用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB PYP 的利與弊
樓主: siugutsis
go

[小學] IB PYP 的利與弊 [複製鏈接]

SISian 發表於 22-5-22 12:31
回覆 nunupipi 的帖子

所以都冇話好同唔好,只有適合同唔適合自己,兩邊都有成功或者失敗例子 ...

都係,正如有人鐘意雙語學校,真係好睇小朋友適合邊種, 親友自小讀IB,佢話IB DP真係好深,佢有同學IB成績未如理想,Repeat讀A level.  所以十分驚揀錯。

nunupipi 發表於 22-5-22 16:57

都係,正如有人鐘意雙語學校,真係好睇小朋友適合邊種, 親 ...

ib 係好的教育制度,但考試模式未必適合全部學生,例如偏理科可能A level 更合適

回覆 mandy_ng207 的帖子

如果有學習熱誠,係適合IB,可以讀得更深更廣。希望你仔仔有個愉快的學習旅程。
其實讀書咁多年,考好公開試爭取入心儀大學,只係一個段落。點樣豐富自己,搵到passion,終身學習,做最好的自己,呢d先係最重要的事。IB的學習模式會比較有利呢個發展。

IBPYP, 是一個好的開始。學校派回家的home learning不多,重複性的練習幾乎沒有。當時他是一條不停啃書的書蟲,消耗量巨大。

PYP 的unit of inquiry 可以深、可以淺,也可以廣。要訓練的不是孩子認識幾多資訊,而是培育他如何認識世情、思考社會現象。講究的是內涵而非只是內容。Y6 的人兒要完成final year project, 正正就是要表現他們的學習態度和思維。補習,絕對不能幫上一把。

中文呢?我不認同外補,不喜歡就不勉強;小朋友靠自己讀到A班就A班,跌到B, C班也無所謂。到IBDP 時,可以只考Chi B, 真是還得神落。

在IB多年,浸淫在不同手法的presentation skills 的氛圍下,他們都好懂得表達自己。

至於A level, DP 定AP 邊樣適合自己的孩子?沒有水晶球,不能預知。但孩子一面成長要一路跟進,行得不順就要轉,走得平穩就要繼續努力。每種制度都要努力付出,無不勞而獲。

gabejang    發表於 23-2-14 10:59

IB是個好的學制,但是亦要明白沒有任何學制可以保證所有學生都會讀得好。而且我覺得好多小朋友在不同的學制下其實一樣都可以讀得好好,只不過唔同的學制底下有唔同嘅學習過程和成績以外的成長。IB PYP是非常好的不用擔心,自己小朋友大部份從少讀PYP的同學,今年考大學大部份都成績好好。但是亦要明白每個學制底下亦都有人讀不好的。

barque 發表於 22-5-22 21:55
IB是個好的學制,但是亦要明白沒有任何學制可以保證所有學生都會讀得好。而且我覺得好多小朋友在不同的學制 ...

你好請問一下你小朋友及同學們在考 IBDP 會唔會需要好多補習?thanks

其實我覺得, 揀DSE/IB係你想自己既小朋友係點樣既學習環境底下成長,作日後工作或生活上嘅準備。
在傳統教育模式DSE下,基本上都係不停做練習,最緊要係熟習考試模式,着重背書和記熟啲重點。有人會覺得DSE 會容易掌握,記熟重點,識得答題技巧,捉到題目,就可以攞到高分。
而IB 係注重運用,資料蒐集,綜合重點再加分析出來。有機會你記熟啲野,但分析唔到重點,無加伸展應用,都未必拎到高分。但我覺得,IB 就係要訓練個小朋友思考分析,呢啲唔係死背書可以做得到,但反而日後工作上就係要呢啲。

siugutsis 發表於 22-5-23 15:53
你好請問一下你小朋友及同學們在考 IBDP 會唔會需要好多補習?thanks

只是每星期一次中文補習。另外我覺得是否需要補習和學制的關係不大。主要是看看學生個人。

siugutsis 發表於 22-5-23 15:53
Year12 ,13 係根據自己個仔女來看是否補習,不是別人不需要你自己小朋友也不需要

低年班盡量不倚賴補習,鼓勵孩子專心上堂,有唔明向老師發問。
中學之後,認清楚孩子的強弱,有需要才搵合適的補習人選和方案。
見過唔少case係人補我補、一齊去補習學校social.
Y12,13的補習有些以考公開試為目標,aim high, 補習老師會提供不同類型的mock 卷及exercise予學生練習和講解,對某些學生或許有效。

SISian 發表於 22-5-22 10:38
回覆 nunupipi 的帖子

我覺得因為我哋喺香港受慣咗英式傳統教育,家長感覺好似熟悉,所以有structure 感覺 ...

香港的國際學校好多考IGCSE + IBDP, 其實混合咗兩種,冇純英式咁傳統。
就算小學行British curriculum的學校,多數都有些IB元素,因為高中又會考IB.

‹ 上一主題|下一主題