用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇過來人曾成功叩LS/ 拔萃?
樓主: som
go

有冇過來人曾成功叩LS/ 拔萃? [複製鏈接]

bc1019 發表於 22-6-1 16:04
回覆 som 的帖子

有兩rounds面試

可唔可以詳細啲分享?駛唔駛見父母?學術深唔深?

LeeCC 發表於 22-6-1 16:14
朋友係舊生,同學校高層仍有聯絡,早幾年收到消息是,25分派唔入跟住統一都派唔到的,學校都唔夠位收晒返呢 ...

移民潮下 Not anymore since last year
有興趣試下啦

回覆 Soundervolt 的帖子

應該改變咗喇,以前學校收小一扣門好神秘,而家係學校網頁都寫得清清楚楚扣門要交乜文件。另外呢兩年扣到門入嘅家長都好公開話俾其他家長知佢哋係扣門入嘅。我細仔入學嗰年班班都31-32個學生。

wskngai 發表於 22-6-1 17:58
回覆 Soundervolt 的帖子

應該改變咗喇,以前學校收小一扣門好神秘,而家係學校網頁都寫得清清楚楚扣門要 ...

喺學校入面當然大家都會公開來歷,呢點由始至終都冇改變。我意思係唔係所有叩門成功嘅人都上EK,除咗遁關係叩門成功,其他人亦都係冇乜特別秘訣。Mrs. Rakesh主政之後對行政上有唔少改變,例如對申請叩門或插班,喺校網都有清晰嘅資料,已經唔需要喺派位當日放個紙皮箱喺學校門口收集叩申請信,亦唔需要大家估估下幾時開始申請各級插班嘅時間。31-32個學生即係唔係收盡學額。

Soundervolt 發表於 22-6-1 18:35
喺學校入面當然大家都會公開來歷,呢點由始至終都冇改變。我意思係唔係所有叩門成功嘅人都上EK,除咗遁關 ...

我只係一個小小喇小家長,當年都多得你同另外一兩位高人指點。我都只係提供少少我見到覺得唔同咗嘅嘢啫。計分入又好、大抽獎入又好、扣門入又好、插班入又好,甚至乎入唔到都好,希望大家唔好太在意。畢竟呢個只係小朋友成個學習旅程裏面嘅其中一部份。有幸成為喇沙仔嘅,之後仲有好多漫長嘅路好多嘢要努力;入唔到心儀嘅,亦可以插班啦、升書院啦、唔做喇叭仔都入大學神科dean list 畢業啦...條條大路通羅馬,只要唔好放棄就好,互勉之。

bubblebear 發表於 22-6-1 15:33
想請問下小朋友入左去之後融合得快嗎? 識到好多朋友未??

成績是否可以上到級頭?

阿仔插班已經係多年前嘅事,佢而家亦離開咗喇沙。男仔有得玩好容易熟落,一般情況都好容易揾到buddy。

當年阿仔喺舊校係級一學生,不過只係讀一間屋邨津貼小學,有機會入圍筆試已經好開心。

拔萃只係in 1round 唔使見家長

Soundervolt 發表於 22-6-1 22:10
阿仔插班已經係多年前嘅事,佢而家亦離開咗喇沙。男仔有得玩好容易熟落,一般情況都好容易揾到buddy。

當 ...
即係插到入去? 之後成績點? 升唔升到上書院?   

bubblebear 發表於 22-6-1 22:50
即係插到入去? 之後成績點? 升唔升到上書院?

筆試及面試之後成功插班,其實咁多申請人亦經過幾關篩選之後,學校係唔會揀一個跟唔上嘅學生。阿仔由插班到升上書院嘅成績一直令我滿意,離開喇沙只係為咗到外國繼續學業。

bubblebear    發表於 22-6-2 12:45

.......+1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己
:毋忘初心!
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家已經準備好叩門文件? 是否要寫英文信?
‹ 上一主題|下一主題