中dps添。 同時間有家長就話鄰居唔中乙 ...

如果 甲1=乙1 甲2=乙2 ?
可能 甲1 唔中 DPS 甲2 中 九龍塘官立

jn880 發表於 22-6-7 12:38
我講開APS ,陳守仁同dps比較,就有家長走出黎話APS 收左仲係乙二抽中dps添。 同時間有家長就話鄰居唔中乙 ...

只係得兩三個相關人士討論啫,因為啲人問開拔萃呀嘛!我都識幾個左鄰右裡抽中喇沙,MCS, 但自己唔清楚嘅嘢我唔會亂講!我要問清楚同埋我質疑嘅原因係,如果有啲家長唔知信以為真嘅話,真係害死,到時個個派去黃大仙,真係喊都無謂!

我就係15分,乙1 抽中MCS這只是純機會率吧

乙部我只填3間😅

gh2013 發表於 22-6-7 18:07

上次磚家講15分自行有機會抽到入MCS

gh2013 發表於 22-6-7 18:07

15分抽係指自行收生抽喎,不是甲乙部

victorccg 發表於 22-6-6 11:04
每個小朋友都不同, 只有父母最清楚, 只是盡力選擇最合適的小學給小朋友

想請教下大家,甲一係填A學校,乙一都係填A學校,最後中咗A學校, 咁點知道係甲定乙中?
‹ 上一主題|下一主題