用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 皇仁學生去邊度補習
樓主: AWC1208
go

皇仁學生去邊度補習 [複製鏈接]

回覆樓主:

其實中一中二 數學去搵D 畢業師兄補係最好的。 小朋友好快上手的。因為D師兄多数知point 係邊! 因為QC D課程係深D的。

但係都好難同埋冇乜途徑搵師兄去補習, 嚟緊又quiz,一月又考試, 考試範圍比以前小學廣泛咗好多, 真係有啲吃力。 本身小學都冇補習, 想搵補習都唔容易。

kitwil 發表於 22-12-2 11:49
但係都好難同埋冇乜途徑搵師兄去補習, 嚟緊又quiz,一月又考試, 考試範圍比以前小學廣泛咗好多, 真係有啲 ...

去 思湯達 試下, 佢哋係1對1/2, 我都係係佢哋幫手 找到了大三的皇仁師兄幫手, 真係幫到手架。

kitwil 發表於 22-12-2 11:49
但係都好難同埋冇乜途徑搵師兄去補習, 嚟緊又quiz,一月又考試, 考試範圍比以前小學廣泛咗好多, 真係有啲 ...

中一是蜜月期,亦是適應期。

應付考試,做past paper非常有幫助,記得仔仔中一Geog試題和舊卷有七、八成似。

數學卷出名深,而且時間緊迫,做唔晒係致命傷,要同學自己努力和適應。

仔仔近年著緊數學科,見佢呢科做足3年past paper

evawithwilliam 發表於 22-11-23 23:08
仔中一,剛派的數學測驗得啱啱合格,想搵補習,打過學研問仲有位,但一星期上一堂,夠唔夠?問數覆得快嗎? ...
QC 中一數學上學期考試,通常有1/3唔合格中文會更多

poodlema    發表於 23-11-7 14:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HHCCMama 發表於 22-12-16 17:28
中一是蜜月期,亦是適應期。

應付考試,做past paper非常有幫助,記得仔仔中一Geog試題和舊卷有七、八成 ...

我女之前做過幾份Q C出嘅高中DSE數學卷,聽佢講係深嘅!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

剛派左成績表,阿仔其他科都可以,係科Geog 麻麻地,佢自己主動問有冇得補Geog, 請問邊度有初中Geog補習?

mymelody0701 發表於 23-3-6 00:39
剛派左成績表,阿仔其他科都可以,係科Geog 麻麻地,佢自己主動問有冇得補Geog, 請問邊度有初中Geog補習?
...
讀得皇仁,其他科可以,geog 麻麻哋,咁科geog 咪油佢囉,補乜鬼習,side gas,講真,反正高中唔揀geog就是了,無謂浪費時間攪科冇興趣唔會修的科

Dylanli2017    發表於 23-3-6 13:35

gracelam 發表於 22-12-26 20:48
我女之前做過幾份Q C出嘅高中DSE數學卷,聽佢講係深嘅!
做過 DSE core math 卷先法國,做數唔洗做咁深嘅,反正大家都係決戰 Q19,
由 Q19 定勝負!

小鹿揀學校 發表於 23-3-6 09:16
做過 DSE core math 卷先法國,做數唔洗做咁深嘅,反正大家都係決戰 Q19,
由 Q19 定勝負!
...
"法國"

小鹿揀學校 發表於 23-3-6 08:32
讀得皇仁,其他科可以,geog 麻麻哋,咁科geog 咪油佢囉,補乜鬼習,side gas,講真,反正高中唔揀geog就是 ...
"side gas"

小鹿揀學校 發表於 23-3-6 08:32
讀得皇仁,其他科可以,geog 麻麻哋,咁科geog 咪油佢囉,補乜鬼習,side gas,講真,反正高中唔揀geog就是 ...

唔知係咪遺傳我以前都好憎讀Geog
不過佢主動問到就幫佢搵吓啦

小鹿揀學校 發表於 23-3-6 09:16
由 Q19 定勝負!
...
其實 Q19是咩來? 我果個讀緊中一。唔知高form術語

Dylanli2017 發表於 23-3-6 13:37
第19題

Dylanli2017 發表於 23-3-6 13:37

第19題係難解題!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-3-6 15:51
第19題係難解題!
第19題是core math卷最後一題?分數占比大唔大?

回覆 HHCCMama 的帖子

請問哪裏可以找到皇仁past papers 做?

katchu 發表於 23-11-7 11:31
回覆 HHCCMama 的帖子

請問哪裏可以找到皇仁past papers 做?

如果你係皇仁學生,學生會會發送給你。

2jkidsfather    發表於 23-11-13 23:12

darkbson 發表於 23-11-13 22:10
如果你係皇仁學生,學生會會發送給你。

我囝仔是中一新生,我唔識其他家長或師兄,請問學生會何時會發送past papers 給我們?謝謝你(emoji)(emoji)

katchu 發表於 23-11-14 09:35
我囝仔是中一新生,我唔識其他家長或師兄,請問學生會何時會發送past papers 給我們?謝謝你(emoji)(emoji ...

呢兩年QC攪學生會人差咗, 要主動搵師兄攞

QC應該入學時應有安排一個組爸俾學生, 叫阿仔問吓組爸啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊