用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 Private Day School
go

[英國] 英國 Private Day School [複製鏈接]

考慮緊係咪三年後BNO成家過英國,阿仔香港英文小學讀緊小五,學術水平同英文都唔錯,因為過去都應該當提早退休,財政考慮,唔會讀boarding

想請教考入Y9/Y10 day school (中上水準,唔洗要好名校)難唔難?

同埋係咪要申請左bno visa先可以apply?

係香港考定先,定要過左英國先可以考?
   6    0    0    0

回覆樓主:

Private Day school 可以係香港考。可以未有BNO visa 就考,但佢哋有機會問你攞BNO passport copy 睇,證明你有資格申請BNO visa.

另外,收左你就要俾deposit, 咁如果萬一visa 批唔到,就有機會無得攞返deposit。(每間學校既做法可能唔同,不過有心理準備會無就好d)

回覆 cantona2001 的帖子

其實除咗Independent "Day" School之外,好多Independent "boarding" school都收day student,費用亦同day school差不多。所以唔好limit咗自己嘅選擇。

cantona2001 發表於 22-5-28 22:21
考慮緊係咪三年後BNO成家過英國,阿仔香港英文小學讀緊小五,學術水平同英文都唔錯,因為過去都應該當提早 ...

搵啲有day又有boarding都得,bno未批得到咪boarding一個term先囉,我覺得問題係,首先你會喺邊度落腳,咁先可以搵學校,另外如果你申請bno visa,批咗你已經開始計時間,你第一年都未必達到逗留時間,但如果你等到學校取錄先做bno visa,有機會未批,但做Student visa又可能會重疊,所以要睇吓大人點諗先。

多謝大家資訊,好有用

咁如果讀香港初小成積唔差,係咪都唔難考到唔差嘅private school?

機會一定有,我認為重點唔係香港學校成績,而係interview。

foxli    發表於 22-5-29 09:36

foxli 發表於 22-5-28 22:56
搵啲有day又有boarding都得,bno未批得到咪boarding一個term先囉,我覺得問題係,首先你會喺邊度落腳,咁 ...

你講得太複雜,如果定咗某個時間去英國,你就會target嗰個時間去申請學校,正常人唔會淨係報一間,正常情況下,起碼有一間會收

beastiebistro 發表於 22-5-28 23:47

機會一定有,我認為重點唔係香港學校成績,而係interview。 ...

同埋入學考試

CAcoffee 發表於 22-5-28 22:23
Private Day school 可以係香港考。可以未有BNO visa 就考,但佢哋有機會問你攞BNO passport copy 睇,證明 ...

唔係間間可以晌香港考

cantona2001 發表於 22-5-28 23:43
多謝大家資訊,好有用

咁如果讀香港初小成積唔差,係咪都唔難考到唔差嘅private school? ...

如果你係插班,倫敦top tier私校難入,倫敦以外就易好多,如果你係去退休,去邊度冇所謂,而小朋友成績唔差,你可以target全英top 50嘅私校

CAcoffee 發表於 22-5-28 22:23
Private Day school 可以係香港考。可以未有BNO visa 就考,但佢哋有機會問你攞BNO passport copy 睇,證明 ...

有疫情的確造就了不少不足出戶網上就可以考到好學校的方便
但防疫措施緩和後
歐洲很多機構基本都已回復正常運作
重要嘢都要親身去搞
要有心理準備
遲早school visit 以至筆試面試都要face to face
尤其是最熱門或以non overseas students 為target的學校
就算有zoom 的選擇
親身飛去考起碼都多幾分誠意吧

考慮緊係咪三年後BNO成家過英國,阿仔香港英文小學讀緊小五,學術水平同英文都唔錯,因為過去都應該當提早 ...

既然你post 1已提及(1)考慮3年後用BNO 5+1全家去英國,又提及(2)提早退休,財政考慮......

點解唔直接考慮英國state school?免學費。如果你好似這裡的家長一樣,大多數係送仔女去讀書,當係讀independent school啦。英國有3千多間state schools, 你考慮落腳地方,到埗有住址證明就可以報學校,好簡單。

TTEE1819 發表於 22-5-29 14:45
既然你post 1已提及(1)考慮3年後用BNO 5+1全家去英國,又提及(2)提早退休,財政考慮......

點解唔直 ...

負擔到正常當然讀private好過讀state school

少少親身經驗 (pre covid)1. Year 10不少private day school 不接受報名, 請你year 12再報過
2. 當時要親身飛去考,和當地考生一齊考
3. 有少部份接受在香港agent 考year 9/10 ( 不過是day place in an independent boarding school)

All in all, might need to ask the school one by one.
Hope it helps.

cantona2001    發表於 22-5-29 21:09

男/男女私校中上水平過百間都唔少

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/schools-by-type?step=default&table=schools&region=all-england&for=16to18&datasetfilter=final&basedon=Academic%20qualifications&show=All%20students%20over%20time%20-%20results&schooltype=3&genderofentry=1%2c3&orderby=ks5.0.TALLPPE_ACAD_1618&orderdir=asc&page=1

TTEE1819 發表於 22-5-29 14:45

點解唔直 ...
如果重係香港打工送去英國boarding財政上無大問題,但退休就要慳d
state school宜家好似太多人爭,又唔熟果面d state school教學質素/學習風氣,負擔到都考慮private day school先

cantona2001 發表於 22-5-29 21:08
如果重係香港打工送去英國boarding財政上無大問題,但退休就要慳d
state school宜家好似太多人爭,又唔熟果 ...

英國學校好或差,睇Ofsted report 就有資料。既然提早退休去英國,要慳d錢,無需要每年洗兩三萬英鎊去讀Independent day school。香港都有好多的官立和津貼學校,唔通所有官立或津貼學校都唔及國際學校或直資好咩?!現在搵資料,睇多d,你會明白英國學校的野多d。

fitfirst    發表於 22-5-31 20:51

如果你係想小朋友接受傳統心目中嘅英式教育(即係睇戲睇電視睇書睇雜誌見到嗰隻),咁只有Independent(Private)school先會提供到。我冇話State School冇好學校,不過一定唔係「嗰」隻英式教育。負擔得起一定係揀私校...

cantona2001    發表於 22-5-29 21:27

TTEE1819 發表於 22-5-29 21:17

英國學校好或差,睇Ofsted report 就有資料。既然提早退休 ...
多謝指教,我地做父母都係盡能力做到最好,本身小朋友都係讀傳統龍校,成積都唔錯,當然想係外國都讀好學校,考入好大學,會收集多d資料再考慮,多謝各家長提供嘅資訊

cantona2001 發表於 22-5-29 21:24
多謝指教,我地做父母都係盡能力做到最好,本身小朋友都係讀傳統龍校,成積都唔錯,當然想係外國都讀好學校 ...
當英國人本地人都知道最上果班管理層大部份都係私校出身,你可以知道私校同公校嘅分別,如果移民過去,小朋友將來多數都喺果度生活,比到一定私校啦。
‹ 上一主題|下一主題