用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS參加學界體育賽事?
go

[其他] 讀IS參加學界體育賽事? [複製鏈接]

我見學界小學體育比賽鮮有國際學校的足跡,係咪多數國際小學都無參加學界賽事(e.g. HKSSF 游泳/田徑)?我考慮緊請求學校幫手報名某些個人項目(學校“被動”組隊),但想了解多D先approach學校...有人有類似經驗可以分享嗎?會唔會為學校帶來好大負擔?

我小朋友讀緊初小,好鍾意運動,佢最近成日同我講想參加多D比賽,見識多D,所以我先開始研究下。我本身十分欣賞國際小學推行全民運動,唔行精英制的。點估到自己小朋友咁想精益求精,真係唔知點搞...

1    0    0    0

應該都有參加,好似馬德鐘個仔當年讀FIS係校際都攞唔少獎。

dem0cracy 發表於 22-5-31 14:40
我見學界小學體育比賽鮮有國際學校的足跡,係咪多數國際小學都無參加學界賽事(e.g. HKSSF 游泳/田徑)?我考 ...

國際學校都有join比賽㗎,不過小學參加team sports/球類較多,我小朋友疫情前都j代表學校參加過比賽。但呢兩年小學學界好多野停哂。佢哋唔一定join HKSSF, 有啲係其他比較多IS/公開的比賽。其他因為家長有資源,都會自細發展個人項目,有同學初小已是某项目同齢全港排名第一。
游泳/田徑可能你現在先join出面泳會/田徑會,呢啲項目中學比較積極,正如上面講馬德鐘仔都有代學校出賽,另外KGV,west island呢啲係學界田徑division 1 常客。IS重點項目比較鐘意netball, hockey, rugby, tennis, 女子足球呢啲。
我覺得你即本問下學校體育老師/secretary ,讀得IS可以主動啲,佢哋好樂於溝通相信不會話你麻煩的,總算試過同知道下情況。

我見學界小學體育比賽鮮有國際學校的足跡,係咪多數國際小學都無參加學界賽事(e.g. HKSSF 游泳/田徑)?我考 ...

題外話,你覺得「鮮有國際學校的足跡」,因為IS學生其實只佔全港學校總數約7%, 真係好小衆,所以遇上的base chance 相對低。

My sons joined many times. Perhaps they are in different divisions

964000 發表於 22-5-31 16:31
國際學校都有join比賽㗎,不過小學參加team sports/球類較多,我小朋友疫情前都j代表學校參加過比賽。但呢 ...

They do hv team competitions like soccer

Eg South Island soccer was in division 1 too

無論中學或小學,IS比較多參加校聯的team sports, 而非個人單項。事實上IS學生特別多各類運動的香港代表,一些小眾運動在香港無相關比賽,卻在海外拿了冠軍,這些都是個人的努力和熱愛所成就。個人單項上,校聯是小兒科,如果想多提升實力,簡單直接是加強體能訓練,留意有關項目的兒童和少年公開賽,本港,大陸和海外有很多,月月參賽也可以。

annie40 發表於 22-5-31 22:51
無論中學或小學,IS比較多參加校聯的team sports, 而非個人單項。事實上IS學生特別多各類運動的香港代表, ...

佢哋玩的運動項目, 除了大路那些田徑游泳劍擊足球籃球網球等,仲有D比較少人玩,見過有韻律泳和馬術港隊,仲有野外單車賽世界冠軍仲要又讀得書,真係好佩服。疫情前中學田徑係拉大隊去外地參加比賽,不一定join校聯,另外IS界自己有sailing, hockey, rugby等校際比賽,LS較少參予。

所以在IS一樣會發展精英運動,不過全民運動係基本的,運動是生活一部分,傳統IS很重視PE這一科,絕對不是閒科,就算之前有限度面授課每星期返得一兩日時,都會照上PE音樂Art,緊要過追成績。
讀得IS要好好利用這個優勢自少鼓勵小朋友多郁動,培養到一兩個喜愛的運動,唔係到中學甚至將來就唔肯郁.

964000 發表於 22-5-31 23:07

佢哋玩的運動項目, 除了大路那些田徑游泳劍擊足球籃球網球等 ...

講開校聯,IS完全只重參與,不計輸贏,team sports成績全在於孩子的熱血,賽前鮮有老師監督練習,學生課餘組隊練下就去囉,邊個當天想去比賽就去,主力當天忙又或心情麻麻唔去,無人會怪佢,後備去和臨時被拉夫去的,最後都玩得開心,就完成任務了。去比賽的小小兵,那怕少訓練,因體格好,落場時全力以負來個快準狠,竟然又晉級了。

學生因着各人有自人的茶,在外訓練的各種單項,才是至愛。這些都不須學校推動和參與。

回覆 annie40 的帖子

我多口答個嘴。你講嘅現象,可能係十幾二十年前嘅事。現今嘅IS(起碼學界足球)係絕對認真嘅。我自己踢學界嘅時候(我母校係傳統學界足球班霸)真係唔多理會IS球隊,到最近呢十年,我返母校幫手帶隊,最強嘅對手全部都係IS學校,變咗佢哋唔多放我哋喺眼內。

佢哋唔單只俾錢請最好嘅足球教練帶隊(我知因為好多隊嘅教練係我喺出面踢頂級業餘聯賽嘅對手),賽前訓練絕不馬虎。我有時去足球會比賽/訓練,會見到成批成批嘅IS學生一齊嚟練習(係同大人一齊訓練),然後過一個禮拜喺球場就見到成班都係某IS學校校隊嘅正選。其實體能身材LS學生好難同佢哋爭,基本上除咗DBS同LSC有得同佢哋比下之外,其他差不多無得踢。

beastiebistro 發表於 22-6-2 22:36

我多口答個嘴。你講嘅現象,可能係十幾二十年前嘅事。現今嘅IS(起碼學界足球)係絕 ...

隨便吹下水,
IS真係好多人踢足球,幼稚園ECA已經男女都踢,我女又儍更更踢了兩年,到大個D就嫌班男仔粗魯唔肯踢了除了男子足球,IS女子足球亦很活躍,小學已經有比賽,不過我見都係IS玩多,本地女校絕少,可能覺得太粗魯。  
另外例如Hockey, IS班細路好細巳開始打,連學校PE堂也有,小學已經有聯賽,本地學校暫時只有D系男女校有hockey team,相對IS是強隊,有次某IS vs Dg 係贏到9:0.
有興趣運動個班,好多到高小已經玩到有成績嬴公開獎項。
可能人少而香港記者唔識比較少提令人感覺IS不活躍運動賽事。

回覆 964000 的帖子

其實喺學界足球,IS家長嘅投入程度都同LS家長不遑多樣。而家去比賽就會見到大批大批嘅「鬼佬」家長坐喺場邊,踢緊嘅時候佢哋有時叫得仲大聲過啲教練(甚至講晒英文粗口),絕對認真對待...

beastiebistro 發表於 22-6-3 09:17

其實喺學界足球,IS家長嘅投入程度都同LS家長不遑多樣。而家去比賽就會見到大批大批嘅 ...

好有氣氛朋友兒子都係在FIS踢足球日踢夜踢踢到入Eton, 當然佢本身成績都好,佢地真係好迷,希望疫情不要再影響學界體育發展。

beastiebistro 發表於 22-6-3 09:17

其實喺學界足球,IS家長嘅投入程度都同LS家長不遑多樣。而家去比賽就會見到大批大批嘅 ...
始終是細路仔比賽,家長捧自己孩子場時,也應注意自己的行為帶出的訊息,此風不可長。

氣氛真係唔錯㗎,尤其係銅鑼灣/掃桿埔呢類比較細嘅球場...

都係嘅,可能外國人家長比較肉緊,唔太自覺。都係少部分啫...

beastiebistro 發表於 22-6-3 12:27

都係嘅,可能外國人家長比較肉緊,唔太自覺。都係少部分啫... ...

十多年前女兒剛參加博擊運動比賽,埸外家長們特別是LS媽媽喝駡之聲讓人「歎為觀止」,例如:打X死佢,放大招,出招打到佢pk,看清楚,對手和自己個仔才八,九歲咋,駛唔駛咁惡毒,當孩子打輸了,父母面色便黑過墨斗。亦有幾個IS鬼佬爸爸是極品,個女打輸左,爸爸跳出黎要個女「拒絕離場」,兼威嚇裁判,這些父母應該是有情緒病吧。

運動和競技的其中一個好處,是讓孩子體會「天外有天,人外有人」,長遠而言,輸左的得益最終往往比贏左一場小比賽高得多。

家長不分國籍,本質都係一樣。有啲謙謙君子,有啲虛榮感上腦掛。家長落力支持係好事,過咗火就...
不個我哋又離題喇。總之有啲運動IS都係認真參加學界嘅,有啲可能真係志在參與。

樓主小朋友想玩嘅運動如非學校主流,或者要揾揾出面分齡公開賽?

annie40    發表於 22-6-4 21:49
‹ 上一主題|下一主題