用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Engineering Degree 趨勢
go

[其他] Engineering Degree 趨勢 [複製鏈接]

小朋友明年申請大學, 與趣 Electronic and Computer Engineering.
但最近發現,好多大學都有科叫Engineering Science. 而且通常是收生要求最高的. 看完内容, 似乎頭一两年, 什麼都讀, 其實好定唔好? 如一心對Electronic/Computer 有興趣, 但又要讀如 Classical Mechanics, Thermodynames, 雖然話而家主流中意Cross-disciplinary learning, 話可廣闊視野, 但始终時間和credits有限, 其實應該學Breadth 定Depth好d呢? 見到Oxbridge/MIT類最頂级大學都走這方向...
會唔會係想讀PhD果d先讀Eng Sci 好d, 因為打Breadth個底, 做research 有多dknowledge去選一個depth 去鑽研, 而想出泥做野或未知讀唔讀PhD就讀depth. 既讀Eletronic/Computer 好d呢?
   1    0    0    0

回覆 twhkleung 的帖子

一心對Electronic/Computer 有興趣, 無必要讀Engineering Science. 讀Electronic/Computer 或Engineering Science 對將來讀Phd無乜關係. 我覺得讀Engineering Science對將來做Engineering Management有啲幫助.

請問 (不好意思有點離題),家中孩子有意報讀 Engineering, 他喜歡清靜的校園環境,他選了 Warwick, Durham, Bath (只從地圖和資料看到),雖然 Manchester, Bristol 很好,但他覺的環境太熱鬧,請問還有其他選擇嗎? 謝謝

joeymos 發表於 22-5-29 19:58
請問 (不好意思有點離題),家中孩子有意報讀 Engineering, 他喜歡清靜的校園環境,他選了 Warwick, Durh ...

如果你孩子喜歡寧靜讀書環境,durham, warwick和bath非常岩佢口味。當年搵大學,我們專登去唔同city,Warwick 在Birmingham 和Coventry 附近,自成一角,校園寧靜。Durham大學我由Newcastle 坐火車去visit, 出左火車站坐10分鐘巴士去durham大學,環境非常優美,屬於寧靜的讀書環境。 Bath大學我無去過,但兩個孩子都去過,在山上,又係自成一角,坐bus去centre在10分鐘以內。Manchester大學,我孩子visit完就話唔喜歡這間大學。

你講一講讀邊個範疇的engineering,大家容易比意見你。

Birmingham 大學都係自成一角,由Birmingham 市中心去大學,車程10分鐘左右,但Birmingham 市中心(某些位置)好雜,晚上出入要小心。

TTEE1819 發表於 22-5-29 22:08
如果你孩子喜歡寧靜讀書環境,durham, warwick和bath非常岩佢口味。當年搵大學,我們專登去唔同city,Warw ...

謝謝你的回覆

他偏向 Mechanical Engineering 但未決定

joeymos 發表於 22-5-29 19:58
請問 (不好意思有點離題),家中孩子有意報讀 Engineering, 他喜歡清靜的校園環境,他選了 Warwick, Durha ...
也可選U of Sheffield. 要寧靜讀書環境, hall 慨位置都好重要,通常叫city hall果啲上堂較方便, 但無咁寧靜.

cow 發表於 22-5-30 09:26
也可選U of Sheffield. 要寧靜讀書環境, hall 慨位置都好重要,通常叫city hall果啲上堂較方便, 但無咁寧靜 ...

謝謝你的回覆
‹ 上一主題|下一主題