用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問英國倫敦洗費
go

[英國] 想問英國倫敦洗費 [複製鏈接]

除了屋租、水電煤,電話費嗰d,日常你哋一個月比多少錢子女做生活費?正常一個大學生係倫敦應該比多少?如果自己煮飯,簡唔中叫外賣和朋友出去食吓飯.如£1000是否已經足夠?只想知係倫敦,否則好難比較.thx

1    0    0    0

回覆樓主:

我哋一個月畀£900

我由600 加到800。呀仔話D嘢貴咗好多。

rubycourt 發表於 22-5-29 01:18
除了屋租、水電煤,電話費嗰d,日常你哋一個月比多少錢子女做生活費?正常一個大學生應該比多少?如果自己 ...

大學在咩區域先?例如London ,生活費會貴好多。

除了屋租、水電煤,電話費嗰d,日常你哋一個月比多少錢子女做生活費?正常一個大學生應該比多少?如果自己 ...
我一個月比£1000阿仔,但每個月只用大概£700, 我叫他留低作備用。

Kmee@@ 發表於 22-5-29 20:37
阿仔都話D嘢貴咗好多,尤其食方面加咗好多價!

grace.ywp 發表於 22-5-29 22:20

早兩天,孩子訂完sainsbury, 我問佢d 野係米貴左好多?佢話係,例如一盒肉,以前3鎊幾,現在4鎊幾,但佢補充一句:「比起香港都係平」。

grace.ywp 發表於 22-5-29 22:20

佢話一個飯盒要12磅

TTEE1819 發表於 22-5-29 22:40
早兩天,孩子訂完sainsbury, 我問佢d 野係米貴左好多?佢話係,例如一盒肉,以前3鎊幾,現在4鎊幾,但佢補 ...

呀仔功課忙又要考試,冇時間煮,成日食外賣。

Kmee@@ 發表於 22-5-29 22:48
佢話一個飯盒要12磅
阿仔成日去丸龜烏冬 £7-8一碗,但有5送1,佢話好過食飯盒。
晚上去supermarket買個pizza加 salad,再加個生果,可以食2晚。

星期五多數一班同學去食餐好的。自己睇住錢嚟洗,要學識理財!

仔住的附近有aldi, 買餸較平,平時喜歡踏單車來回campus,一個月連娛樂費大約£700-800

grace.ywp 發表於 22-5-29 23:06
阿仔成日去丸龜烏冬 £7-8一碗,但有5送1,佢話好過食飯盒。
晚上去supermarket買個pizza加 salad,再加個生 ...

我個仔好鬼慳家,往年都係用400-500磅一個月。但今年面授功課比往年多,放學又遲,所以沒太多時間煮嘢食。有時求其食一餐。唉 ……..

TTEE1819 發表於 22-5-29 21:25
大學在咩區域先?例如London ,生活費會貴好多。

如題,在倫敦.thx

呀女London 一個月使費£600左右,通常買餸煮飯,工課多就外賣,平時少出街!睇你個細路多唔多去消費,好難講

A4family 發表於 22-5-30 01:47
呀女London 一個月使費£600左右,通常買餸煮飯,工課多就外賣,平時少出街!睇你個細路多唔多去消費,好難 ...

因為知道倫敦生活費比較貴,我就想看看倫敦基本消費一般幾錢夠生活,之後另加多少少錢比她,我唔會理佢出外多唔多消費,這個只是睇餸食飯,但生活的必需品我就比足錢她.

Kmee@@ 發表於 22-5-29 20:37

請問是否在倫敦?

超市買餸煮,有時喺中超買嘢打邊爐,早餐也是屋企食咗先出門口,平均£400一個月,買嘢都係大包裝,一個人食幾餐,有時買壽司珍珠奶茶,一個人消費唔高。

grace.ywp 發表於 22-5-29 23:06
晚上去supermarket買個pizza加 salad,再加個生 ...

我就係想女自己睇住d錢洗,學識理財,我見她買個午餐三文治加個甜品成£16,之後晚上又叫外賣,考試前都算,平日好多時這樣,佢話因為宿舍房個雪櫃唔夠凍,d餸好快壞,但係廚房嗰是冰櫃,每日解涷好不方便,但下年搬出去住,應該無這問題,所以已跟她說下年會比一個固定的生活費給她.

我每月比£500。頭兩年宿舍包食,第三年唔包,我都冇再加錢,同佢講唔夠用再出聲。佢自己應該儲埋有積蓄,so far又冇乜問題……

我覺得佢地要學識得理財,消費有冇需要要自己衡量。再加上每人消費習慣都唔同,好難講應該比幾多。

YuYuMother 發表於 22-5-30 10:57
我每月比£500。頭兩年宿舍包食,第三年唔包,我都冇再加錢,同佢講唔夠用再出聲。佢自己應該儲埋有積蓄,s ...

我知每個人生活消費好難講,所以只想問一般買餸煮飯,簡唔中買外賣和朋友出去食吓飯的生活費,我唔係大富人家,只是普通打工仔,我不會比高消費她,我聽我女講有次有個朋友問佢件羽絨幾錢,我女話港紙$200,她係韓國大減價買,就算原價也是幾百,佢朋友話點解可以著上身,話自己買件羽絨萬幾2萬,衫又幾千、褲又幾千,仲未計對鞋.

‹ 上一主題|下一主題