用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band2c-3女仔,有什麼學校可選擇?
go

九龍城band2c-3女仔,有什麼學校可選擇? [複製鏈接]

九龍城band2c-3女仔,有什麼較好學校可選擇?
阿囡有聯繫中學,大約有100多少少人入返,剩返2-3x多人冇著落,如果不是太尾,是否可搏一下2a or2b?

3    0    0    0

captain0tsubasa 發表於 22-5-24 10:40
九龍城band2c-3女仔,有什麼較好學校可選擇? thks

2022/23學年中一
彭學高 數理英教
聖三一 有數理英文班
德蘭(女) 數英教
KTSSS 全中文班

彭學高,13/5 去過佢Information day,
佢數,IS, computer係英教,今年再增設多一科英教Geog喎,
高Form 就數,Physics chemistry biology都係英教,4班一樣喎!

captain0tsubasa 發表於 22-5-24 10:40
九龍城band2c-3女仔,有什麼較好學校可選擇? thks

之前和幾位家長參觀咗幾間學校,你望吓我D回應望下,我都煩惱中

patpatchu604 發表於 22-5-24 11:33
之前和幾位家長參觀咗幾間學校,你望吓我D回應望下,我都煩惱中

或許派位乙部首選 彭學高 都不錯

回覆 captain0tsubasa 的帖子

如果小朋友成績一般,不喜歡讀書,去一間罷明車馬谷到飛起學校讀,可能都讀得辛苦。所以聖三一感覺上合適d

相反希望"谷"下,就彭學高,不過要有心理準備。

Poyau 發表於 22-5-24 11:24
2022/23學年中一
彭學高 數理英教
聖三一 有數理英文班

以上學校是否全部band3? Thks

patpatchu604 發表於 22-5-24 11:31
彭學高,13/5 去過佢Information day,
佢數,IS, computer係英教,今年再增設多一科英教Geog喎,
高Form  ...

如果搏band2 B, 是否你post所提及的
1.陳瑞祺喇沙書院/何文田官中
2.文理書院
3.鄧鏡波
4.胡兆熾
阿囡有聯繫中學,大約有100多少少人入返,剩返2-3x多人冇著落,如果不是太尾,是否可搏一下2a or2b? Thks

captain0tsubasa 發表於 22-5-25 11:12
以上學校是否全部band3? Thks

B2C/B3A

captain0tsubasa 發表於 22-5-25 11:16

B2女生仲有培道(女)/基道可選
陳瑞祺/鄧鏡波為男校

elbar 發表於 22-5-24 19:38

或許派位乙部首選 彭學高 都不錯

如果band 2b-c 選彭學高是否ok

captain0tsubasa 發表於 22-5-25 11:16

分別有不同嘅同學仔band 2A,自行試陳中,何官,文理失敗!

patpatchu604 發表於 22-5-25 18:30
如果band 2b-c 選彭學高是否ok

LifeisBlue 發表於 22-5-25 08:01
回覆 captain0tsubasa 的帖子

如果小朋友成績一般,不喜歡讀書,去一間罷明車馬谷到飛起學校讀,可能都讀得辛 ...

請教:
可否comment 一下彭學高/基道中學,

例如近年成績,校風,邊間有升直潜力多D

回覆 patpatchu604 的帖子

兩間banding 差唔多, 不如留意近唔近住處? 返學吊唔吊腳,日日來回travel 時間都幾見洗。而且作為紅磡何文田老街坊,就腳band 1-2 中學多的是, 見慣見熟, 小學師兄師姐又讀開, 可必揾間吊腳少人讀。相反亦然

LifeisBlue 發表於 22-5-26 14:10

兩間banding 差唔多, 不如留意近唔近住處? 返學吊唔吊腳,日日來回travel 時間都 ...

你都啱嘅,交通真係其中一個concern,本身比較過之後我幾like彭學高有系統嘅教學模式,就係交通方面,冇乜得選擇!!!

或者問下你小朋友小學老師的意見, 再問下小朋友自己like 唔 like , 以免佢原來好唔like, 將來讀得唔高興,反口話父母迫佢揀依間中學。

小女現就讀基道中二, 以近幾年 DSE 成績來說都是在進步中, 現在應該徘徊在 2B - 2C 左右. 近兩年學校在學術上也頗努力提升學生的能力, 尤其就讀精英班的學生.
至於交通方面, 有了地鐵之後現在已方便很多了, 由地鐵出口至學校也不到十分鐘.

LifeisBlue 發表於 22-5-26 14:37

或者問下你小朋友小學老師的意見, 再問下小朋友自己like 唔 like , 以免佢原來 ...

其實我哋參觀過好幾間九龍城band 2中學,本身佢最like 文理,因為佢四班都可以英文教學,唔需要特別入精英班,
校舍又吸引,但自行失敗!
咁自己再了解過之下,仲有邊D中學係唔需要入精英班都可以平均每班有英文教學呢? 就係彭學高了(唔知我有冇睇漏呢)雖然彭暫時冇文理咁多科目。而且個仔information day 後,可能當日個校長講咗一D嘢觸動咗佢條三叉神經線就喜歡上,老師亦說彭比較合適我仔。

但好似你話齋,兩間差唔多我本人梗係想揀返一間近屋企,基道中學只係15mins內的腳程!

亞 發表於 22-5-26 14:55

小女現就讀基道中二, 以近幾年 DSE 成績來說都是在進步中, 現在應該徘徊在 2B - ...

多謝你,
其實之前聽Open Day,我個仔都覺得學校目標明確,因為仔最終目標都係想入大學,所以佢覺得學校進步中可以幫到學生!
但係講座嗰一日,只係講學術一方面,冇提及其他嘢(活動,關愛),又冇觀校,所以比較之下佢喜歡彭學高!

但呀媽我想近番屋企囉!
‹ 上一主題|下一主題